Thursday, April 1, 2010

A Beautiful Wedding

Sorry geng, lama menyepi. But this had been expected, with the wedding and all last weekend. When we were at my parents' house, the interent connection was up and running 24/7 (wireless), but I didn't have much time to write, what with the gotong royong kenduri etc. Bila kat our own house plak, mujur ada broadband my SIL, tp tu pon duk berebut dgn Hubs, pantang lepa tinggalkan komputer, mula la ada penghinggap yg lain, so paham2 aje la. Asal sempat check emel je dah kira ok. And then right after the wedding we went back to Muar to take Hub's parents home and stayed there for another two nights (no internet connection). Time ada masa sket and ada connection, kdg2 Aisyah mood x elok. Or even kalo in the unbelievable few minutes yg dia ok tu, aku plak sempat tgk emel, tgk FB, and kdg2 terbabas baca blog org lain plak. Tu la masalah nya kalo dah asyik memfollow blog org, dah bukak dah dashboard tp nmpk blog org dah hapdet cerita best mesti terklik dulu. Tsk.

Ok la, dah habis membuat justifikasi kenapa tiada hapdet. Now the moment nak meraikan pengantin baru yakni my little brother Naufal (or fondly known as Abe) and also introducing a brand new addition to our family, my sister-in-law, Sufiah. Secocok sepadan gitu. Sama lawa, sama hensem. These two adalah tinggi melampai okeh, makanya in all the photos patik nmpk katik.

The solemnization (akad nikah) was held on the Friday evening lps Asar di rumah Sufiah. Alhamdulillah, Aisyah sedikit pon x meragam, she slept all the way through, from Serdang to Selayang, and right thro the majlis! Makanya dapat la aku mehyaksikan majlis tersebut dgn aman dan segala khusyuknya. Majlis adalah sgt2 smooth, dgn sekali lafaz dah sah lah dua2 org mempelai jadik suami isteri. Mmg sgt2 beautiful and touching, sehinggakan aku yg kebal ni pon bole ternangis plak. Aiseh, x macho sungguh!










The wedding reception utk belah pompuan plak was held the next day at Dewan Alwi, FRIM, Kepong. Again, syukur, Aisyah x meragam apa pun. In fact, dia siap mkn nasi kenduri tu bertambah2. ok, actually nya aku yg mkn bertambah2, but she kept 'pinching' nasik from my plate whaaaatttt?! Wah.. selera dia dah dtg balik agaknya. Ye la, selama ni kan demam x lalu nak mkn. The bride and groom decided to wear black and red.










Anyway, menyampaikan pesan my SIL, kalo esok2 sesapa nak catering, tolong JANGAN ambil dengan MUTIARA Catering Services... yg ada iklan dekat Majalah Pengantin tu. According to my SIL, staff dia biadap, even dgn ahli keluarga yg lebih tua pon suara meninggi over the phone, and pandai ugut2 client yg nasi and lauk dekat dewan dah habis at 12 noon, walhal pembayaran dah jelas sblm majlis (ada miscommuinication, but still, ugut kata nasi x cukup kalo bayaran x jelas like WTF? Org tgh bersanding okeh?) A professional would have handled it differently, and bkn nya nak sesak kan kepala client on the day. Okay, message dah relay kat korg dah from my SIL. Roger and out.

The next day, kenduri at the groom's house plak, yakni my parents' la kan. Pada mata aku it had been excellent. Yg ni masak2 sendiri, lauk2 kampung (my Dad x nak lauk beriyani / nasi minyak). On this day, the pengantin decided to wear black and white plak. Again, Aisyah had been superb, tido from 3 pm - 9.30 pm! Penat sgt la tuh...




















Sempat jumpa beberapa geng member2 yg dtg pada hari tu. Thanks for coming, walaupon x sempat nak borak pjg, tp sempat jumpa korg pon dah suka banget dah. Nanti kita reunite lg2 wokeh.

Gitu la adanya majlis adik aku nih. Dlm byk2 hal kenduri, aku paling suka tang reunite ngan family and friends. My best fren merangkap family angkat, si Azhani ada jg dtg, siap dtg 3 generasi lg dgn Ma, Abah dia, suami and dua anak2, si Tasnim and Qistina. Masa kat UPM dulu dia la best fren, byk suka duka bersama, sampaikan family kitaorg pon dah jadi rapat bagaikan blood relatives. Even tho dia skang kat Ktan and aku still kat Serdang, kitaorg still geng. Masa aku kawen dia siap dtg ngan Ma n Abah dia lg, tolong2. Begitu jg masa dia kawen. And tiap2 kali raya posa, bila balik Ktan aje mesti never failed to singgah beraya di rumah dia, mmg mcm sedara la kata. Anyway, it was both funny and a bit shocking to see how we have aged! Physically, x la nmpk sgt except for the erm.. extra baby weight yg masing2 ada carry , but yg lebih striking adalah the difficulty in finding the time to sit down and gossip like old times. Like I said to her, bila dah ada anak ni, bila nak bergossip pon, paling kuat leh fokus 70% je, lg 30% duk sibuk pikir, mana anak aku? dia buat apa?, sampaikan dlm duk bercerita tu pon, mata sibuk melilau kiri kanan sesambil bercerita. Hilang feel sbb terjejas sesi kegosipan itu eheh. Baru bukak cerita, uwaaa... sana... uwaaa sini. Then sambung cerita, ada yg nak nenen / kena bancuh susu plak. Dtg balik nk sambung cerita, hok aloh ada yg terberak melimpah2 kena kasi mandi terus plak hehe... Lain ulu lain parang...

Second part dlm wedding yg aku suka ialah time member2 adik aku sibuk beratur bersusun nak amik gmbr atas pelamin. Ada yg dah bertunang tggu hari nak kawen, ada yg tgh bercouple tunggu duit cukup nak kawen . Pakat2 la berebut nak bergambar nak amik berkat. Siap kena usik mengusik ngan fotografer, tp treat as doa mana tahu masin mulut ada jodoh cpt masing2 kan. As someone yg dah terlebih dulu mkn garam and mendirikan rumahtgga for hampir setengah dekad ni, aku tersenyum2 kambing sendirian, teringat betapa manis nya saat2 darah muda itu chewah! Antara geng tempat sekerja, aku yg paling awal dulu kawen, and ramai jg yg tumpang pelamin gitu. Wahai Chefadh, aku masih simpan hokeh gambar mung ngan Abg Adee senyum simpul atas my pelamin coz korg due to berkahwin next kan hehe. Comel gituh!!!! hikhik...jgn marah! ;P




7 comments:

Alfian_Troxion said...

ceria bebenau aku tengok muka pengantin lelaki iya :D

sumpit said...

masak sendiri??
gila gigih! cayalah!

Oyis said...

alfian:
yup, that's my bro. semua org yg tgk gmbr dia ckp dia lah pengantin lelaki paling byk tersengih yg diorg pernah lihat. tu ko lom tgk gmbr2 yg photographer suruh posing mcm2, mmg dia ala2 sporting habis. ish ish... i guess he really is happy with his 'catch' :P

sumpit:
a ah. aku pon mula2 x berapa yakin, sbb masa aku catering pon semua org cam penat giler gak, but everyone pitched in, and managed to pull it off in the end! miracle!

.M.A.M.A.D.A.N.I.S.H. said...

slm Oyis..

pengantin lelaki yg rsnya so sweet..hehe..:)

Oyis said...

mamadanish:
a ah. cas romantik la tuh, dia tuh :P

isabelle said...

wah..meriah.
excited nmpk pengantin.hehehe

Queen of Pirus said...

alhamdulillah dah settle semuanya..semoga pengantin baru bahagia hingga ke akhir hayat