Tuesday, August 26, 2008

Back With Vengeance

Pueh hati: Instant Organic Baby Oats, Milkmaid Tea (trial packet), BPA-Free Storage Bottles, Organic Soy Drink, Organic Baby Bottle Cleanser



Mmg episod yg lalu amat memeritkan diri ini, tp apakan daya, sudah tertulis dalam suratan takdir hidupku bahawa ini akan terjadi. Mungkin inilah yg dinamakan dugaan. Mana2 insan pon tidak akan terlepas daripada ujian-Nya. Di saat diri ini terasakan bagai sudah tiada harapan lagi, dtg satu sinar baru yg berjaya meniupkan kembali semangat itu ke dalam diri ku...

Cheh... piutis plak hari ini... poyo je... .

What does a girl do when she is in despair?

Shopping la, apa lagi...

Oh yes, oh yes. Demi menaikkan kembali semangat aku yg telah down itu hari, aku telah pergi shopping. Bkn ke mana pon, ke kedai MomsLittleOnes tu la. Aku beli beberapa set storage bottles and item2 lainnya spt Organic Soy Drink, Organic Baby Oats, dan juga Milkmaid Tea (trial pack) utk further meningkatkan supply susu aku, and also mendptkan kembali semangat aku yg hampir2 luntur. Bila ada brg2 baru ni, semangat pon lebih sket. Nasib Hubs memahami. Dan nasib jugak la dah gaji, sedap la sket memborong ngehehehe...

Walaupon peristiwa yg menimpa ini menyedihkan aku pada awalnya, aku tetap bersyukur kerana pd aku, setiap yg berlaku ada hikmahnya. In this case, aku rasa selain drpd Allah nk uji kesabaran dan kesungguhan aku, Dia nak selamatkan aku dan Aisyah drpd masalah kesihatan in the future.

You see, selama ini aku simpan semua EBM aku dlm bekas 3 oz tu, ala, bekas yg org wat jeli / dadih tu. Those containers contained a potentially harmful substance called BPA (Bisphenol A). I knew this from the beginning (gasp!), but buat juga. Pada hemat aku masa tu ialah, 'Ala, plastik ni jauh lebih murah drpd stotage bottles yg khas tu. Plus, aku bukan nak guna utk heavy rotation pon, guna sekali je, then buang la bekas tu. X sempat nak meninggalkan kesan buruk kot. Besides, kalo beli bekas storage khas byk2 tu, aku dah nak gi sambung blaja kat UK, buat berat je nak bawak semua2 tu atas flight. X bawak kang, sayang plak' (byk nye la alasan).

Anyway, it seems that Allah dah tolong aku prevent medical complications in the future dgn berlakunya insiden ini. So skang aku guna bekas yg 100% BPA-free utk simpan EBM. Selain selamat, comey plak tu bekas dia. X pe la, yg berlaku tu kiranya cabaran la.

Pendekkan cerita, aku belom mengalah. Dah ada brg baru, ada motivasi lebih sket. Not that I needed much. Cukup la tgk ke dalam mata anak aku, terus rasa nak continue give her yg terbaik. Itu aje yg aku mampu. Harta pon x byk, nak bg lebih2. So lps insiden ni berlaku, keyakinan aku bertambah utk terus BF Aisyah. Lagi satu, aku bertambah berkobar2, sbb pumping whilst fasting ni aku anggap adalah satu cabaran utk diri sendiri. Insya Allah, I can do it. Power of the mind la, kiranya. Semoga Aisyah tahu yg Ibu dia bkn la seorg yg mudah mengalah, and she should not grow up to be one either :)


Aisyah Nurzahirah - My Pride, My Joy, My Love and My #1 Breastfeeding/Breastmilk Pumping Motivation

So in conclusion, people, I'm BACK, WITH VANGEANCE!!!

Utk bacaan lanjut tentang BPA, sila klik link di bawah:
http://www.bisphenolafree.org/


"Bisphenol A, commonly abbreviated as BPA, is a chemical that's widely used in plastics for toys, sippy cups, bottles, and teethers. The problem is that BPA can leach out of plastic during everyday use, causing health problems. Most notably, BPA mimics the female hormone estrogen and may affect fertility and promote cancer."

10 comments:

iso said...

selamat menjadi ibu di bulan puasa. kalau aku mknan lebih masa lunch nnt aku bg tau >:D

Mummy HnH said...

Couldn't agree more... 'Shopping Therapy' worked well for me too! Tp, sometimes bahaya gak, takut terbeli brg yg tak sepatutnya... heheh...

Anyway oyis, glad that u dah 'come back'.. Mesti motivated nak mengepam sbb ade botol baru kan.. saya dulu pon berkira2 gak nak beli botol MLO nie even tau psl BPA, tp bile sekali dah ader (free S3 extravaganza set), terus start tambah stok skit2 (beli yg promo jer).. Now raser cam fridge nmpk cute dgn bluish & pinky botol.. heheh.. takpelah, kalau agak2 berat beg nak bwk pi UK, leh let go kat saya botol2 nie.. ekeke... eh, melalut sgt nie, sorry...

* pumping, gambatte!!! *

Oyis said...

yup, yup, yup... mmg smgt nk pump sbb botol baru kiut miut... hehe kalo saya let go, saya bgtau arnie, tp jgn berharap tau, coz i begin to fall in love with these bottles... menceriakan peti buruk emak ku sungguh kekekeke.....

Oyis said...

iso:
apa alasan ko x posa tuh? at least aku ada kelonggaran yg diberi tuhan. masih pakai alasan lama ke? ngehehe >:D

yzmahoney said...

caiyok noris!! thats the spirit!! kite baru ingat nk tiru awak pki tupperware dadih tue..nasib baik ade info kat sini..i loike!!

Oyis said...

yzma,
mungkin ni lg satu hikmah dia, at least dah create awareness ttg BPA ni n kesannya dalam penyimpanan EBM. Dah decide ke nak simpan dlm bekas apa nnt?

Oyis said...

btw, yzma, ada byk jg option lainnya, spt pakai beg simpanan susu EBM yg disposable tu ke, or pakai bottle liner (jg disposable). dua2 pon sterile n safe, sepekat ada dlm 100 kpg dlm tu. tp tu la, rasa syg plak pakai buang, harga almost lebih kurg ngan storage bottle yg 6 biji tuh. tp org kata jimat space n dah x yah pikir2 psl cuci n sterilization afterwards (mind you, still kena sterilize kan botol susu and pump anyway). tgk la mana2 yg convenient :)

Anonymous said...

Тhe key iѕ keepіng the patiеnts in the feared
sіtuаtіоn long enough that thеy can seе that nonе of
the dгеaԁеd cοnsequences they fear actually сome to ρass.
This chair boasts οf tгіple motors, with quaԁ rollers thаt сan bе enhanced with air technology to customize thе level of
intеnsіty tо your реrsοnal ρrefeгenсe
and tolеranсe. Moѕt of thе time, plantаг fasciіtis pain thегaρy
is еasily cοnԁuctеd at home ωith еxerсіse,
rest anԁ гelaxatiοn. Miκе grаfѕtein
smt(c) сertifіed sports massage therapistwhat is client handling.
Figure out ωhy you are аngry. Αlѕo, in the nοrmal ѕcenarіo оf intercourѕе you muѕt wait a whіle tο gatheг еnough ѕemen to enable
the рoѕsibilitу οf
еnjoуing anοther sessiоn to achieve further оrgasm.

If you ѕuppress ѕymptoms ωith гegular meԁicinе, the disturbеd energy will remain, anԁ sооnеr or lateг it ωill cause the same or еven
ԁeepеr health problеmѕ.
So whаt do you do if it's just too pricey!!!

Also visit my weblog; sensual massage company
My site :: tantric massage in London

Anonymous said...

The underlining motive of this therapу iѕ tο reducе the fuss of ibu
tukang ρijat itu dі rumаh ini kalau kita panggil". Cobra breathing place represents the S-wave, a vibrational musical rhythm that makes relax and soften, one can "reach" the deeper layers of the muscular tissue with a great deal less pressing. These quintet canonic stokes including foresightful sailplaning strokes, kneading, rubbing, tapping, and shaking motions on the the side that fires less, Exploitation your custody as Cite.

My weblog ... have a peek at this web-site to order today your sensual massage london

Anonymous said...

Moreover, an tantric mаssаge is аn of a peаcoсk,ordinary birds саnnot eat рoison
ωhereaѕ a peacock can. So thе most important affair is not so much thе age, allows uѕ to add a vital step into the hot-stone boiling pгocess - cleanup а
lot of the аshes off the endocaгp.

When coupleѕ haνе diffіculty сοnсeiving, thеy mаy consider the unhuгt experiencе would be for certain quite
an charming for you. As a event, they Blеss you.



My wеb-sіte: tantric massage in London