Sunday, February 7, 2010

My Baby Is Practically Grown Up Already!


Aisyah ni byk kali exhibiting the signs that she is very independent, and very helpful at a young age. These are just a few that I manage to catch on camera:

[1] Makan suap sendiri, baik di rumah, di rumah org, atau di restoran

[2] Berus gigi sendiri

[3] Bawak toys beli kat carboot sendiri, even if it meant the whole thing being dragged in the mud! X mo lps okehhh?


[4] Pegi market, org lain jinjit beg plastik, dia x nak ketinggalan jgk, nak tolong punya pasal. So, kasi la dia bawak plastik berisikan kueytiow kering (yg habis ringan punya item).


[5] X mo duduk dalam stroller dah. Lebih suka berjalan kaki, tp pegang tgn Ibu dan Ayah. Masa gi carboot on Saturday tu, spjg2 kat sana tu dia berjalan kaki. Then kitaorg gi town plak, jg berjalan kaki. And she never whined or cried. Abis kuat, bila penat dia peluk kaki aku, signaling that she wanted to be picked up. Tp aku bawak dlm 5 minit pastu suruh dia berjalan balik, sbb dia berat, and she never refused. Plus she walked at a really fast speed as well, bkn la kata kitaorg kena jalan slow2 ikut rentak dia, noo... dia yg jalan laju to keep up with us. Utk budak umur 1 tahun 7 bulan, pada aku, adalah sgt impressive. Psl berjalan kaki byk2 ni, jgn risau, mmg Supernanny pon suruh train budak2 berjalan kaki, supaya kaki kuat. I remember her words dlm TV, 'He's got legs, he can walk'. Tu psl la org Britain jalan lelaju. Dari kecik lg diaorg dah training.

[6] Nak sikat rambut sendiri

[7] Nak pakai losyen sendiri

[8] Yg ni kelakar, insisted nak salin pampers sendirik! (kalo la bole, dah kasi hehe)


[9] Yg ni bukti paling kukuh. Mengelap TV. Bukan dpn TV sahaja, malah belakang2 skali. Complete ok? X culas langsung. Sayangnya, 'kain buruk' yg dia guna tu adalah tudung kegemaran aku. Erk!


video



Usually, me and Hubs are pretty laid back. We let her explore and do a lot of things on her own, bcoz we believe that it'll make her a stronger character and increase her knowledge. Tp mmg kena sabar byk2 part mengemas afterwards, tp atas nama pembelajaran, x apa la.... :)


3 comments:

Ammi Sara said...

Atta girl!
Tak lama lg tunggu la like aunty said b4, mintak adik,..hehe :-)

noris said...

wohoho... harap2 bila masa dah sampai utk jd kakak tu, aisyah akan jd kakak yg rajin dan penyayang, insyaAllah..

isabelle said...

comei betul gmbr2 dia. nmpk mcm familiar, tapi sapa ekk?rasanya mcm muka my niece.
oh aisyah..nape la ko lap guna tudung fav mama tu?:P