Friday, August 29, 2008

Keep Rollin' Rollin' Rollin'

Aku ada dok mengarang citer lain sebenarnya, but this news makes the cut first.

This just in - Aisyah Nurzahirah dah boleh roll over. At 2 months, 1 week, 6 days old!

Ye, aku terkejut. Dah lama dah dia bole ngiring2, tp setakat yg aku tahu, lom masa nya lg utk dia boleh bergolek terus sampai tertiarap, so x heran sgt la dgn effort dia tuh. So pg td, at 5.45 pg, aku tinggalkan Aisyah atas katil jap utk amik diapers dia dlm almari. Masa tu dia dlm keadaan terlentang and terkial2 nak ngiring.

Masa aku dtg balik dia dah cam ni. So aku gi grab camera.

Eh dah tertiarap!

Aku pon heran. Masa tu mmg x de sapa turun bawah lg, everyone kat atas, so confirm dia wat sendiri la ni. And I assure you tilam tu flat, x de lekuk atau senget sebelah. Tp aku x la excited sgt, sbb walau pon dah tertiarap, tgn dia yg belah bwh tu belom dpt dikeluarkan sendiri lg. Kalo baby yg dah mahir patutnya dah bole kan?

Anyway, x sampai 15 saat aku observe2 dia berusaha tu, maka berjaya tgn tu dia berjaya keluarkan sendiri. Subhanallah! Muka dia masa tu bangga sgt. Sengih2 keseorangan walau pon kepala kejap dia bole angkat ke atas kejap tersembam balik atas tilam. Aku pon sengih2 keseorangan gak. Sengihan of a proud mother.

Made the cut, yay!

Aku panggil2 mak aku, tp dia tgh solat kot. So aku sorg je la yg jd sole witness dia. Aku pon amik la gambor ni sbg bukti, walau pon x la kira bukti sgt. Patutnya aku record aje. Apsal yek aku x terfikir nak record? Sebenarnya aku x budget dia bole buat all the way, tu yg x buat apa2 tu. Teruk betul aku ni, underestimate kebolehan dia plak :P

Ingatkan benda ni fluke aje, and maybe next month ke baru dia repeat action ni. Tiba2 ptg ni masa tukar diapers dia buat lg. Almost effortlessly, tinggal bab tgn je tersepit mcm pg td. I really had to fight the urge to nudge her a bit. Ye la, geram je rasa nak push dia biar tgn nya terlepas, kesian tgk dia berkerja keras. Tp I held back and let her practice on her own. Dlm 30 saat lps tu dia berjaya, Yippee! Again, dia senyum2 lps tu. Puas hati la tu.

And by late evening, I found out that this skill is putting me at a disadvantage, sbb skang dia akan wiggle x hengat nyer masa nappy changing time. Isy isy isy... not to mention lps ni aku x leh buat perangai culas and cuai, spt biarkan dia di tepi katil, or naik stroller x pakai seat belt. Otherwise bole ikut jejak langkah si Qystina anak Malia, jadi stunt baby ... hehehe...

Aku sebenarnya x tau ni kira cpt ke normal, but from what I read mcm sepatutnya dia lom bole wat lg maneuver ni. X tau la sbb dia mmg borne big (3.8 kg), dia punya built mmg solid so senang sket ke? Or bcoz dia suka tido atas tummy dia ke? I dunno. Ke mmg dah sepatutnya dia tahu bergolek dah? Heheh.. Whatever pon, the fact that you did it on your own makes me so proud. Aisyah dearie, sekalung tahniah buat mu dari Ibu!

8 comments:

iso said...

Wah, kuat berusaha seperti emaknya. Cuba ko check gigi dia dh tumbuh ke belum? :D

Oyis said...

lom lg. bwk bertenang, step by step la kot ye nak membesar pon :D

Lia Sakinah said...

Congrats aisyah...mmg cepat tu bru 2 bulan dh pandai tiarap...i guess muscle2 dia fast growing sbb dia selalu tido meniarap kut...:-) tunggula dia dh pandai tiarap betul2, merangkak etc, time tu nk pakaikan diapers pun terpaksa bersilat dulu...haha. Klu silap hbulan, x sempat nk pakaikan pampers, dia terkencing pulak...hehehe... wlupun penat, tapi pangalaman mjadi seorang ibu mmg priceless! ;-)

Oyis said...

lia:
huhu x tau la kalo dah pandai merangkak esok camne...

btw, dah biasa dah kena kencing masa salin pampers. berak pon ada. masa dia newbor dulu kerap kena. masa tu skill tukar pampers lom ada. terhegeh2 mcm tu la jdnya. hmm.. nmpknya sejarah bakal berulang lg la pas ni..

~dyla~ said...

hi aisyah,
jom kenal2 ngan inas ni.. nmpaknya sebaya ngan inas aisyah nie.. inas pun baru pandai meniarap... hehehe

Oyis said...

ello inas,
wah.. geng la kite nmpk nya. seronot kan pandai meniarap? especially bila ibu kita tukar lampin, paling best tgk die berpeluh2 ketiak nk pakai kan diapers cpt2... kelakar... hehe

-aisyah

dyla:
thx kerana sudi singgah n comment kt blog saya. comey si inas pakai tudung, saya lom sempat nk gaya kan aisyah ngan tudung lg. suka ek tgk bebudak ni cpt membesar?

Mummy HnH said...

Woww, cepatnya Aisyah dah pandai meniarap.. Seb baik sempat grab camera ekk, boleh abadikan kenangan dlm blog nih... Mungkin gak laa oyis, sbb Aisyah lahir pon dah semangat, so, cepat dia explore new things.. Kalau baby yg 'ringan' sket, dlm 2 bln nie still tgh concentrate tambah berat badan kot.. cam Humaira, time nih still dlm stage tido tak hengat punye, angkat kelopak mata pon tak larat... heheh...

haa, pasnih dah tak buleh leka2 yer mama aisyah.. soon, mesti baby aisyah start panjat 'pillow-fort' plak... hihihi...

Oyis said...

mummy h&h:
tu la... dah x leh leka dah skang, kena keep alert slalu. in fact, aisyah punya badan skang dah agak 'keras', dia punya tendangan dah start terasa. hari sabtu lps gi shopping, letak diapers beg dekat bhg kaki stroller dia. skali dia tendang, terjatuh dah beg tu. Berulang2 kali plak tu dia buat cam tu. Sudahnya beg tu kena kilek kat bahu aje, x larat nak angkat letak, angkat letak :D