Monday, February 22, 2010

Entry Merepek Yang Tiada Kualiti :P

Tengah catch up dgn FB la, blog org la, chat YM la, youtube la. Bkn apa, sesambil download dataset nih. Besar jgk data yg diperlukan utk test run kali nih, over 500 songs, so mmg puas la jgk merendek di alam maya. Nak study, x berapa bole concentrate sbb x leh masuk kalo every 5 seconds nak angkat muka tgk balik skrin PC and klik next song to download. Oh, if you guys needed a place to download song secara percuma dan legal (tp lagu2 indie la yeh, pelbagai genre, just bkn mainstream nya), you can go here and here. Promote sket artists yg sanggup publish their work for free. Ni la namanya artists sebenar, yang mana karya tu byk yg lebih bermutu dan talent jauh lebih baik drpd recording artists yg kebanyakan, hmm.. dah kena mix baekkkkk punya oleh sound engineer.

Ok, ok merepek apakah aku ini? Satu lg yg aku tgh buat skang ialah a list of food that I want to get my hands on bila balik Msia next month. Yes peeps, you heard me right, I am going back to Msia for a short break as my brother is getting married next month, yeay! Everything has been prepared, tinggal nak pack and board that plane ajo. Tp kan, test nya x run lg nih, so kena sabar2 kan hati dulu. I'm sure families yg di Msia pon tgh membilang hari juga ni. Mula2 x la rasa mcm excited sgt nak balik, skali bila tgk kalender it really is coming true, keterujaan tu dgn sendirinya dtg. Things that I never knew I have missed pon mula la menjelma dlm kepala, hence terhasil la food list tuh. Walhal dah 15 bulan x mkn x apa2, skali tau nak balik, x sabar2 nak get my mouth hands on them. Anyway, the list tu terhasil sbb aku baru je lps kuciwa dgn ice blended yg di order tghari td di Costa Coffee. X sesedap Msia la. Nothing is as good as it tastes in Msia . Frustrating tau, craving punya lama, smlm sanggup jln jauh2 ngan Hubs and Aisyah dalam hujan rerintik, tp kedai dah tutup coz it was Sunday (it was only 4 pm! Tp Uk on a Sunday mmg ghost town pon, x pandai ekonomi betul la govt dia), pastu dah siap bole taste it in my head how good it was gonna taste, tetiba bila dpt beli hari ni, minum2, x sesedap mana pon. So geram punya psl, buat list layan jiwa tulis sambil mendownload.

To Indulge In:
1. Mc Donald
2. KFC
3. Ayam Percik
4. Ikan Bakar Kuah Percik Putih
5. Satay Usus
6. Nasi dagang gulai ikan aya
7. Ice Blended Neslo
8. Tomyam Malee's, plus udang/sotong celup tepung
9. Buttered Prawn
10. Sotong Bakar
11. Apam Balik
12. Ikan Kering
13. Nasi Lemak Beli Tepi Jalan
14. Popia Basah
15. Sizzling Yee Mee
16. Johnny's
17. Keropok Lekor
18. Burger Ramlee, special + cheese + blackpepper + mayonis banjir
19. Siakap Tiga Rasa
20. Char Kuey Teow

Ok tu je dulu. X leh pikir dah kang salivate lebih2. Kalo dpt mkn semua ni gile gumuks aku jd. Sebenarnya mkn apa pon x pe, yg bkn air tgn sendiri. Take a break kejap daripada masak. Ni dia attempt aku itu hari, buat ikan percik kuah putih (Kelantan) dan jg ayam masak ungkep (Jawa). Rasa dia biasa2 je, altho susah betul nak dpt texture yg betul utk kuah percik tu sbb pakai santan cair drpd tin. Ni baru betul namanya east meets west.




Anyway, brg siapa (frens/ families/ bloggers/ readers) yg nak jumpa belanja Oyis di Msia nanti, bole la start merancang dari skang. I suka je, especially kalo ada yg open table hihi. Kat mana2 pon ok, bole pilih food type drpd list kat atas tu sbg guidance hehe... (mcm la ada yg nak belanja pon)

Membebel x psl ni sebenarnya sbb no 'real' work is taking place. Altho downloading dataset is part of the job, tp it requires very little neuronal functions so kiranya mcm otak aku stagnant la. And my SV pon busy skang ni with the upcoming music festival, so I know x yah cpt2 wat apa2. Add that with going back to Msia soon la and also the relief yg dah pass MPhil/PhD upgrade itu hari, aku jadi sedikit lemau huhu. On top of that, ada sedikit konflik sosial-relation di tempat kerja makanya emosi sedikit terganggu. Masalahnya kecik je almost non-existent, tp aku ni, don't handle conflict and con troversy very well. Terus isi blog pon jd mcm hampagas. I'm surprised you guys are still reading this. Tsk.

Ok la, utk mengembalikan jiwa suh jd tenang, kita sudahi entry ini dgn something yg very calming, yakni doa utk menghilang kan stress dan anxiety

اللَّهُمَّ إِنِّي أَعُوْذُ بِكَ مِنَ الْهَمِّ وَ الْحَزَنِ




dan jg dgn quote2 penguat diri,

"Life is 10% what happens to me and 90% of how I react to it."
— John C. Maxwell

"Forget the past and live for today. There is nothing you can do to change the past but everything you do can alter your future. Think positive, stay focused and be optimistic. Let the past be a stepping stone to future growth."

Oh, and tgk muka anak pon bisa menenangkan jiwa. Alhamdulillah...

















14 comments:

3yearshousewife said...

Oyis,
Ish, ish, baca list pun dah menahan air liur ni hah!

Oyis said...

K As,
chefadh (lin) ckp Kak As nak balik Msia bulan mac ni jg ye? Brapa haribulan K As? Apakah kita naik flight sama? Sama2 la kita ambush makanan2 dlm list yg pjg berjela tu as soon as touch down eh? hehehe

isabelle said...

sila bayangkan my keyboard penuh dgn drooled saliva akibat membaca entry ini. hahaha

Jia said...

noris..!welcome back to malaysia..beshnye dapat blk tanahair kan..nanti dah ada kat serdang bgtaula yer..bleh set date ngan member2 lain sekali..hehe

Az Azrinudin Alidin said...

nasi lemak maulana kat serdang tu sedap noris..aku balik ari tu tiap2 pagi aku makan sampai aku terasa nasi lemak ni tak sihat makan selalu pastu baru aku berenti..klu tak makan asik bertambah jer

lagi satu pegi makan kat padang..mcm biasa la kat situ kan tempat lunch bagi aku la

tapi keep ur expectation low..balik mesia ni seronok jumpa family, kawan jer pastu life jadi normal balik mcm sblm fly ari tu..mmg takde pape yg best pun tapi probably pasal aku bujang kot.

lagi satu, kat mesia seminggu la ko berpeluh..mmg panas sgt kat mesia so tgk2 la anak ko nnt manatau ter dehyderated ke..sian ooo budak2 pasal si khaironi ckp kat aku anak dia yg no 2 tu dehyderated bila balik mesia jadi lemah semacam jer.

last but not least, enjoy ur time kat mesiaaa..bawa bekal kat aku n belajar masak sedap2 kat mesia k nnt aku pegi plymouth lagi hahaha

3yearshousewife said...

OYis,
K.As balik 31st of March flying from Bristol-Amsterdam-KL. Hahaha, sama le ngan budak2 & bapa budak kat umah ni yg dah plan turun ketebang je nak makan apa...

miSs inTerpReted said...

oyis,

bestnya baca list makanan tu. its quite similar to what i would have put in my list...hih hih hih.

tp sempatke nk complete it? how long will you be in Malaysia??

Oyis said...

isabelle:
wah.. lap2 air mulut tu hihi... so yg mana yg u dah pick utk belanja i mkn nih (sesedap je assume kita akan bersua this march -- insya Allah)

jiah:
ok. jia dah masuk opis ke? nanti kita gi cari hehehhe

azri:
tu la, kena keep expectation low, sbb nya duduk sini kita terbyg2 betapa best nya balik, skali bila dah balik nanti, like u said, hok aloh, biasa2 je, xde apa yg istimewanya. and spt biasa, kat sini mengomel x sudah psl sejuk, skali kat sana membebel x habis psl panas plak. aku dah bole imagine dah huhu...

btw, si khaironi dah balik eh? bila? dah lama ke? dah habis Phd dia?

Oyis said...

K As:
ooo x sama la flight kita, sbb x sama tarikh pon hehe. saya balik mid march gitu, sampai early april. k as balik for holiday ke for good? ke collect data? (maaf, saya x brpa sure brpa lama dah akak kat UK. saya arrived oct 2008. sama ke?)

sabb:
oo u sorok2 ada list jg ye? hihi..

x sempat kot nak abis kan list tu. kalo sempat aiyo... pecah scale, eh i mean, pecah rekod. tp konfem naik bagai di pam2 la lps balik ni huhu.

kitaorg kat msia for 3 weeks je. when is ur next trip to msia? how long for?

Queen of Pirus said...

Bestnyeeeee...nak balik m'sia. akak pun rindu kat m'sia ni. dah 7 bulan kat sini hati ni meruntun2 nak balik. baru tau betapa nikmatnya segala yg ada kat m'sia tu, walau jauh diperantauan...& walau tmpt ni la yg dihajat2kan sgt dolu2 nak dtg...hati ni tetap kata tmpt kat m'sia lagi best dr yg ada kat sini2 ni...anyway, enjoy every little moment when ur back home...& jgn lupa makan apa yg dihajati...melepas kan kempunan.

akak pun dah habis buat paper ari ni...so kita enjoyyyyyyy hari ni.

walpolpo said...

sangat suka entry ini....makanan!!!!!! tapi tahun nih tak balik la oyis...:P

Az Azrinudin Alidin said...

khaironi tak balik lagi tapi dulu pernah dia balik sekejap present paper kat itsim. balik bawa family. so time aku pegi ireland ari tu la dia ckp balik mesia takde pape panas jer lebih haha

Oyis said...

QoP:
oo dah siap paper... dah bole enjoy la tu kiranya... akak kena collect data kat msia x? kalo kena, x lama lg dah bole balik la tu hehe... apa pon.. enjoyyy!

walpolpo:
ye la, tahun lps u dah balik TWICE ehehhe... x pe, nnt balik lps ni insya Allah terus bawak balik scroll (and keter merc ehehe)...

azri:
eh khaironi pernah balik ek? x perasan plak aku. dia kat ireland tu produktif, ada 2 produk sana kan (2 org anak). bila masa ko sampai ireland weh? serata alam ko berjalan ek? aku gak yg x sampai2 lg ireland ni..

Mummy Harith Hannah said...

Wahhh, Oyis nak balek sekejap ya.. Plan hari betul2, supaya sempat makan kesemua listed foods tue. Hihihi...

Owh, ya lah. Mesia panas sgt sekarang nie. Budak2 nie mlm menggelisah jer tido, berpeluh2. Air mmg kena sedia kat tepi katil sorang sebotol. The next morning confirm plg byk pon tinggal suku jerr air. Takut Aisyah "culture-shock" plak nanti. Take care... ;)