Tuesday, April 20, 2010

Only Aisyah

Just Aisyah #1
Evidence Aisyah x suka mandi. I wasn't lying kan? How leh?

video


Just Aisyah #2
Tp dlm rebel2 pon, ada byk jg time mencuit hati. Like when she 'served' me tea okeh. Dia guna plastic watering can dia yg kecik and gelas plastik kat dapur then pura2 tuang air kat Ibu, siap bgtau, "Air, air" sambil sua gelas ke mulut Ibu yg tgh melopong tgk new series of House kat telly. Totally a heart melting moment....


Just Aisyah #3
I was busy lipat kain baju yg menggunung, and Aisyah sibuk nak tolong. So I gave her a simple task, which was to put clothes into different piles; Aisyah, Ayah, Ibu. To my surprise dia faham, and she started to pick up one item of clothing at a time and declared it, "Aisyah!", or "Ayah!", or "Ibu!". Betul plak tu. Maknanya dia tahu n very observant. Hinggakan sepentot Hubs pon dia dgn konfiden declared, "Ayah!". Okeeeeeiiiii....... (Hubs x pernah dress or undress dpn dia pon, honest!)

Tiba2 Aisyah terjumpa a piece of clothing yg sgt familiar bg nya. Dia pon angkat item tersebut dgn tingginya ke atas, dan menjerit, "Shu shu".

Yup, you've guessed it. It was my BRA. Mana x kenal, berapa kali sehari dia selak mencari seteguk susu hehe. Bijak eh?


7 comments:

azzamoro said...

wah pandainyer..lepas ni u dah boleh bg dia simple2 task la utk dia tolong. hehe

isabelle said...

hihihi..so cute.
sepentot ur hub tu dia dpt agak kot, dah bukan aisyah punya...ibu punya pun lain gamaknye...hehe

i shud try with adam to sort the baju2 la later.tapi kalo nmpk my bra, he'd say.."eee..bonbon!" and when he says "ee..undies!" bila nmpk my panties.hahaha

Lia Sakinah said...

haha...Aisyah sgt bijak! Agaknye dia prnh intai ayah dia salin sepentot kut...hehehehe...
And very cutie mutie time dia geleng2 kepala x nak mandi which is very opposite dgn Qystina yg sgt suka & obses nak mandi. Smpikan kitorg x leh sebut pkataan mandi time2 yg dia dh mandi. Just sebut M aje. Klu boleh dlm sehari, 5 kali mandi pun dia sanggup. Blom prnah dlm sejarah, dia geleng kepala klu suh mandi. Cepat je bukak baju & pampers & tertongok depan toilet sbb tak sabar nk mandi! huhu

miSs inTerpReted said...

cute!!

Oyis said...

azza:
mmg biasa 'create' task2 simple utk dia, sbb biasa la budak2, kalo dia x feel included, nanti dia kacau. kita pon bg la task utk biar dia rasa responsible and not left out :)

isabelle:
oo pandainya adam sbb undies. u mmg ajar english eh isabelle? btw, kelakar plak bila adam pon nmpk bra sebut bon2. mmg pada diorg bra tu represent susu ibu ek hehehe...

lia:
wah... 5 kali sehari pon sanggup qystina? si aisyah ni, nak mandi payah, tp dah mandi x mau keluar plak. dulu2 dia ok je mandi ke, siap mandi ke. skang ni je, ber pe'el sket. tp kita ada rahsia nak share ni: utk suh dia berenti mandi, kita stop air panas, biar kuar air sejuk je dkt shower tu (tp x kena dia direct la, kena kaki dia sket2). pastu ckp air panas dah 'finish'. kjp tu dia surrender... hehe..

miss interpreted:
tenkiu :) cute bab saying no ke? tp geram plak bila semua benda pon (mandi, tukar pampers, pakai baju) dia jawab no and resist. terrible two stage is definitely here!

Queen of Pirus said...

diaorg ni mmg very observant...tanpa disedari..bila terpacul dari mulut diaorg baru kita tahu yg every little tiny things we did, they all akan ingat & ambik tahu..gelagat2 aisyah lipat baju & ingat baju sapa ni...sejibik mcm daniel sebelum ni & terkejut gak bila tahu dia ambik tahu sebenar2nya benda2 yg kita rasa dia buat tak tahu je..& bab mandi pun sama...sangat susah mandi time umur2 mcm ni...tapi skrg ni sgt lain. 2 times per day & without miss, soaking his body in the bath tub..even kalau kentut pun skrg ni dia akan suruh akak gi cuci backside dia...wakakaka..bersih thp dewa tu. mcm2 perangai budak2 ni kan.

Oyis said...

QoP:
kan kak anim kan? terkejut sbb nya x pernah directly ajar ni baju sapa, etc2. dia tgk la tu kot, masa kita pakai hari2. bahaya tul, benda yg x ajar pon bole ingat nih