Sunday, April 18, 2010

Burnt

Oh, this has got nothing to do with my last entry about the fire next door that happened last Friday, but I'm referring to me and Hubs, who are worn out and in my case, have burnt most of my midnight oil already, trying to get everything in order after our 3-week break in M'sia.

God, with Aisyah already hitting the 'Terrible Two' stage, mmg suka sgt la dia merengek2, dan melalak2, kemudian tunjuk perasaan. Nak mandi struggle, dah sudah mandi, nak berenti mandi struggle, nak pakai baju struggle... sanggup tu lari2 around the house naked x nak pakai lampin punya pasal. Pastu Hubs reported that skang when I am at school, Aisyah akan menangis sometimes up to 2 hours just 'looking for Mummy'. And she's uber quick on her toes as well, budak itu. She'd messed up one corner, and just as you get out the hoover to clean up that corner, she'd already be half way through her next 'project'. Mcm mana x worn out? *scratching my head*

X tahu la dia nak adjust lps balik Msia ke, dia sakit nak tumbuh gigi ke, dia dah masuk umur 2 tahun ke, but between her buat2 babak air mata and her actual sickness yg menyebabkan dia berjaga mlm (ada 2, 3 mlm jg jaga from 1 am - 4 am, merengek2 x nak tido), both of us skang kena mcm flu symptoms, but rasanya sbb masing2 exhausted je. It had only been a week since we've arrived, tp maybe we're trying too hard to make it seem like semua dah in place kot. Apa x nya, the groceries needed to be shopped, the clothes needed to be washed, hung and folded, tiap2 kali waktu mkn kena masak, and then clean after. We arrived on Saturday after travelling non-stop for more than 24 hours straight, then on Monday both me and Hubs dah masuk kerja like normal. Mlm2 berjaga sbb Aisyah kurg sihat plak. And for me, ada time2 kena sleep late and wake up at 3.30 am just to finish my testing. My ass is soooo on the line, sbb ada satu paper kena finish before end of next week, but I have yet to obtain a significant result. Mmg it was due la for me utk jatuh sakit huhu...

Ok la, I need rest. Mata berair2 and panas, hidung plak gatal, and suara serak2. Same goes for Hubs. Doa kan kitoarg cpt sembuh ye....



6 comments:

Lia Sakinah said...

Semoga cepat sembuh noris... bykkan sabar melayan karenah terrible two si aisyah... i'Allah smpi satu masa, budak2 ni akan pandai dgr ckp kita... ;-)

Oyis said...

lia:
thx lia. smlm pon duk ngadu ngan my mom n dad over the phone. teringat betapa best nya kat msia, masa demam kejap itu hari, gi umah my mom, mkn ubat then zzzz dlm aircon tiga jam straight pon xpe - aisyah ada org lain tgk kan, bgn tu terus mkn x yah pikir2 nak masak apa, plus ubat msia mmg powerrrrr, mkn sekali bgn da terus sihat, kat sini telan berkodi2 pon x baik lg. mesti kita pon mode ala2 manja jgk sbb baru balik drpd msia haha, biasa ni oyis ni ;P

must be cara kita menzahirkan ke'homesick'an kot. kita bkn pesen nangis2, masa kat airport pon tahan air mata x pernah nangis baik dulu mahu pon skang, but masa awal2 dtg dulu (2008) pon, asyik marah2 putus fius. slalu nya kalo mcm tu, ubat dia chatting or call ngan family kat msia la

psl karenah aisyah tu, saja luahan kejap je. betul kata lia nanti2 diaorg ok, tp sementara nak tunggu peringkat dia 'faham bahasa' and bole dibawa berunding tu, mmg kesabaran la kena jadi senjata utama. usually i am still ok, tp sbb tertekan dgn work load (yg ketinggalan!) dan jg sbb badan dah start sakit yg jadi bertambah2 tension.

ha tu diaaaa... pjg komen ni. serious rindu kawan bergosip ni. susah nak cari mcm korg dah di kejauhan ni *hugs* <---- nmpk sgt masih homesick ngan msia kan lia kan?

Liyana said...

Take care. Dugaan betul jadi ibu & student at the same time kan. But really, sakit di rantau orang mmg 'sakit' betul. Bukan senang2 nak jumpa doctor. Get well soon.

ummiluqman said...

terasa kepenatan yang oyis rasa.. harap oyis cepat sembuh ok

Lia Sakinah said...

Alahai...sedih baca luahan noris...
i can imagine how fatigue & stress u're... xpe, pelan2 kayuh...i know u can do it!
Hugsssss from me....

Oyis said...

liyana:
thanks. mmg mencabar sbb u really want to get ur work done, but sometimes u forget that u can't work around YOUR schedule, tp kena follow ur BABY's schedule, tu yg mendtgkan frustration, especially bila mmg dah dkt2 deadline. and the cold isn't helping either. like us aid, kat rantau org ni, kalo sakit, mmg betul2 sakit, mental n fizikal lah. semua kena survive sendiri. Dr nak jumpa pon x sudi. Kat stockholm pon gitu jgk eh? tertekan betul... u take care too. i heard the spring bug is here :)

ummiluqman:
thanks. insya Allah doa ummiluqman makbul, cpt saya sembuh...

lia:
hugsssss 2 u 2.........!!!! (sure ke nak hug nih, kang jangkit hehe, just kidding)