Thursday, January 29, 2009

Aisyah Dah Pandai Merangkak...

Alhamdulillah.. Aisyah dah bole merangkak at age 7 months.. Dia dah pandai merangkak tu 2 minggu lalu lg, tp aku lambat perasan sbb dia jrg2 wat (Hubs je yg update coz he's with her 24/7 kan). Pastu bila dah perasan, asyik x sempat nak rakam plak, sbb kamera ntah di mana, n dia buat utk short period of time aje, lps tu dia selang seli kan dgn mengengsot balik.

Video ni diambil dlm minggu lps, masa ni dah bole merangkak, tp kdg2 dia mengengsot. Skrg dia dah pro dan finally figured out kot, kalo merangkak tu lagi cpt and less tiring, so dia dah tinggalkan aksi mengengsot tu for good (oh, anakku dah besar! Sayu nye.. Lepas ni x de chance la nak tgk aksi mengengsot, kalo nak jg, kena ada Aisyah ver 2.0, hehe...).

Dlm video ni nmpk mcm dia nak langgar dinding tu kan, tp dia dah ada built-in collision detection rupanya.. hehe... Pas tu, dulu dia x berani gi lps kayu putih tu (kira cam divider la antara living room and kitchen, bilik, etc), tp dalam video ni dia agak hesitant, mungkin sbb gelap, lampu dapur x bukak, tp pergi jg. Skang ni, huh, x kira dia merangkak aje. Pernah sampai dalam bilik air, so pintu skang mesti tutup.

Anyway, sorry la bubuh video lama sket, gaya terkini dia x sempat nak rakam sbb dia sgt pantas. Rumah kami kan kecik aje, so kalo sibuk duk rakam dia nnt dia masuk bilik air la, dapur la etc. Bole tahan aktif la. Skang kalo aku solat dalam bilik, dah pandai cari tu, merangkak dari luar dulu then elok2 melabuhkan punggungnya ke atas sejadah aku tempat sujud. Comei gitu. Nasib x terkekek2 dlm smyg... :P


5 comments:

yzmahoney said...

wha..dah pandai merangkak!! tapi pacifier tetap dimulut yea...heheheh

Oyis said...

a ah... kalo x dia sibuk nak jilat semua benda, karpet la, kerusi la, takut kotor

bila ada puting tu, xde la dia buat benda pelik2 lg

Jia said...

yey..aisyah dah pndi merangkak..makin ligatla dia mengemas umah..tlg ibu dia..aqil br pndi golek2..blom pndi ngemas lg..keke..kiss utk aisyah..

iso said...

cepat anak ko merangkak. dh pandai cakap ke belum ni? hehehehe

noris said...

jia:
ooo aqil dah golek2 eh.. haaa.. kena jaga2 la tu, x leh dibiarkan atas katil songsorg dah, takut nnt tergolek sampai ke bawah... huhu..

iso:
ckp betul2 lom la. tp ada bunyi2 ayyyaaaahhh ... mcm panggil ayah dia aje. 'ibu' dia lom leh sebut dia. tp dadada jajaja etc dah ok dah. pastu kalo nak susu /air, slalu nya dia sebut na ayyyeeee.... manja je sebutan .. smlm klakar sket, bunyi dia sebut mcm haja ajijah (hjh azizah). berkali2 lak tu dia ulang. uiks nama mak aku tuh... rindu nenek kot?