Thursday, August 21, 2008

Bukan Aku Sorg Je Kan Yang Rasa Cenggini, Kan?

How can you go back to work when sitting at home with this smiling, cooing being is 1000x better?

Sejak hari Isnin lps, ramai je yg tegur aku through YM, 'Selamat Kembali Bekerja!'. Heh. Aku sebenarnya x masuk opis lagi. Sepatutnya dah masuk last Monday, tp aku amik cuti rehat sampai Khamis. Partly sbb x ready, partly sbb ramai tetamu nak dtg umah sbb cuti sekolah, baik aku stay umah dulu. X elok la diorg dtg, tinggal mak aku sorg je kat umah, dah la ayah aku outstation, Hubs lak sibuk keja, kan?

So, aku patutnya masuk keja esok la kan? Ntah camno ntah, tgn aku dah 'ter' mohon cuti online lg utk esok. Partly sbb aku x ready, partly sbb mak aku bgtau dia x konfiden la nak start full-time babysit Aisyah songsorg esok, sbb flat menguruskan tetamu yg baru saja pulang hari nih. Kalo aku x amik cuti kang, mcm jadi anak derhaka la plak, kan? Kan?

Which makes it next Monday la aku kena masuk keja kan? Somehow aku still rasa cam nak amik cuti lg. Partly bcoz aku x ready, partly bcoz aku ada lg 20 hari lebih baki cuti utk tahun ni yg aku might as well guna. Simpan utk raya pon seminggu je. Plak lps tu aku dah nak gi UK sambung blaja, better aku abiskan aje cuti tu, kan? Kan? Kan?

Oh man, I confess, the real reason is aku x ready and aku x rasa aku akan ready, for like, EVER!

Sesungguhnya perpisahan ini adalah amat perit. Kenapa la x de org bgtau dulu2?

So guys, how do you deal with this separation anxiety yg bukannya dtg dari Baby, tp dari mak Baby yg kena balik bekerja soon? Mak aiih... beratnye hati... Bukan aku sorg je yg rasa cam ni, kan? Kan? Kan? Kaaaannnn?!!

Waa... pls let me know how you guys handled it. I'm gonna go sob a bit more. T_T

14 comments:

EyesOfNabil said...

Bawak je pegi opis noris..bilik tu letak semua brg kelengkapan baby dari katil sampailah ke apa2 lagi ^_^

Opis kita tu kan besar...boleh je letak dlm tu :D

Bukan awak kena ngajar pun kan? Time meeting baru la tinggalkan kat rumah ^_^

dLyn aZmi said...

err... jd full time housewife kot? :D hehehe

leo said...

Ugh... can I just say it gets better? I had 3 months off, going back to work was sooooooooooo horrible. At least I started on Thursday. So not so bad. Just dua hari kerja then dah weekend. But the first 2-3 weeks, everytime I thought about my baby rasa cam nak nangis. The first week orang semua tanya how is baby. Everytime someone tanya je, I felt like my heart retak sikit, sikit. It was so tough. Tapi after a few weeks it sloooowly got better and easier. Dah 3 bulan kerja baru I could bring myself to put pictures of him at work. Try lah start like Wednesday ke, Thursday ke. At least short week. And cuti tuh simpan just in case apa2 later on u know? Good luck!

iso said...

aku tak rasa pun. ko jer yg lebih tu. cuba ko pejam mata, nmpk tak?

yzmahoney said...

noris jgn la mcm nie..awak buat takut kite jer..dah la byk kerja tertunggak skrg nie..klu ade baby esok cemane lar yek... waaaa..xpe semangat! semangat!

Mummy HnH said...

oyis, normal raser gitu.. saya dah ader 2 angels pon, mase first day left 2nd baby for work, still felt the same mcm tinggalkan 1st baby dulu.. dahla yg 2nd nie exclusive BF, kire siang malam berkepit, lagi laa sedey... Insya Allah, soon u'll get used to it... lgpon, kiter kerja utk kebaikan anak jugak kan?

p/s : u r very lucky 'coz ur own mom takes care of ur lil ones... saya dulu hantar bbsitter, the whole day dok fikir, takut2 bbsitter salah handle ker, baby nangis dia wat derk jer ker, etc... hahah... biaserla, mother's instinct... sometimes cam overacting... hihih...

PuteriSatu said...

kenangan pahit tul masa lepas maternity leave...n kena naik keje...fuh..kena kuat mental n fizikal tul..dalam keta...airmata menitik ingat anak kat umah kena tinggal...fuh..mencabar tul...

anilsam said...

aih kak noris jgn ler begitu.. sy br berhajat nak cari keje ni, sbb pk, ala org lain yg beranak pon keje gak.. bole je tinggal baby dgn org lain.. ni dah patah sket smangat ni... baby tak kluar lagi pun dah rasa nak dok 24jam dgn dia bila dia kluar nanti... uhuk uhuk uhuk....

Oyis said...

eon:
x berbaloi... sbb pegi balik opis lps ni bkn utk menambahkan semak2 dlm bilik tu, tp dah slowly nak mengosongkan before i start study leave. and that last piece of advice, hoho, very dangerous ma... kalo org atasan baca.. hehe

k dlyn:
i wish i could jd full time housewife. tp apa kan daya, daku x mampu... plak tu, hutang ku beribu, esp lps buat master itu ari, now nak tmbh lg dgn hutang PhD plak... huhu...

Oyis said...

leo:
does it? hopefully lama kelamaan i will learn to get used to it. awal2 ni, sgt la berat hati... huhu..

that was the original plan, balik on friday, kira the least sesak day la of the entire week, plus friday kan allocation utk fridays prayer pjg, so bole balik bf kn baby jap, but oh well... looks like i'm gonna have to come in monday, and take another leave on wed ke, thurs ke., later in the week...

iso:
ooo... ko x rasa ye... x pe, x pe, one day, ko akan rasa (or dila will, rather), and u will look back, (all the waaaay back from new zealand), and say, 'god, that noris, she was definitely spot on about this one.'

I am betting on it!

yzma:
x pe, awak lps pantang nnt still on study leave right. so basically, u decide when ur maternity leave ends la basically, hehehe... also, u ca work from home. that's an added bonus la. and u've got about 2 more years kan? best tu :)

Oyis said...

mummy h&h:
tu la, mmg sedey, and sometimes rasa bkn shj sedey sbb tinggalkan baby, and i'm very lucky bcoz i'm leaving her with my mom, insya Allah she is in very good hands la org kata, but sedey sgt part bfeeding tu la. kesian dia, sbb dah biasa bfeed direct. w/pon dia bole accept botol, still rasa mcm she deserves better, which is directly from me. i will definitely miss that bonding moment. dah la mlm2 skang dia hanya bgn sekali je utk feeding (after midnight), so lg la... reduce chance utk feed dia directly. sob sob

puterisatu:
definitely mencabar kekuatan fizikal n mental hari isnin dpn nih... kita berani bet akan termenitis jua air mata ku... T_T doakan segalanya ok2 aje yeh?

Oyis said...

anilsam:
ingat kan sapa la td anilsam tu... hehe..

tu la, masa dlm perut pon akak dah rindu kan dia... kalo x kick lama2 akak sengaja2 tekan2 perut sket nak suh dia gerak, ini kan plak yg dah di depan mata...

Lia Sakinah said...

Yup...bukan noris sorang rasa cam gitu. My 1st experience berpisah dgn baby aritu, sy try letak anak kt nursery 1/2 hari while sy stay kt rumah where rumah sy cuma kt tingkat 4, while nursery ground floor. Tu pun dh rasa semacam sgt2. (i posted about this in my blog once) Terpk ok ke org tu jaga, meragam x dia, kene buli ke dia...mcm2 la. BUt, lama2 jd alah bisa tegal biasa. Lebih2 lg bila makin sibuk dgn kerje research. So, don't worry kay...mula2 mmg rasa x biasa, lama2 bila dh jd rutin, we'll get use to it. So as the baby...at least anak kita boleh belajar berdikari + tak terlalu manja dgn mak ayah dia. Just my 2 cents. :-)

Oyis said...

yup, sy ingat entry lia tu... sedey betul saat2 nih kan?