Sunday, January 4, 2009

Di kala kebosanan..

On our way out

Melampau tau aku ni... ada byk keja pon bole lagi nak blog2 hehe...

Hari Jumaat ari tu, aku mmg plan nak kuar jln2 ngan Hubs lps waktu smyg Jumaat dia, tp sbb Aisyah ngantuks, x pe la, tido kan dia dulu, biar Hubs gi sorg dulu, kitaorg follow kemudian. Tp sampai dah abis smyg pon cik mek tu tido lg, Hubs pon dah balik umah, dia kata sejuk, malas lah nak kuar.

Tiba2 aku jd serabut ptg tu, sbb rumah bersepah x tentu arah (mainan Aisyah la nih atas lantai), keja x terbuat, bosan sbb dok umah, asyik la kejanya masak, masak, masak, pas tu kejap lg malam lg, tido lg, bosan ok?

Baru la faham kenapa Che Fadh kata bole kena depression dok England ni, weather dia mmg gituh. Kalo hari yg cloudy n windy lg la, celik mata, sbb sejuk slow2 la bgn, melepet dpn TV plak, wat lambat2 nak mandi sbb beku, last2 lapar, terpaksa mengalah n gi masak jap, makan, mandi, smyg, tau2 dah mlm balik. Ek eleh... hari yg sungguh x prodiktif la tuh... another day wasted...

Lg satu, kat Plymouth ni x ramai la bangsa Melayu. Aku rasa aku ni manusia yg sosial kat Msia, bkn sosial yg gi clubbing tu, tp peramah x tentu arah kot, hehe... In fact masa wat MSc pon, kejap2 gi jln bilik che fadh n mas, kejap gi bilik farid (tutor laki punyer bilik pon aku serbu), x termasuk lg bab2 aku berborak non-stop ngan ET yg sebilik itu... so rasa susah la sket nak adapt kat sini. Tiga beranak aje. Kalo tempat ramai Melayu bole gak berjln sakan, jeles kat Che Fadh di Bristol, hihi... kat sini, ntah, mcm x de plak budaya 'meh kita serbu umah XXX weekend ni', so aku x berani nak start. Hajat di hati nak sgt bertandang, tp malu (shy2 cat plak dah). So, sudahnya terperap je la kat umah.... huhu...

Anyway, ptg tu, aku mcm nak ngamuk (ni kes ada org janji nak kuar lps tu chickened out sbb sejuk la nih). Last2 kitaorg keluar jg, walau pon x ke town, tp takat keluar gi Internet Cafe kat pekan Mutley kat depan tu je. Terjumpa la kedai Internet Cafe nih. 2 pound utk unlimited access kalo pakai laptop sendiri. Murah tu, beb! Mutley ni kawasan student ramai duduk sini, so byk jg aku tgk org foreigner cam aku ler guna Internet ni. Masing2 dok ber'skype', chat atau email. Ada sorg ke main games online and sorg lg mcm guna Words. Mcm2 bahasa org chat nih. Mcm Russia, mcm Urdhu, ntah...

Pas tu aku SMS my family n also Hubs nyer family suh masing2 online. Dpt la aku tgk my mom n Dad and my bro yg grew a goatee (shocked!) and also dpt tgk all my in-laws, SIL, MIL, FIL, etc. Best2... Pas tu ber chatting2 la kitaorg dari pkl 2.30 ptg sampai 5.30 ptg. Lps tu baru aku felt better. Oh, aku homesick rupanya!

Lps best lg, kitaorg x perasan ada internet cafe ni kat Mutley. Sblm ni jln x jengok ke dalam kedai pon. Rupanya siap jual makanan fast food halal lg dlm tuh. Owner dia pon Muslim (muka cam org Middle East sket), and aku dgr dia jwb salam customer dia. Hubs tanya halal ke, dia kata all halal. Alhamdulillah. Apa lg, kitaorg pon order la fish & chips and also pizza take out, mkn kat umah mlm tu. X la aku berang lg sbb at least x yah masak dah mlm tu, yippeee! Yg best lg nya, tauke kedai tu kira cincai je ngan aku, patut byr 10 pound 50 p, dia kira halal aje 50 p tu. Baik betul!

And then, kitaorg gi kedai Blockbuster di hujung pekan, and sewa 1 box set SATC yg pertama. Chick stuff tu (Hubs mesti rasa kesian sgt dgn aku, barangkali aku kelihatannya seperti sgt2 tertekan?). Aku nak tgk apa yg hype sgt psl citer ni, sbb aku rasa citer dia superficial aje (ok, all die hard fans jgn attack aku, ok? aku naive nih, n baru nak try tgk aje... maybe towards the end of the DVD aku akan develop persepsi yg baru, so give me some time).

Tp aku lupa, bila ada cik mek molek tuh, mana leh fokus nak tgk TV. Satu apa aku x paham plot dia. Keh keh keh... xpe la, at least I know this little bundle of joy that I have with me is the REAL thing, sedangkan what goes on dlm SATC to might probably be just shoe-deep je content dia. X leh nak relate sgt la. In the end, aku sgt2 happy sbb dpt berborak2 dgn both sides of the family, albeit sekejap di CC. X sabar nak dpt phone line next week. Gini rupanya aku kalo homesick. Bkn jenis nangis (x pernah nangis rindu sejak touch down ok?), tp jd bengis. Fuh... takut2....

5 comments:

keindahanalam said...

oik...garang rupanya ko kalo homesick..keke..takott...kalo rasa homesick bgtau aku eh.nanti aku lari jauh2.hahaaha.
Mcm ni la idup tmpt tk ramai melayu.tp kene tgk bright side jugak sbb bila mcm ni nanti senang nk focus especially bila time deadline dh dekat ..then you will apreciate this place.Aku pun mati kutu gak last time masa awal2 tp bila agak bz ni..aku appreciate :-)hahaah keep holding on..

Anonymous said...

seronok baca ur blog..sama je kt ni.hehe..i pun selalu tension camtu gak..pastu about weather.i x sabar nk tgu summer.alih2 lah ni summer..rasa x cukup rehat lak..sbb siang panjg sgt..subuh pun cepat abis..manusia.manusia..camni la..hehe.lg2 mcm dah xder kengkwn nk ckp..nasib baik ada internet..ari2 ler i on ym..ooo..nanti cuba baca website ni..klu dah baca xpalah..saja nk share..maklumlah..tuk org yg first time jd mom ni..mcm2 perkara nk rujuk kan..lg2 jauh dr family..
www.ratuhati.com
www.wholesomebabyfood.com
www.babycentre.com
kat ratuhati tu..ada byk forum..yg citer how they overome prob baby yg xnk mkn homemade ni..n ada benda lain2 yg menarik gak..kat wholesomefood tu..cara wat mknan baby tuk sekali wat je..leh simpan byk2 dlm ice tray..time meal keluarkn one cube for every portion.cara ni lg better dari bg cereal or instant food ni..xder pengawet nk xder gula...lgpun kt leh control baby's allergic.. sama syer penglmn..seronoknyer..tulis lah lg..seronok bacaa

sahabat dr aussie

yzmahoney said...

uish noris takutnyer jd bengis..mau mau jd incredible hulk plak..hehehe nway kite pon nk bg tau kite miss awak sgt sgt..klu rayyan ade problem kekadang rase mcm nk dail jer hp awak..heheh esp mase lepas kene denggi susu kurang..tp Alhamdulillah kite dpt overcome & skrg dah byk balik..nway boleh x awak letak link picasa kat blog awak..kite asyik lar lupe address nyer

sumpit said...
This comment has been removed by the author.
Anggerik Hutan said...

hehehe zai lagi bosan akk..hidup sebatang kara hahaha..tapi betul la time2 winter ni mood ntah pape jer..thn lepas camtu..time lagi dasat rasanye..mmg dh rasa serik je nak tempuh winter..mood dh sama cam musim..gloomy jer..