Monday, April 5, 2010

My Little 'Kampung' Girl


Tiada lah aku sangka Aisyah ni akan ok bila balik Muar. I had anticipated the worst, like demam balik on the way pergi Muar sbb drive 2 jam non-stop in the God awful heat, or nangis constantly sbb panas (some part of the house is made of atap zink, and x de aircond), or nangis takut2 ngan Tok Abah and Mak Atuk dia (sbb nya masa the grandparents kat sini, dia bukan main takut and x nak dgn diorg), takut kena mandi air sejuk ke, or even kebosanan sbb x de Disney Channel.

Sekali balik kampung, woh woh! tu dia..... she fitted right in. Bukan main suka lg dia tgk Iyau (meow/ kucing) dan Chee Chee (chicken/ayam) yg berkeliaran di laman, sampaikan x ingat langsung nak mintak Ibu Ayah suh pasang DVD Spongebob kegemaran hati. Pantang org bukak grill, dia la org pertama berlari ke anjung, nak tgk Fishhhh (fish/ikan) belaan Tok Abah dalam aquarium besar kat luar. Tu belum sebut psl makan lg. Selama ni kemain payah nak telan nasi, skali balik kg, tu dia, duk mintak Shik (Nasik). Mkn nasi 2 pinggan (baby portion la tp). Lauk ayam kampung goreng. Kalo Ibu tahu gini x payah Ibu bawak balik spaghetti (last resort utk pujuk makan adalah dgn merebus spaghetti, she loves them).

Cumanya Aisyah x tahan panas. Rambut Aisyah Hubs kata dah mcm rumput kering (dia tergaru2 rimas), then basah je sentiasa from peluh. Satu lg Aisyah ni alah dgn gigitan nyamuk. Sampai seminggu pon x hilang2, siap jadi hitam mcm lebam lg ada la. Nasib baik la my fren yg Melayu tp menetap kat London pernah cerita, yg anak dia baya Aisyah bila balik Msia kejap hari tu, kena gigit nyamuk sampai jadi berbintat2 satu badan, siap bawak gi pakar kulit, tp Dr ckp x de apa2, cuma budak yg x biasa/ x penah kena gigit nyamuk mmg skali kena gigit tu alahan la. Kalo x dah tentu aku panik jg sbb lama x hilang2 lg.. Huhu... Kesian ye... Aisyah belom mosquito-proof lg rupanya...

Balik Msia ni kelakar plak bila tgk transformasi diri anakanda ku yg seorg ini. Drpd pemakaian yg prim and proper semasa di UK dgn skirts or dresses with tights and cute girlie winter hat nya, dgn jalan2 yg sopan santun sbb mobility yg terhad (rumah sempit), tiba2 dah jadi Kampung Girl yg ala2 lasak sket, lengkap berbaju singlet dan seluar pendek, berlari ke hulu ke hilir. Pastu pakai plak selipar croc celup, wahhh... aunty2 kat Plymouth x kenal dah Aisyah hehehe.... nasib baik x bwk senapang kayu bang2 je tembak ayam itik, kalo x ala2 tomboy la kamu Aisyah ooiii huhu...


4 comments:

Ammi Sara said...

heheheh...
kelakar la aunty sara bc citer aishah ni, tu namanya JAKUN aishah oi..hehe..nyamuk pun jakun nak gigit aishah ek, ada rasa lain ke nyamuk? ada rasa darah uk ke?? ;D

Oyis said...

kak sara:
mmg jakun habis heheh... x pernah experience la katakan... :P

keindahanalam said...

oh...hehhe...suka tgk kejar ayam ek..hhihih...aunty2 ply dh rendukan aisyah...aku terasa sunyi sgt sbb k.mazni dah balik mesia..so sape je? wanita2 ply ni? aku, mal, umei plak g jalan..erk..itu je ke?? kamilah dlm pantang..ehehe...

Queen of Pirus said...

heheheee...sebab tu la time kat negara sejuk ni dress up dia sepuas hati...esok kat malaysia, nak pakaikan dia jacket pun kena pikir 2 3 kali..sebab panas sangat...happy tengok aisyah dah boleh adapt ngan malaysia...hope she will enjoy her moment there