Tuesday, April 27, 2010

Caca Marba

Entry ni caca marba, tp layan je la ye....



Budi Bahasa Budaya Bangsa




Gmbr ni aku amik pkl 8.56 pagi dpn Barclays Bank kat town. Bkn la menarik sgt pon, tp saja terpesona dgn budi bahasa rakyat negara org nih. Bank bukak pkl 9 pg sharp, makanya before that diorg dah pakat2 BERATUR kat luar. Bkn nya berkegar2 mencari ruang utk memotong org di depan yg fokus ke lain. Bagus kan? Sini mmg first come, first serve, x payah gaduh2, striaghtforward, x de sapa tertindas, x de sapa marah2 pagi buta. Bkn apa, teringat byk kes2 beratur tp kena potong line masa kat Msia hari tu. Paling ingat masa kat CIMB Muar, senario yg sama, Hubs tgh bawak my FIL (his Dad), pg2 betul before pkl 9, nak bukak bank akaun. Kitaorg org nombor 2 tercongok kat situ, tp bcoz my FIL terserempak ngan kwn dia, dia duk blkg sket and x la duduk jadi jaga kat pintu tu. Pastu x semena ada pakcik lg satu ni ngendeng2, mendekatkan diri dgn pintu. Spt yg dijangka, bukak je pintu, terus pakcik tu meluru amik nombor giliran. Dgn x bersalahnya ok. Muka maintain selamba. Mmg dpt no 1 la pakcik tu. Keji betul. Bila rakyat negara kita nak berbudi bahasa mcm kat neg org ni ek?



Trauma


Hari ni fire alarm berbunyi plak kat Uni. Mungkin drill, mungkin betul. Sbb masih trauma dgn isu kebakaran tempohari, maka aku sorg je yg sibuk2 bungkus laptop kuar lab. Mana la tahu betul kan?



Morocco

Dalam lab ada budak undergrad drpd France buat work placement utk 2 bulan. Bila ditanya dgn lebih lanjut, baru tahu rupanya dia Moroccan. So best la jgk ada geng Islam sorg lg dlm lab. Tolong2 dia sket2 psl kat mana kedai daging halal, kedai kebab halal, masjid dsb nya. Tp x leh tolong2 lebih sbb dia lelaki. Hehe..



Selsema

Badan masih penat2 dan kahak n mukus hidung ni segan2 plak nak pergi. Aiseh. Sudahnya booking appointment ngan GP hari Jumaat ni. Harap2 Dr bole prescribe ubat yg bagus. Yg dok makan ni dah x berkesan, mcm mkn gula2 je agaknya. Kalo dpt prescription jadilah spt hari ini dalam sejarah, sbb sejak duk UK x pernah dpt ubat prescription yg free. Asyik2 kena beli kat farmasi, even after dah jumpa Dr pon sbb dia malas nak sign kan prescription sheet tu la. Kedekut.


Cancellation

Terpaksa la kansel workshop 'Impact Factor' yg aku dah signed up hari tu. Mmg nak gi sgt2, siap nama aku masuk waiting list tu utk workshop ni tp tegar je tunggu. Sbb nak tahu apa yg penting sgt tu psl impact factor in publication. Tp sbb dah bertindan dgn appointment Dr, plus x nak la srot sret dlm workshop, wat malu je. And session dia from 10 pg – 4 ptg. On a Friday. Nuh-uh. Mmg x ideal.... Maybe peluang aku lain kali la kot, Insya Allah.


Healthy Eating

Masih dlm fasa mkn healthy food. Nasi mkn ikut portion yg smaller, and bila lapar mkn buah. Minum air byk2 n before bed minum herbal tea. Dah x rasa pelik dah skang.


Election

Bkn nak cerita psl kat Hulu Langat tuh, yg tu dah lps. Ni psl UK Governmental Election this May. Aku n Hubs dah register dah, u ols... hehehe... Mari la mari, mari mengundi, mari la buat undi rosak , tunaikan lah kewajipan, pada negara org... Kitaorg dah tau dah undi sapa - sama ada Labour, Conservative atau Liberal Democrats. Sengit oooo tahun ni. Tp apa pon, undi itu rahsia okeh? Hehehe


Bank Holiday

Buat pelan lebih kurg utk K Haz and family nak dtg dari Nottingham hari Ahad ni. Mungkin round2 kawasan sini je kot sbb diorg nak gi Stonehenge before singgah sini, and esoknya diorg nak jalan2 Cornwall plak. Kalo cuaca mengizinkan, nak wat breakfast picnic kat The Hoe the morning before they leave tuh. Insya Allah la kan...


Pesanan dari penaja



Gambar eksiden smlm kat Mutley. Antara pedestrian dgn kereta sport. Moral of the story: Jgn melintas selagi x hijau. Ingat, anda adalah timun shj wahai pejalan kaki.

Mmg caca marba betu entry nih. I told you so.



6 comments:

azzamoro said...

yang pasal tak beratur tu memang org mesia ni failed sikit.

bukan setakat kat bank je.. nak naik bas, nak naik lrt, nak beli makanan. macam2 la..

BTW, harap u cepat sihat..:)

isabelle said...

dlm byk2 cerita dlm entry ni, i plg berminat psl yg queuing tu.
org kita mmg xleh diharap bab beratur nih...courtesy sgt kurang. hatta time naik escalator, queing for the bus/at the counter, berdiri dlm bas, tlg bukak pintu.

gentlemen konon!

keindahanalam said...

haha betul!!! aku byk kali gak melopong cuma control mulut supaya tk mencarut je..tgk gelagat org Malaysia yg tk reti beratur satu, pehtu tk reti say thank you..apatah lagi magic word like 'please'..hahaha...itu tk masuk citer student tolak2 aku masa nk ambil lauk kat cafe uni boleh? ahhaah..sungguh kaciwa..
huhu..

keindahanalam said...

owh lupa lak tujuan aku nk komen kt sini..huhuh aku pegi la impact factor tu esok..huwa.....baru brangan dpt g kelas ngan ko..eh kita tk pernah terserempak dlm apa kelas pun kan?? huuhu

noris said...

azza:
tu la. adik ipar yg slalu gi keja commute ngan LRT siap cerita, kalo ada wanita mengandung naik LRT je, mula la pakat2 semua LELAKI yg duduk di seat tu pejam mata, wat olok2 tido. walhal dua minit td mata segar bugar aje. keji tahap dewa org2 mcm nih.

isabelle:
haha rasanya ni mmg isu panas mcm goreng pisang jg. mind u, beli goreng pisang pon kdg berebut, yg dtg lambat dpt order dulu plak. menci betul dgn peniaga yg x pay attention sapa sampai dulu. x de system langsung.

PS: most lelaki melayu mmg x gentlemen!


keindahanalam:
ya rabbi, ganazzzz nya student2 ko. tu UIA tuh, tempat kira paling 'baik' la di kalangan IPT2 kan. ish2... x berkat pelajaran depa tolak lect. tsk

oo sorry la aku terpaksa tarik diri sbb ada appt Dr. ko paham2 la sini bkn senang kan nak jumpa Dr. mmg selesema x baik2 lg, terpaksa la cancel, walhal dah lama nak attend. tu la, kita x pernah bersama2an. aku dgn zafi, k mazni, bard, semua dah pernah merasa at least once. ada la tu nanti2 :)

Shue said...

huhuhu...the session is worth going..that my opinion la. dia ckp camne nk publish kat jurnal. how to structure ur work..so nanti kalo ada masa ko pegi la. im sure the session akan berulang lg in the future. :-) not only for ur PhD but to ur future career as a researcher too.. publish or perish..ahaaahah