Saturday, January 17, 2009

Lab Sweet Lab

Dah kenal rumah kan? Meh kenal Lab aku plak. Computer Music Lab, 206, Smeaton Building, UoP.

Ni adalah view yg first skali selepas masuk lab aku. Betul2 depan ni adalah meja2 utk postgrad wat keja, tp yg wujud adalah seorg sahaja kat luar ni. Yg lain2 ada yg dah balik negara so wat writing secara remote je kot. Juga di dalam ruang ni ada sink, microwave and kettle. Ala2 pantry la gituh.


Anyway, lab ni cam L sket bentuk dia. Sgt heavy dgn brg2 music atau elektronik lab aku nih. Kalo turn left ada bilik EEG, kat sini la aku solat hari2. Juga bilik aku pump EBM.




Kalo diamati gmbr yg 1st tadi, sebelah kiri juga ada satu pintu. Ye mari ke pintu itu sbb itu bilik aku. Aku rasa asalnya, ni bilik post doc. Aku yg x berkenaan ni pon diberi duduk bilik ni. Segan mmg segan, tp bersyukur, sbb x open sgt. So time aku malas nak gi bilik belakang utk solat, aku solat open air je kat sini. Pumping pon sama. Ha ha ha...

Ok jeng jeng jeng. Ni view dia bila masuk bilik aku. Yg paling ujung belah kiri is my desk. Semak kan? Nama pon wat keja. Kalo fizikal aje dah semak mcm ni, believe me, kat dlm kepala lg la. Cannot explain, okeh?




Dari desk aku, kalo jengok ke kanan, ada buku2 bacaan aku. Yg kertas putih kat dinding tu adalah jadual waktu sembahyang kat Plymouth. Bkn apa, waktu solat cepat sgt berubah, kdg nyaris2 terbabas kalo jadual tu x de depan mata. Bila dah tampal tu, senang sket nak rujuk. Also aku letak gmbr2 yg memberikan aku motivasi yg kuat utk belajar kat sini. Gmbr aku n Hubs kawen, gmbr Aisyah n also gmbr aku n tutor frens masa sesama gi NaCSPC kat Penang 2005. Ooopss.. aku x pilih kasih, utk the rest of the geng, aku letak wallpaper kat PC aku gmbr we all mkn2 kat Pizza masa KA nak berangkat. Maaf la kalo sesapa x de dlm gmbr tu, yg penting, x lupa di ingatan.


Ok, kalo tgk straight ke depan, sah2 nmpk PC kan? Depan lg, x de pape, dinding aje. Tingkap pon tarak. Tu yg senang pumping tuh.


Ke kiri, pusing... maka nmpk la pintu. Yg akan membawa ke ruang pantry td tuh. Sebelum pintu tu ada meja sorg lg ahli bilik ni, 'T'.


Kalo toleh ke blkg ada member aku 'A' punye meja. Meja dia ngadap library. Syok wooo...ada view, sbb kitaorg kat tingkat 2. Dia rajin dtg lab. Weekend pon dtg. Ni 2nd PhD dia tau. Dia dah ada satu PhD dah. Gilo sungguh! Kitaorg bertiga je dlm bilik nih. A, N, dan T. Hehe..


Tu la dia lab aku. Now you know what I face each day!

4 comments:

iso said...

Sarat tu tempat ko. Penuh dgn barang2 tu... hehehe.. ko tak tolong kemas ke? :D

dLyn aZmi said...

hmm my place is mo convenience ngan macam2 bentuk distraction.. meja pool yg bley ditukar jd meja ping pong, piano, gitar, wii even dapur untuk masak (betul nye dapur).. TAPI tu sume bakal berubah kalau kite org move to building baru.. tingkat 2 gaks.. hmm i guess tempat baru tu lebih kurang macam tempat noris gak ler...

MRM said...

Alamak, tengok keadaan lab awak teringat kita kat 'zaman dulu', phobia, kecut perut!

Btw, ni mesti ambil gambar hari Ahad kan, sbb macam dead place aje. Tak sunyi sangat ka datang hari Ahad, or you find it easier to do work with all the quietness?

Oyis said...

iso:

x kuasa. kalo kemas2 kang nmpk x wat keja, kan kan kan?

k dlyn:
fuish, byk tuh distraction. kalah kat lab kita. tp distraction yg paling ganazzz di sini ialah shopping complex yg betul2 seberang jln dari uni, sbb UoP ni town uni, so sgt la convenient nak membeli belah. therapy la konon...

MRM:
haha.. betul... mmg hari ahad. kalo x, malu nak amik gmbr. pas tu senang nak post blog masa org x de. kiranya taip2 masa kat umah, then schedulekan post date dia. upload hari ahad, x de sapa tau! hehe..

mmg kecut perut. the quietness mmg best, aman sgt nak wat keja. tp jd source of distraction pon ye jg, sbb x malu2 nak gi bloghopping :P