Wednesday, April 14, 2010

When Wednesday Feels Like A Monday To Me...

Gigih jgk la nak update, walau pon dah pkl 1 pagi nih. Ish... sbb rasa lama nau x tulis apa2...

Cerita sket psl nak berlepas hari tu. Sayu, sedih, hiba, semua la... adat la nak berpisah kan. Ni gmbr2 nya sedikit sbyk. Both sides of the family (me & Hubs) pon dpt dtg, tp still, sedih nya Allah je yg tahu. X pe la, ni lah namanya perjuangan kan, mmg termasuk dlm pakej la bab2 rindu merindu, duduk berjauhan dan jg homesick bagai nih. Buat pembakar smgt dan pemangkin utk berusahah lebih keras, Insya Allah...






Sentuh sket psl flight hari tu. Alhamdulillah, selamat tiba dan x de apa2 yg eventful happened, x la mcm mula2 balik Msia hari tu kan, yg Aisyah muntah2 dekat 10 kali tuh kan. This time, Allah permudahkan, mungkin jg berkat doa semua. Tp still mencabar, sbb lama ooo, 12 jam tu. Dah la amik flight siang, so spjg 12 jam tu cerah je manjang. Imagine la, bertolak drpd Msia hari Jumaat pkl 10 pg, sampai kat Heathrow, UK Jumaat jg, jam 4 ptg. Tp 12 jam penerbangannya, so mmg cerah je la, nak tido pon x berapa syok. Tp Aisyah ok jg tido, cuma x la lama sgt. Bila dah bgn tu dia main tampal2 stickers, then jalan2 keliling flight etc. Tgk la 'aktiviti' dia tuh, woit ini sudah lebey... boleh ditampalnya stickers ke muka Ibu yg tido x sedar alam... (Masa ni muka buruks lg comots, x peduli dah. Penat / ngantuk bagak)




Sesampainya kat Heathrow, lepak sana beberapa jam sbb train ke Plymouth bertolak pkl 11.45 mlm (masih hari Jumaat lagi). Pkl 4 pagi hari Sabtu tu plaknya baru la sampai Plymouth, then amik teksi baru la sampai umah. Tggu Subuh kejap, masak maggi apa semua baru la kejarkan tido huhu. Gila ah, lebih 24 jam tu travel. Letih mmg letih, tp sbb dah ada experience lg cuak and meletihkan on the way back before this, so ni kiranya dah cukup bagus lah tu Allah kasi. Ni gmbr Aisyah kat Heathrow Airport, layan makan fish & chips. Sampai2 je tanah Inggeris nih, lom lepas Border Control lg terus berak penuh pampers. Wah rasi sungguh dia eh dgn bumi UK nih. Mcm tau2 dah sampai tempat dia, terus makannya berselera, then insisted nak naik stroller tu, baik sungguh, walhal kat Msia pernah buat lagak Superman (guling2 tertiarap atas lantai Jusco) sbb x nak kena ikat dlm stroller. Apa kes?






So kira Sabtu tu burned la mamai2 tido bgn, mkn aje. Sunday tu dah rasa gagah sket, kitaorg kuar pi cari mknan asas kat Sainsbury's. Berbalik semula kpd life without a car, mmg lama jg kuarnya, sbb nak jalan kaki gi town dulu la, nak shopping lagi, then nak bwk balik brgan shopping semula ke rumah (heret beg / tong yg ada roda tu kan, mcm kat bwh ni). Selain stroller Aisyah tuh, ni la kenderaan rasmi kitaorg kat sini. Sila jgn ketawa sbb benda ni byk jasanya :)




Isnin nya x masuk lab lg. Hubs and I dah start keja, so setel kan yg tu dulu. Ptgnya gi byr bil2 segala mcm kat post office, then gi cari lauk pauk halal, and also gi kedai oriental. Kitaorg mmg perabihkan mknan dlm peti itu hari sblm balik Msia takut busuk / rosak, so mmg kena shopping balik la kan kalo x, xde bahan nak masak plak. Then gi Mothercare jap carik brg utk 'org baru' Plymouth. Terus gi ziarah Sofea Zarin, anak si Shafie nih. Wife dia si Kam bersalin 2 hari sblm kitaorg bertolak, x sempat melawat, just call ucap tahniah je itu hari. Comel anaknya. So dah ada 2 puteri la kat Plymouth. Sblm ni selain Aisyah, semuanya hero2 belaka. Sofea Zarin ni berat masa lahir 2.2 kg aje, mcm cuak jugak nak angkat sbbnya xde pengalaman angkat baby seringan tuh. Aisyah lahir2 aje dah 3.8 kg heheh jgn x tahu. But rasanya skill pegang newborne tu ada lg, sila rujuk gmbr2 di bawah. Okay x?




Btw, Aisyah mula2 buat bo-layan aje. Pastu dia dtg jenguk2, then last2 dia warmed up terus dtg dekat and cuit2, sambil mulut menyebut2 'Baby', 'Baby'. Hehe. Sweet betul. I honestly think she will make a good big sister la, whenever that time maybe in the future kan, Insya Allah...








Selasa pon masih x masuk lab. Did a few errands today spt called Sky Broadband psl usage allowance, called syarikat air (South West Water) psl bill, dan mcm2 lg. Sempat gi library Uni bayar denda and checked out another new book yg direkomen oleh co_SV ari tuh - Audio Culture. A good read, katanya. Also sbb Aisyah ada batuk and selesema sket2, so manja kan la sket dgn duduk rumah dekat dia, kasik chance. Plus nak kemas2 rumah. Badan pon masih sengal2, and kalo ikutkan hati, mmg mata ni dah lama mintak nak tido, tp ditahan jg. Ni pon baru jek siap unpacking everything and refolding semua baju bajan bawak masuk almari dah. Sodoqollahul azim. Letih nak menyudahkan.

OK la, mmg nak tido dah. To me, tomorrow is a Monday lah, sbb baru nak masuk lab, padahal org lain dah setengah minggu dah bekerja. Dah x leh nak lazy2 lg, sbb baru td perasan ada satu konferens ni ingatkan dah x de harapan nak submit, tp tarikh deadline dah extend, so kena la bersmgt balik. Plus mmg nak kejarkan deadline ujung April ni, must come up with results, write up for submission to (another) conference and siapkan satu essay nih utk apply something from this board (will reveal later2 kalo berjaya, Insya Allah). Tolong doa kan segala berjalan lancar dan cpt2 dpt momentum kerja tuh balik ye, Amin.

Here are some photos of Plymouth taken today. Semenjak touched down mmg cuaca sgt2 elok, cerah, and temperature around 15C during the day. Very pleasant. Mcm Msia, tp minus the sticky sweaty peluh sbb bukak aircond full blast hehe.










8 comments:

lin said...

hehehe..naughty eh aisyah..buli ibu tampal sticker..nanti pas ni dia wat art lain lak kt muka ibu. :)

isabelle said...

smgt kembali ke skolah.
hehe..aisyah nape tmpl kat hidung ibu jer? kekekeke

Az Azrinudin Alidin said...

welcome back to usual sakit kepala days..hehe

ummiluqman said...

dah sampai dah.. happy je Aisyah ye.. ni bole jdi org UK terus ni

Cikgu said...

hohoho...lawak tul aisyah...ni mesti dah pakat ngan ayah dia utk kenakan ibu yg dah tak sedarkan diri hehe...sori kak anis terlupa tarikh noris balik ke uk....esoknya baru teringat...rasa kejap jek...tak sempat nak bergosip2...

Queen of Pirus said...

lawaknya aisyah..mesti ayah dia pun komplot sama ni...siap ambik kan gambar ibu dgn sticket all over the face...kalau norriz & hubby keja, aisyah hantar kat mana ek? take care & rehat secukupnya sebelum start ngan study.

Oyis said...

lin:
ayah dia la tuh bagi galakan. geng betul dua beranak tuh

isabelle:
kan? tampal la hidung ayah sekali hehehe

azri:
mmg tgh dkt school n pening. tp sbb x cukup tido kot hohoh

Oyis said...

ummiluqman:
ntah la, tp obvious dia selesa kat UK ni. mcm mana la besok2 bila balik for good huhu...

kak anis:
tu la. mmg x sempat nak gosip. kena tggu kak anis mari sini tuh. kita gosip sepuas nya. mari la, kira honeymoon ke -xxx dah hehehe

QoP:
mmg pon kak anim. ayah dia la yg bg idea 'bernas' tuh. hehe... hubby keja 6.30 - 8.30 pagi aje. then saya keja plak start pkl 9 pagi, so aisyah kitaorg gilir2 jaga. tp ada jg time2 ayah dia ada kelas or activity lain, minta tolong kawan melayu ni jagakan, biasanya dalam 2 jam, 2 kali seminggu gitu. btw, saya keja 3 hari seminggu je kak anim, utk 4 jam. mmg part time sungguh, sbb takut x larat.