Saturday, August 23, 2008

Help! - I'm This Close to Giving Up

Ni la dia susu cair yg x berguna dah. Kalo susu cair Carnation tu at least leh wat puding, huh!


Dear All Breastpumping Moms out there who are reading this blog,

I need your advice.

Peti sejuk mak aku yg selama ini telah menyimpan dekat 100 bekas yg berisi pada puratanya 2.5 oz EBM setiap satu, which I had slowly and painstakingly pumped since over a month ago telah meragam, yg mana getah pintunya telah jd loose tanpa disedari. Makanya, bila aku ke dapur sat ni, didapati kesemua EBM ku telah menjadi cair (thawed). Cair yg sampai tahap fat content dia separate kat atas dah utk almost all of the EBM. Setakat yg aku tahu, EBM ni once dah thaw x bole refreeze. Does it mean aku kena buang semua skali liquid gold aku nih? Sedihnya hati ini...

Pada saat ni aku rasa cam nak give up sgt. Dah la Isnin ni aku naik keja, EBM aku yg I had pumped patiently and painstakingly slowly ever since over a month ago kena buang ke laut plak. Terasa mcm nak bg formula aje la lps ni di siang hari and BF waktu mlm je bila aku balik keja, senang, abis cerita. Sungguh. X payah susah2 pump, freeze and defrost masa keja. Merajuk la gamak nya aku ni. Rasa cam usaha aku telah disabotaj la plak... huhu..

I'm so having a bad day. Mula2 my brother stepped on my big toe, the one yg tgh aku currently amik antibiotik utk rawat masalah ingrown toenail aku tuh, causing me to curse bloody murder at the world and shouted at my mom bcoz it was her idea that I should nurse kat depan TV, where ultimately my toe was stepped on (I had wanted to nurse dlm bilik je, penat, but she wanted to spend some time with Aisyah befroe she goes to bed). So now it's awkward just staying in the same room as my mom. I had also been fasting for the first time today whilst BFing, so I was a little exhausted and crabby. Dah la Hubs x balik lg dari keja despite it being a freaking Saturday, walau pon dah 11 p.m. And I also have to tend Aisyah who is currently being held in my left arm, refusing to sleep yet again. All of the above I can still handle, BUT NOW THIS?

Dugaan betul la... Kalo aku bersungguh pump pon, ada satu hari je esok utk pump.. hm.. nk dpt 4 oz pon aku x gerenti, sbb hajatnya nak qadha posa yg ada lg 5 hari nih. Kalo la miracle terjadi and aku dpt pump 20 oz pon, ada jaminan x peti tu x meragam lg? Eii... sakit hati betul mendgr bunyi peti tu humming mcm motorboat buruk in the background nih. Rasa cam nak gi karate kick aje pintu dia...

Oh man, Aisyah terberak la plak sampai leaking kena seluar. Pause jap.

Ok sambung. Aku nak tido dulu. Besok la aku campak semua EBM tu ke lubang sinki. Air mata aku pon dah bergenang nih. X tahu nak marah ke, nak nangis ke. Nasib x rasa nak gelak je, kalo x jd org giler la plak. Sian plak kat Aisyah kalo ada mak mcm tu, Nauzubillah...

Please, please, please tell me if the EBM is any good dah right now?

10 comments:

EyesOfNabil said...

btw, pasal freezer tu actually kalau peti sejuk tu dah over 4-5 years mmg kena cek selalu getahnya especially kalau load dia byk dlm tu which sometimes kita tak perasan pintu dia tak rapat and end up brg2 dlm tu spoilt abis.

Getah tu boleh ganti ^_^.

Rumah sy penah jadi where kitorang balik kg and suddenly main power dia trip mase hujan...balik dari kampung, dah mcm bau bangkai dah peti ais tu ^_^

Well that's besides the point of ur posting this tp just want u to know..i feel u ^_^

Tapi..bak kata org putih, no use crying over spilled (or in ur case thawed) milk.

BTW, smlm kat expo tu ade formula organik utk membanyakkan dan menyihat susu ibu...:P

yzmahoney said...

noris klu kite jadi awak pon kite sgt sgt upset...byk btul dugaan kan bile dah bergelar ibu nih.. xpe wak..kuatkan semangat...arini awk try 2 pump utk hari isnin dulu..lg pon rumah awak dekat kan, lunch time boleh balik..schedule pelan2..insyaAllah Allah akan permudahkan jalan awak..tp JGN give up yek!!!

Mummy HnH said...

aseh oyis, dugaan betl yer... sabar byk2 ekk...

hmm, sadly to say, thawed ebm cuma boleh tahan within 24 hours ajer... tapi, saya penah gak guna thawed ebm arini (means sepatutnya diguna hari nie tp somehow tak digunakan), utk esoknya.. but before that, saya raser dulu...ALhamdulillah, baby ok ajer...

maybe arini u pulun kasik ebm sahaja kat Aisyah, and u pulak pulun pam the whole day utk bekalan monday... also, boleh jugak wat double pumping, aisyah sebelah & pam kat sblh, lg byk hasilnya nnt... Insya Allah boleh... jgn give up utk FM kay! *ganbatte!* ;)

Lia Sakinah said...

Tumpang sedih juga...klu sy pun, mesti sedih amat. Hope that u can recover all the lost ebm with the new pumped ones.
Hugsss.

Rozamimi said...

Oyis, salam singgah! see your blog at Mummy Hnh blog. Terpanggil lak nak bagi komen kat entry u ni. I pun fully BFing mom my bby dah 9bln. Memang sakit hati rasanya kalau EBM suma dah takleh pakai..terasa penat lelah pumping gone with the wind camtuh je kan..Anak sulung saya tertumpahkan EBM saya 6oz pun saya dah jerit bagai nak rak.. By the way jangan give up. Untuk pengetahuan u saya takde simpan stok EBM langsung masa start naik kerja..kurang ilmu..ehhe..bila jumpa SI.com baru saya kumpul sikit2 EBM and then sekarang dah penuh freezer tu ngan stok EBM. Dun ever give up OK. Bby saya pun tak night feeding masa umur mcm Aisyah ni so saya buat homework malam2 bangun perah. Ok Oyis jgan putus asa and jangan bagi FM kat bby sblom masanya kay..;)

Oyis said...

nabil:
mmg... freezer tu dah Ok skang, tp apa nak buat, susu2 tu semua buang dlm sinki. dah la pada asalnya suruh hubs yg buangkan sbb kita x sampai ati (takut emosional plak masa tgh buang tu), alih2 dia sibuk yg amat, kita jugak yg kena buat. nasib buat cpt, sbb nmpk cam nk berbuih dah susu2 tu. kalo jd yoghurt dah kang, naya plak.

awak beli ke formula organik tu? tgk leh?

yzma:
tu la. skang ni dok tgh bekerja keras pumping, cumanya baru dpt wat stock utk masa kuar gi keja je la. doakan la agar supply tu x berkurangan di bulan ramadhan ni, sbb x sempat wat stock. dah la last week ramadhan ni kita posa straight, sbb nak ganti posa masa pregnant thn lps yg tertinggal, sblm kena fidyah.God, help me!

Oyis said...

mummy h&h:
dugaan sungguh... x pe la, nk wat benda baik mmg ada dugaan nya. cumanya, sayang betul la, sbb thawed milk x tahan lama. btw, saya mmg suka double pumping ngan baby, lebih efficient :)

lia:
ahhh... so sweet... thanks for wishing me well. doakan smg diperbayakkan air susu menjelang ramadhan ni ye? hugs to u too, bebeh.

Oyis said...

rozamimi,
slmt menyinggah. glad ada yg sudi baca blog ni, and share pengalaman susah senang BF ni bersama :)

alhamdulillah, still bole provide EBM yg cukup la utk ditinggalkan kpd Aisyah semasa saya ke tempat kerja, tp x de stock yg frozen la. mmg semuanya saya bg refrigerated EBM atau EBM yg fresh2 (suam2 lg you... sbb pumping before ke tempat kerja).

nasib baik la jugak Aisyah tu masih muda umurnya, baru 2 bulan, so x de la dia demand byk sgt susu, skali minum dlm 3 oz, sempat la provide lg secukupnya.

tgk la, insya Allah, weekend ni saya try pump juga, mungkin dgn sokongan dan doa dari kawan2 serta pembaca blog semua, dpt la saya kumpulkan frozen EBM sedikit demi sedikit.

Jia said...

huhu..cian noris..takpe..cayuk cayuk..jgn give up..insyaAllah..adela tu rezeki utk baby..jgn tension2 sgt..nnti tak keluar plak susunya..eceehh..pepandai je jia nasihat org..diri sendiri blom tau lg untung nasib camana..kuikui..;)

Oyis said...

x pe jia, betul la tu nasihat jia tu. mmg all moms perlu saling nasihat menasihati n memberi semangat utk kwn2 lain, sbb mmg ada masanya rasa cam terlalu letih/penat/mcm nak give up. i know it sounds harsh, tp motherhood mmg taxing. dgn sokongan org sekeliling n also friends from the web je la yg byk membantu n keep me going :)