Sunday, August 10, 2008

Aisyah's First Photo Session

Smlm aku nekad nak pergi tiga beranak ke kedai foto utk amik gambar utk wat visa and also pasport Aisyah, sbb masa lain dah x de dah. Si kecik tu lom ada pasport lg. Skang ni Imigresen dah x main pasport anak dlm pasport ibu, so dlm minggu dpn kena gi wat dia punya.

Lps solekkan dia cantik2, kitaorg pon bertolak. Masa Ayah dia amik gmbr, of course la xde masalah. Bila time Aisyah, oh, agak mencabar betul. Utk pengetahuan semua, sejak dua tiga hari sblm tu Aisyah susah lena, tiap2 mlm mesti mengamuk, tp siangnya tido lena kemain lg. Makanya, semlm, dia tido tahap x mo bgn masa kat kedai gmbr. Aiseh.. camne nak wat ni. Amik gmbr mesti la kena nmpk biji mata kan? Takut plak x diterima kang gmbr tu, sia2 je byr mahal2... dah la kos wat gmbr visa tu lebih tinggi drpd gmbr pasport biasa...

Lps basuh muka Aisyah 3 kali, panggil2 nama dia, cuit2 muka dia, garuk2 kaki dia, biarkan je dia atas sofa kedai utk 5 minit, dan tepuk2 tgn, still x de hasil. Last2 bunyikan rattle dia kat telinga, goncang2 sekuat ati, baru bgn. Alhamdulillah...

Tp cabaran baru bermula. Mengikut tips Fadhlina, aku kena masukkan tgn dlm baju dia, supaya tgn kita x nmpk dlm gmbr, then pegang pinggang dia utk dudukkan dia dpn kamera. Tp, walaupon dia baru 2 bulan, Aisyah x mo duduk, dia nak berdiri. Pulak dah... tp x stabil la, goyang2... dah berdiri ok, kepala lak lentok ke kiri kanan. dah steady kepala, mata plak x mo tgk dpn, tenung Ibu dia aje. Aiseh, dah la Ibu pegang dia dari tepi, so x leh la agah dia dari dpn. Dah ok semua, tgn plak kat idung masa snap. Ntah brapa shot ntah amik...

Last2 ini la shots yg terbaik daripada beberapa shots yg diamik. Kira ok la tu yek?

Ni gambar utk visa. Gmbr dia takat yg dlm rectangle tu je. Yg lain2 tukang gambar edit. Aisyah buat mulut mencebik plak dah. At least dia tgk dpn, so kira ok la tuh. Susah nak dptkan shot yg mengikut requirement visa nih, okeh? And checkout la betapa bertungkus lumus Ibu and Ayah Aisyah pegang dia both kiri and kanan. Also, note the trusted rattle yg berjaya mengejutkan Aisyah dari tidonye yg lena (circled), hence making this photo shoot possible..
Why did you people wake me up? I want my sleep... No smile for the camera... huh..

Ni plak gmbr utk pasport. Tgk la tu, budak yg konon dah nak bertatih tu... X mo duduk tu, eksen... aduhai anak Ibu... Sampai nyaris londeh panties dia utk dptkan shot ni... hehe

No sit... Don't want... I'm a big girl already la, Ibu...

6 comments:

Anggerik Hutan said...

hehe nasib berjaya juga kan kak noris walaupun kn tangkap byk kali..tapi tu la muka aisyah mmg msm mencuka..marah la tu kn kejut dari tidur..kite yg dh besar ni pun mara kalo org kaco tido ni kan plak dak kecik..hehe..comel aisyah

Oyis said...

yep, dia marah la tu... dah x mo senyum langsung! hmm.. nasib la, gmbr visa dia tuh.. nasib gmbr pasport dia okeh sket, walaupon npk cam mengah kena pegang, sbb pasport kan tahan 5 tahun... hehe...
eh, anggerik hutan ni zai eh? apa citer org nun jauh di bumi south korea sana? dah musim luruh ke?

yzmahoney said...

cembeng btul muke makcik sorang nie..hehehe nanti bile die dah pandai ckp mesti die blame ibu die nape biar muke passport die x senyum..heheheh

Oyis said...

tu la.. mahal betul rega senyuman dia tuh... kt umah kalo good mood (lps susu)dia ndak jugak la sengih2 atau ketawa. tp capai je kamera dia mula la masam n meraung. mmg x leh jd model cik mek ni, camera shy sungguh!

Mummy HnH said...

'tak tahan' saya baca citer pasal baby Aisyah ambil gambar passport nie... how cute! My Humaira pon kecik2 dulu lazy feeder, so jenuh hubby jentik sana sini utk bgnkan dier for every feeding (dats why Humaira jaundice for 2 months... hehe).. so, i could imagine camner parents baby Aisyah 'berusaha' utk wake her up... hihih... cute betol!

Oyis said...

mmg.. jenuh nak kejutkan... pada masa yg sama, jenuh nk tido kan jugak... kena 'ulit' / pangku dia dlm 20 min lebih baru bole letak, kalo x dia bgn n nangis lg.

btw, aisyah pon masa awal dulu jaundice sampai sebulan lebih. as a mother, betul2 susah hati masa tu kan?