Sunday, April 25, 2010

Better? Getting There

Alhamdulillah I feel much better now; both mentally and physically. Mentally, bcoz last Friday gi jumpa SV and owed up to him yg mmg x sempat bin x mampu nk siapkan artikel tu in due time utk submit to this one particular conference we were gunning for. Syukur dia memahami; almaklum lah dgn jetlagnya, anak x sihatnya, then diri sendiri x sihatnya, then rumah sebelah terbakarnya, mcm2 lah... But we are still continuing with the paper, utk submit to some other equally good conference, Insya Allah... Lega rasanya, otak dan hati. Rasa betul2 smgt nk start balik research, kalo x rasa tertekan dan x bole think clearly pon. Now it's like getting back the gift of unblocked nose setelah sekian lama selsema.

If only I could say the same for my nose yg masih lg kejap tersumbat kejap OK. Apa pon, tetap bersyukur kerana dah x runny dan berair spt awal2 hari tu. Demam pon dah baik, cuma kdg2 ada rasa penat2. Di atas advice kawan2 (Yzma, Che Fadh), serta kwn2 kerja, aku pon gi cari supplement kat kedai herba Rickard Lanes kat town ari tuh.

Ingat kan nak cari ginseng, or ada jg org rekomen Evening Primose and also Zinc + Vit C, tp bila borak2 dgn herbalist dia, dia advice suh amik Liquid Iron. Agak thorough jg sesi diagnosis dia, dia tanya psl lifestyle, am I vegetarian? do I eat meat? Mcm mana and byk mana mkn sayur, fruit and fibre, and whether or not I was anaemic (dia syak aku anaemic, which I wouldn't be surprised if so, sbb anaemia ni selalu on and off dgn aku, an on going battle, depending on berapa byk aku mkn sayur, most of the time baik dgn sendiri bila up balik secara paksa vege intake :P). Dia ckp punca byk letih2 badan is x cukup iron, and produk yg dia suggest ni cover mcm2, all from nature, from carrot, to nettel, to blackcurrent, to oranges, etc. Mula2 nak amik in capsule je (nak bypass rasa yg pelik di lidah), tp herbalist tu ckp lg, kalo nak suh body absorb better (read: sbb anda x mkn sayur sgt), baik amik liquid So in the end, ni aku beli. Plus side dia ialah, it's 100% made from natural and no artificial flavours or preservatives, plus sesuai utk breastfeedding and expecting mothers. So far so good :)






Plus sedikit influenced by Che Fadh punya smgt men-detox-kan badan, aku pon beli la jgk Detoxing Green Tea nih. Ada citrus flavour sket2, tp still x brp nak lalu la minum. Aku kalo teh herba ni payah yg amat nak telan. Tp lepas habis se-mug, dlm sejam lps tu rasa pening2 sket kat kepala. Normal ke ek? Brp lama side efek nih?




Pastu on Friday itu hari jgk ada berborak ngan Shue psl weight issues. Bkn solely sbb vanity aje, but also health issues like heart-related diseases la, stroke la (nauzubillahi min zalik), all which points back to lifestyle and excessive eating. Aku mmg tiba2 jadi cautious plak sbb mmg lately melantak abis2an x pikir byk. Ntah tiba2 (ye ke?) je rasa mcm badan ni dah membelon plak. X tau la kalo2 yg mkn sakan kat Msia tu baru jadi lemak kat badan ke apa kan, but something must be done. Al-konon nya nak beli this shake tau, tp si Shue telah memberikan hujah2 mengapa ianya payah nak berjaya, and better stick to controlled eating portion and exercize, much to Hubs' liking sbb Hubs adalah sgt2 anti dgn weight losing product yg aku slalu talk about taking, tp x pernah2 amik sbb pada beliau semuanya adalah fad, grrr...! Me being a solehah wife x pernah la cuba beli curi2 takut lain jadinya, plus I was breastfeeding Aisyah full-time jgk, so susah la. Now that I'm thinking of weaning her, dah bole la slow2, sbb dah x leh nak pakai alasan I burn 500 cals a day coz I breastfeed my child huhu... So anyway, nak bgtau, I bought this. Minum sebelum tido. Jg rasa x sedap. Tgk la mcm mana... Kalo x jadi jgn la ketawa eh hehehehe....




Memandangkan hari ni Sunday, rehat2 je, made grilled cheese sandwiches for breakfast, sambil2 had a video conferencing session ngan my parents, later we caught up on housework. Did three loads of laundry, jemur kain, then sental dapur masak (oven) and the kitchen counter. Ni pon ada baju sebakul nak lipat, nanti2 la dulu. For lunch masak lauk kegemaran Hubs sket, kari kepala ikan. Pakai kepala ikan cod, ye ikan yg hanyir yg org amik oil extract buat Haliborange tuh. Hmm.. rupa mcm dah ok, tp x rasa mamak la. Ada tips utk improvement?




Then ptg sket terasa nak bake something so I made kek pisang. Tolak markah sket sbb merekah kat atas tu, tp as far as baking goes, ni antara outcome yg paling molek hasil air tgn aku, and the taste is not bad either.






I'm so not a baking person. X suka baking sbb kena exact measurement and all, dan memandangkan aku x de scale, maka susah la nak bake. But smlm aku gi beli ni, a Measuring Cup yg bole measure almost all dry things that needed baking, from flour, to rice, to sultanas, to sugar, etc, using just this one cup. Ada dlm oz, English pint, US pint, dan jg metric. No more timbang menimbang dah lps ni. Bye2 messy scales. Tinggal tuang bhn2 kering ikut measurement tertentu dlm cup tu, terus voila. I am one happy bunny..






Ok lah nak gi prepare lauk lunch esok plak. Hopefully tomorrow dah betul2 rasa back to normal in terms of health and work :)

8 comments:

isabelle said...

i sgt obses dgn mkn2 detox nie. sbb nak cover balik sinful pleasures i had.hehehe

Min Aina Ila Aina said...

Sis, tempek le resepi kek pisang..saya juga malas sgt nak bakar membakar makanan ni, alasannya..oven yg ada tu fesyen lama, + dah takleh set temperature dia.huhu.

.M.A.M.A.D.A.N.I.S.H. said...

salam Oyis..

ada keja utk Oyis..amik kat blog Ct yer..

"TAG : Segmen Selongkar...Fuhhh"..

Tq..

Oyis said...

isabelle:
ooo itu rahsia u ye....i wish i were as slim as u!

min aina ila aina:
ok, will do. mulanya malu nk tepek sbb jrgnya la buat kek, tp dh ada request tu kn hikhik :P

mamadanish:
fuyyooo.... dasat tu. x sabar nk tgk apa 'kerja' nya tu hehehe

Shue said...

hhahaha...beli jugak teh ek..kkekeke takpe...marah nanti org yg berjaya makan shake tu semua... ko kena ingat komen aku 'it's not working on me' haahha...but I speak based on my experience je. But no harm trying just ur money fly la...heheh. If you think it is worth trying n ur hub pun ok..try je la. just utk puaskan hati.hehe.

Oyis said...

shue:
oh a ah, bahaya betul statement aku tuh. sorry2. nanti aku edit eh. sbb kredibiliti ko nanti terjejas. sorry again

walpolpo said...

oyis...get well soon...erkk...tak pernah juga makan pills2 nih boleh cuba nanti...kasi la suggestion yer ..:D

:D

Queen of Pirus said...

akak suka measuring cup tu...cool.nak cari la lepas ni,