Friday, January 30, 2009

Tangisan di Tengah Malam

Dah dekat 2 minggu Aisyah kalo tido, kdg2 dlm tido dia nangis. Bgn pon mcm bad mood, nangis2 dulu dlm 10 minit baru OK. Dulu2 kalo bukak mulut sket aje, aku bg nenen, senyap la dia n sambung tido dgn aman nya. Lately nih, trick tu dah x menjadi, sbb dia refuse, siap tolak2 tanda x nak. OKeh...

Smlm adalah antara yg terganaz la dia melalak dlm tido. Asalnya dia dah susah nak tido dah. Dia ngantuk, mata tergaru2, susu dah bg, tp resah. Baring x jd, meniarap x jadi. Tp tu standard la kebelakangan ni utk dia, tp slalunya selepas berbolak balik itu dia bole tido semula, cuma posisi dia agak pelik. Kdg conquer satu katil sbb dia tido menelentang, tp x kisah la, janji dia tido, aku pon dpt tido.

Smlm payah sket. Dekat sejam lebih fussing, last2 tertido atas dukungan ayah dia. Dlm pkl 2.30 pg tu dia terbgn. Dan menangis dgn kuat nya! Sampai teresak2. Jenuh la aku dukung dia satu rumah, baca Lailaha illal lah, pastu ayah dia sapukan minyak kat perut takut2 sakit perut. Mana la tahu, td aku buat pasta goreng utk dinner and then blend kan sket utk dia. Takut2 dia x tahan cili ke (tp pelik gak sbb sblm ni dah pernah wat menu yg sama, tp x sakit perut). Sembelit ke? Nmpk something2 ke? Panic weh...

Terlintas gak di fikiran aku, mungkin kah? Tp umah yg kami duduk ni x pernah kosong, sblm ni pon family melayu yg duduk, so mesti la ada org constantly semayang or ngaji, dan skang pon bilik tu mmg konfem ada org smyang 5 kali sehari sbb ayah Aisyah x ke mana2 ... x kan lah... dah la dah duduk 2 bulan lebih dah... hisy...

Disebabkan bila bwk keluar bilik dia diam sket, kami amik keputusan utk bentang duvet and tido luar beramai2, lampu psg. Masa tu aku x berenti2 baca Ayat Kursi kat Aisyah, dan hembus2 satu badan dia.

Alhamdulillah dia pon tido la. Tp dlm waktu Subuh gitu, dia start balik. Mula2 nangis sambil mata pejam, pastu jd melarat and menjerit2. X kan la sampai Subuh ada lagi kot benda2 ghaib itu, desak hatiku. Terpaksa la aku n Hubs gilir2 solat Subuh sbb kena pegang Aisyah yg menangis2 ni. Takut juga jiran2 marah, sbb tau2 la omputih ni pentingkan quiet and peace. Sblm ni x pernah jd issue, so x takut sgt. Bila dah nangis camni, cuak jg, andai kata org lain dgr.

Masa Ayah dia gi amik wudhu' and dalam Aisyah meraung2 tu x hengat dunia tu, aku ternampak sesuatu yg mungkin menjadi peenyebab kpd perlakuan luar biasa Aisyah yg sedang melalak2 mcm nampak apa tu. Mula2 aku x percaya jg, tp lama jgk aku tgk. Putih je bendanya. Samar2... Kalo x tgk betul2, mmg x nmpk...

Nervous, aku terus panggil Hubs kluar bilik air suruh dtg tgk kan skali. Konfem kan betul ke apa yg aku nmpk dia. Dan Hubs terkedu. Dia pon nmpk jg!

.
.
.
.
.
.
Benda putih yg dimaksudkan itu adalah merupakan sebatang gigi yg tgh cutting its way through Aisyah punya gusi! And the gum is swollen! Oh My God, our baby is teething!!! Patut la meragam x tentu arah.

Aku sungguh x expect sbb aku ingat baby tumbuh gigi like at 9 months ke. Plus they say kalo baby cam cpt nak berjalan, lambat tumbuh gigi. Since Aisyah dah bole bertatih2 sorg2 dah, bole berjalan sambil pegang sofa from one end of the sofa to another, aku x terpikir pon dia akan teething seawal ni. Aku bkn jenis yg keep tab psl perkembangan dia sgt, sbb aku rasa, dia ada time frame dia sendiri, pening2 pikir pon x guna. Wat tambah stress aje. Mcm la x cukup kerja research nak dipikirkan kan?

Mungkin jg sbb aku dok UK, so x de la nak kena compare ngan anak2 sedara mara etc, sbb jauh. Kat Msia mungkin akan tertekan jg dgn soalan2 spt, 'Aisyah dah bole jalan belom?', 'Dah pandai naik walker?', 'Dah tumbuh gigi?' etc... Apa bole buat mmg budaya kita cam tu :D

Anyway, sorry kalo awal2 td post ni misleading. Doa2kan la semoga Aisyah tabah n x demam menghadapi saat teething (dan semoga rumah kami jauh dari gangguan Syaitan - mana lah tahu, kan?)

P/S: Any advice on soothing swelling gums/teething tips for babies are welcomed.

P/S/2: How long aaa, this phase takes place? Sampai penuh gigi satu mulut ka, baru dia x meragam? Lama tu....

5 comments:

Mummy HnH@arnie said...

hohoho ibu aisyah nie... dah meremang bulu roma auntie baca separuh jln td... rupa2 nya teething ke? (seriously, terfikir "benda" lain tau... ekeke)

takde tips sgt laa oyis, dulu kiter bagi teether ajer... pastu, luckily budak yg breastfed nie, kalau fussy, sumbat nenen jer diorang dah ok...

dun worry, tak lama laa fasa nie... once gigi tue dah keluar betul (dlm 2mm and more), dorang dah buleh tido lena... err, jgn terkejut kalau aisyah taknak makan langsung (dlm fasa nie)...

iso said...

mcm seram jer cerita ni, cis...

Lia Sakinah said...

hehe...bace ur entry kali ni mcm bace short cerpen pulak. Memula sy mmg nk guess aisyah meradang mlm sbb nk tumbuh gigi. Then bile noris bg tau psl bende putih tu, terpk bende lain pulak. Rupenye mmg betol psl gigi... ade bakat jd novel writer noris nih. heh heh...

time tumbuh gigi mmg budak2 suke meradang sikit, gusi sakit... sian diorg kan. tpi x pe, bile dh mula kuar tu, sakit tu hilang...klu tumbuh gigi x semestinye demam. Cume, tendency utk kembong perut tu tinggi sket sbb bile tumbuh gigi, diorg x selera mkn/minum, so perut mudah kembong. What i did was, bg my baby minum ubat Gripe Water & so far, it works amazingly. Klu aisyah masih x selesa 2-3 hari ni, cubala noris beli Gripe Water/ubat yg sewaktu dgnnye. Rasenya kt UK, gripe water ni mmg ada...warna air nye jernih jer.

To aisyah, congrats on ur first teething phase. Klu gigi dh byk, jgn suka gigit2 mcm sis Qystina yek...hehehe

noris said...

mummy h&h:
hehe sorry2..
hrp nya x la sampai tahap demam2. juga berharap agar selera mkn dia maintain, sbb baru je mcm nak naik sket ni. kan last monht HV tu dah agak concerned kan, x nak la elok2 dah naik, tiba2 merudum balik berat dia sbb x lalu mkn :(

iso:
wahai cik abg, jgn la marah ... ya ampuuun...!

lia:
bole jd penulis cerpen ke? hehe... asal dpt tulis tesis yg baus dah kira berdyukur sesagt dah hehe.. oo kembung perut associated dgn tumbuh gigi ek? baru tahu... ye la, kalo kita yg tua pon lambat mkn perut masuk angin, ini kan plak bebudak ek? thx :)

tun fatimah said...

saspen baca cerita oyis nih. haha.. tipah tertipuu!