Tuesday, January 13, 2009

Kita Orang Islam


“Ya Allah, muliakanlah Islam dan kaum Muslimin. Ya Allah, tolonglah kaum Muslimin dan Mujahidin di Palestina. Ya Allah, teguhkanlah Iman mereka dan turunkanlah ketenteraman di dalam hati mereka dan satukanlah barisan mereka. Ya Allah, hancurkanlah kaum kuffar dan kaum musyrikin. Ya Allah, binasakanlah kaum Yahudi dan pasukan Israel dan cerai-beraikanlah kesatuan mereka. Ya Allah, menangkanlah kaum Mujahidin atas musuh kami musuh agama dengan RahmatMu, Wahai Yang Maha Pengasih. Dan sampaikanlah Sholawat kami kepada Nabi Muhammad.”

Amin untuk saudara-saudariku di sana…

Hari Ahad lepas, kat London ada wat tunjuk perasaan utk serangan Israel ke atas Gaza. Ada org offer utk pegi dgn bus, tambang GBP20 je, tp kami x pergi sbb aku x berapa sihat dan Aisyah pon kecil lg. Rasa sedikit ralat juga, sbb nmpk kat TV x kurg hebat org2 di Msia wat demonstrasi (ye, sampai ditayang di BBC news okeh?). Tp memikirkan hal belajar dan sebagainya, memaidai lah rasanya kami berdoa dari jauh dan menghulurkan seberapa yg mampu aje.


Selepas berita Gaza kena serang Israel tu, aku terpikir2 jg akan terasa perbezaan x duduk kat Plymouth ni. Kalo ikut cerita member2 Melayu yg ada di UK/USA sekitar peristiwa 911 tu, mmg terasa ketara la kan prejudisnya tuh.


Alhamdulillah, x de beza, cuma ada la ptg Sabtu tu, ada satu kereta penuh ngan budak2 laki dok vroom2 sibuk nak ajak lumba masa dekat traffic light merah. Bongok. Aku kan tgh menonggeng tolak stroller Aisyah ke atas bukit sbb Aisyah nak ikut gi Uni (aku nak amik bahan bacaan tertinggal, sbb esoknya nak jumpa member nak discuss sket benda yg aku x paham, so nak x nak kena gi Uni otherwise x sempat study. Aisyah x nak duduk ngan Ayah dia, so bawak la dia ke lab, sbb bkn nak stay lama pon kan).


Anyway, diorg yg sewel itu x berhenti di situ sahaja, malah turut membuka tingkap kereta dan melaungkan, 'Get your own country!' sebelum berlalu pergi. Chis! Kalo x de Aisyah ndak juga aku bg the finger. Tp mengenangkan risiko (sbb ntah2 org mabuk, dah ptg hari minggu kan), aku wat x dgr aje.


Ek eleh, get your own country konon. Ingat best sgt negara dia yg x pernah nmpk kelibat sunshine nih? I got my own sunny country la, thank you very much. Tok nenek moyang dia yg sibuk tergila2kan Malaysia satu ketika dulu, nak colonized org kita, x ingat? Jahil history sungguh. Maleh nak layan org yg belajar x pandai nih, townies, bak kata Kak Masitah, heheh.


Oh well, ptg tu, nak beli sweet potatoes utk buat makanan Aisyah. Dalam Internet ckp, budak2 biasanya suka sweet potatoes nih. Maka menanar la aku carik kat kedai. Tetiba jumpa kat Somerfield. Masa belek2 packaging tuh, ternampak 'Origin of Produce: Israel'. Hmm.. Letak balik la, x jadi... Ini lah antara sumbangan aku yg mampu utk boikot Israel.

Alhamdulillah kat kedai lain jumpa lg sweet potatoes tu. Dapat la aku buat ubi manis lenyek utk Aisyah. Last2 aku yg mkn byk sbb dia x suka pon. Ni kes memilih lg la nih... huhu...

2 comments:

Mummy HnH@arnie said...

Hai Oyis,

Your blog mmg rocks pon! ;)

err, dahsyat ekk budak2 muda tue buat gitu.. bagus laa oyis tak fight back, takut kang diorang buat ape2 plak.. dahlaa oyis berdua dgn aisyah ajer.. kalau kiter, dah kecut perut jugak...

kite pon ptg jumaat aritue, ader hal sket kat area ampang park tue tau... tup2 tgh ader perhimpunan anti-Israel kat Jalan Tun Razak tue.. so, join sekali laa... 1st time join, rasa berderau juga darah tgk semangat org2 yg berkumpul tue.. Allahu Akbar!

Antara slogan yg plg berkesan, "You drink 1 starbucks coffee, You killed 1 Palestinian"... err, i'm not big fan of starbucks pon, cuma penah laa minum few times... tp in reality, mmg betul pon strabucks byk menyumbang pada tentera israel kan... Jahanam laa hendaknya org2 Israel tue...

Hopefully korang kat sana selamat laa, tanpa gangguan2 yg tak diingini... Amiin!

Oyis said...

best ek pegi tempat2 demonstrasi cam tu? cuma dlm ramai2 tu x perasan plak muka arnie, kalo x glamer you, sampai UK masuk TV! hehe...

betul la slogan tu... psl starbucks tu... kita seboleh2 mmg x minum/mkn kat starbucks. kat sini byk options lain, cafe2 lain yg biasa2 aje pon dah rasa mcm starbucks juga :D

ramai yg kata, ek eleh, setakat boikot starbucks aje, lain2 x perasan... well... starbucks tu yg dah clear cut kan claim dia tolong israel, so yg mana yg jelas tu, kita cuba avoid... yg samar2 atau x tahu, minta maaf lah... sbb x tahu.

thx.. harapnya x de lg la insiden2 mcm tu. walaupon x teruk, tp ada la jg sakit2 hati tu :P