Sunday, August 10, 2008

My New Toy ...

.. is the Omron MC-510 Instant Ear Thermometer.

Aisyah was a little quiet and we'd thought that she was ill coz she kept puking milk after her feeds. Hubs had originally wanted to take her to the paeds, but it was a Sunday night. So, instead, he rushed t the pharmacy and got this nifty little thing.

It read 36.9C.

Alhamdulillah. No fever. She doesn't even feel warm to touch, but being first time parents, we got a little too extra cautious. Oh well, better safe than sorry, right? Aisyah is just probably having acid reflux, and the puke is not really vomit, just posset, which is very normal, according to the Internet, that is.

Hopefully she'll wake up tomorrow as chirpy as a bird and prove that we are, indeed, uber-paranoid parents :p

11 comments:

ilyani said...

biasalah noris, e yg dh jd ibu pada 3 org anak pun still lg bimbang kalau ade ape2 yg tak kena ngan baby.mcm yg ketiga ni.e rasa dia adalah sikit kuning.tp my hubby kate taklah.sikit je.sampai skrg pun dia mcm kuning je bg e.tp setakat ni alhamdulillah, dia takde demam ke ape.cuma kekadang dia meragam. asyik nangis je.kekadang tgk dia mcm nk minum susu pun susah.kesian pun ada bimbang pun ada.tp nilah hakikat..kita ibu..naluri kita kekadang melebih2kan..tp harapnya takde ape2lah kt khadijah.my hubby kan doctor..dia lebih tahu...tp kekadang naluri ibu kena ambil kisah juga kan??apepun sama2lah kita doakan kesejahteraan puteri2 kita.

Oyis said...

a ah, masa aisyah kena kuning tu, x abis2 telek muka dia, mata dia... apa2 pon hanya blood test yg bole confirmkan, x de la berteka teki :)

noris doakan khadijah xde apa2 n sihat wal afiat hendaknya... mana gmbr baby e? nk tgk aaa ...

yzmahoney said...

awaks beli termometer tue kat ne? brp RM?

Oyis said...

abg sepol beli kat watson. rm155 :)

PuteriSatu said...

mahalnya...akak punya rege rm16.90 je...hiks....

Lia Sakinah said...

We have that kind of termometer too. ;-) Memula beli yg letak bwh ketiak tu je, pastu bila dh selalu sgt baby demam, dia plak x reti diam klu letak bwh ketiak, last2 beli yg mcm noris tu punye jugak. Wlupn mahal sket, but it's worth it...easy to use & give a more accurate reading. Mmg sesuai utk noris bwk ke UK nti...:-)

Oyis said...

a ah, lia. dah beli dah yg digital biasa tu, utk letak bwh ketiak, harga rm19.90. pas tu susah la nak tunggu bbrp minit utk dptkan correct reading coz aisyah asyik gerak2 x duduk diam, x selesa kot. so last2, beli la yg letak kat telinga ajer. senang sket...

kita yg tua ni pon tumpang guna gak, sronot wat main :P... hehe.. jgn bimbang, thermometer ni dia siap bg probe cover, so sblm masuk telinga kita pakaikan sarung plastik dia dulu, so x de la lps masuk telinga kita, wat masuk telinga baby plak. x hygenic la gituh... hehe..

kak puterisatu,
terror la akak bole amik temperature aqilah pakai yg thermometer yg biasa. aisyah x mo memberi kerjasama, so terpaksa la invest lebih sket :(

Anggerik Hutan said...

zai ok jer..it's my pleasure..by the way akk nak sambg blaja ker?

Oyis said...

a ah, insya Allah bulan oct lps raya nnt, ke UK. zai raya mana tahun ni? x balik msia ke?

Anggerik Hutan said...

waa yeke congrats...erm mane ade cuti kak..raya kat sini la tuk taun ke-2 takpe taun depan zai dh bole raya kat msia..cuma ntah bila la ade peluang nak jumpe akk lagi..rindu plak kat akk..hehe..punye lama tak jumpe dari akk tak pregnant lagi sampai aisyah dh ade..hehe..takpe la InsyaAllah ade rezeki kite jumpe..

Oyis said...

zai, kalo x balik msia, jumpe kat UK on apa salahnya? hehe... or nak tunggu akak gi s.korea? :)