Wednesday, February 3, 2010

Antara Sebab Patut Pergi Konferens

Aku ni kan, x reti busy ke x busy, mesti nak buat jgk entry tau. Slalunya aku blog petang2 after dah siap most of the tasks set for the day, sementara mengunggu bus utk balik umah, etc. Kes kronik dah aku ni sebenarnya, sbb kekadang tu sampai Hubs siap pesan lg, 'hari ni balik awal, jgn blogging2 dah', in which aku akan patuh, tp muncung x puas ati. Pastu pagi esok bgn extra awal and you guessed it, qadha' blog. Haha. Apa bole buat. But main reason aku blog ialah nak bg tau perkembangan pada family (and readers, yes i cherish my readers) la. Aku x dpt nak telepon family tiap2 hari, so aku harap bila2 diaorg online x la diorg hampa asyik2 entry yg sama je x hapdet2 ke. At least bila ada entry2 terkini penuh sensasi yg bergambar, kok terubat la rindu tgk gmbr anak cucu. Hehe..

Tp satu lg faedah berblogging and bloghopping ni ialah sometimes kita make new friends, even friends for life la. For instance, sbb bloghopping la aku dpt kenal Walpolpo, yg sebenarnya rakan kpd Shue member PhD aku kat Plymouth ni. Aku suka baca blog2 yg slalu tulis progress research. Kiranya nak tumpang memotivasikan diri la. Anyway, setelah lama berkontek2 online aje (x pernah jumpa lg real-life ni), Walpolpo tu tiba2 bole bertanya, 'U pernah present paper kat USM Penang?'. To which I replied 'Yes, sekitar 2005 rasanya, masa present findings in MSc kat NaCSPC'.

Wah.. rupa2nya kitaorg sudah pernah bertemu, tp x kenal je masa tu. Dia yg ingat2 lupa dkt aku, sbb nya dia kata dia ingat bab muzik2 ni la (niche muzik ni x ramai kat Msia, so senang nak mark kot?). Kalo udah researcher tu idak ke mana la ye. Using keliling yg sama la, kata org. Anyway, sbb dah ter'mention' bab conference di Penang tu, aku semangat carik gmbr2 lama, kot2 la ada presenter2 lain kat background gmbr2 aku.

Tp kan, masa tu gile narcissist, habis x dak gmbr org lain. Gmbr geng sendiri aje penuh. Cheh... Tp sbb gmbr ni kenangan, plus mmg tgh mencari idea and nak kan smgt berkobar utk submit paper ke publisher, nak tepek jg gmbr2 nih, supaya menjadi motivasi. Altho' kalo tgk gmbr2 ni nmpk mcm gmbr bercuti je lebih.. hua hua hua... Mmg enjoy gile masa ni. Cuak mmg semua cuak sbb bkn pergi as participant aje, tp as presenters, tp rasa teruja mengetepikan itu semua. Masa muda la katakan. I bet kalo pegi skang masing2 nak balik cpt nak balik ke pangkuan laki dan anak2 hehe...

Anyway, ni la geng beramas mesra kat tempat keja aku dulu nih, baik sampai skang - Che Fadh tu skang kat Bristol, Eti kat Erlangen, Germany, and also MRM kat UPM. Yzma sorg lg patutnya ikut jgk present, akan tetapi beliau terpaksa forfeit sbb masa tu beliau dah nak kawen, makanya ditegah oleh bonda beliau daripada berjalan jauh2 wat cari pasal aje, which made sense, but masa tu kitaorg thought, what a bummer! (kan muda, pikiran pon singkat hehe). La ni semua pon tgh wat PhD skang ni, diorg ni la teman2 tempat aku turn and seek for a shoulder to cry on time rasa cabaran and kesusahan belajar.

Kalo korg baca entry ni, masih kah korg ingat zaman2 havoc itu dahulu? Best kan? Tp lately ni geng aku ni busy2 belako rasanya, sbbnya diorg dah lama x menyinggah di sini, and blog masing2 pon mcm diorg x hapdet (aku hampa). X pe la, hibernate jap dimaafkan, asal jgn blog nya berhijrah ke alam barzakh sudah la ye.

Kesimpulannya, blogging itu bagus, in moderation la. Asal jgn ketagih mcm aku sudahhhhhhh! ;P

Apa pon, semoga gmbr ni menyuntik smgt utk berkerja keras agar dpt present paper di konferens yg bagus soon, although I doubt that still bole berlagak carefree and happy spt dalam gmbr2 di bawah. Aku doakan kita semua (termasuk readers yg jg buat further study) berjaya mendapat PhD yg dicita, Amin!










14 comments:

chefadh said...

Yeayy!! Aku yg first comment!! Thanx a lot my pren..ya..akulah Che Fadh yg dok kat Bristol nu..wahahaa..mmg best alam muda wpun dh tak remaja lg time tu..dh le thn ni thn last kita 20-an..hmm..anyway, pada ketika itu mmg sungguh syiok sekali wpun actually berdebar jugak sbb rsnya rata2 kita first time present kat luar drp UPM or KL kan? n sgt syiok juga sbb jln2 dgn geng2! pk2 balik kita patut boleh lebih adventuruous tp oleh sbb kita masih suci time tu tak byk la laghonya..wahaha..yes2..mmg bagus pegi conference tp kdg conf byk sgt cabangnya ada yg tak membantu sgt, ke bila buat PhD ni mmg jarang la nk dpt org yg buat at least 40% ke 50% sama dgn kita? tahla..anyway, i do wish u all a good PhD journery! may there hiccups, roadblocks or stuff but just go ahead-langgar je roadblock tu or gostan n cari jalan lain..sbb dah ada lesen kan, so guna jelah skill tu..okess..sekian dari CheFadh, dari Bristol buat masa ini..

MRM said...

That's one of my fav trips! and SANGAT suka gambar yang first and last tu! Time tu rasa macam kita2 ni gi 'jalan' 1st class aje kan. I mean dah la dapat gi sesama, then flight ticket, accomodation, allowance semua dapat, mewah...mewah...he he :P

Ala cik oyis, kita ada la datang melawat blog awak, every week tau tapi silent reader, kadang2 aje comment :D Sebab kita pun macam awak, once dah start menulis, haa, tak reti2 nak stop, kang panjang berjela2. Biasa la, menulis benda2 mcm ni jauh mauh lagi syok drp benda2 research kan :D

Tu la, kang korang semua balik, boleh la kita 'beroperasi' semula. Skrang nak lapor diri pun tak best sebab gang tak cukup :(

Cepat2 balik okay! Rindu korang tau!

Eh...am I supposed to comment on 'antara sebab patut pergi konferens'? oops-a-daisy.....

sumpit said...

hehehehe, aku pon silent reader gaks... cume kekadang je x silent sgt.

tp mmg syok time tu! nostalgia betul, aku pakai braces lg. tu mmg conference sambil bercuti betol. Dok bilik suite, ada jacuzzi, main pingpong kat rooftop... enjoy je...

mmg takkan berulang la, rata2 dh jadi mak/bini org. mmg payah nak g lama2 sorg2 jauh2, lg plak conference yg semua bidang masuk ni mmg rare... unless conference yg cam gini, tp takkan bila dah ada phd, bole lg nak g postgrad conf kan?

sumpit said...

lg nostalgia, pegi balik, both times, nama kena panggil airport.

apa kes ni? shopping x ingat :p

chefadh said...

hahahaha..yes et..n aksi skodeng jacuzzi..wakaka..n aksi spa, aksi bubble si noris tu..aksi gelabah psl thumbdrive..aksi berlari2 bukan anak kejar boarding..mcm2..takpe2 insyaallah kita buat arrangement lain pulak nnt yg seswai dgn condition baru kita nnt..heheh..this time sure izma taknak ketinggalan..mana si izma ni? senyap jek..

Oyis said...

chefadh, mas rina, eti & yzma:
hehe sungguh nostalgia... aku dah lupa bab nama2 kita dah kena announce sbb flight nak berlps, ye la, dah check in awal2, tp tersadai kat kedai perfume and gift shop lelama. mesti diorg heran kan, apa jauh sgt ke dari check in ke gate tuh, x sampai2 lg. kalo lom check in la, aku agak, harus diaorg dah bukak seat kita tuh kasi org lain dah huhu...

anyway, bak kata mas, mmg 1st class trip. nasib baik la sedar diri kena present jg, kalo x, x tahu la hehe... tu pon sempat lg gi spa la, main jacuzzi, swimming la, main pingpong sampai maghrib la, jalan2 lps maghrib gi mkn pasemboq la... huih.. meleleh ayaq lioq la bila teringat balik... kenangan sepanjang hayat.. thanks guys for making it fun!

and thanks for letting me know u guys ada je slalu around, even as silent readers. serius, aku x tgk stats sgt, so x tau la ada ke idak pembaca blog ni sebetulnya.

lps ni mmg x dpt dah la nak gi konferens mcm ni lg. dah matang la katakan haha. tp sebenarnya aku tgk budaya kat sini la, lg terror researcher tu, lagi kuat dia pi bermabuk2an kat pub slps conference. bkn la nak suh gi mabuk jg, tp maknanya it's not that wrong la to have fun sesekali, asal keja jalan jg.... btw, mas, jd ke conference kat austria tu? bila yek? x singgah UK?

yuhuuuuu... yzma busy eh? tgh godek WEKA tools ke? take a break mek, skali skala... take a break hehehe *tumbuh tanduk*

MRM said...

Ala, nak sambung comment lg although Oyis dah buat new post! :P

LOL, really, that's an experience. Tak pernah lagi sepanjang hidup nama kena panggil sebab boarding lambat ok! (rasanya it will only happen when I'm with you guys aje, muahahahaha :P). Rasanya yang lambat tu sebab E.T sangkut kat kedai tu, kan? :P

InsyaAllah jadi, I'll be heading to Innsbruck middle Feb for a conference. Tak sempat la Noris nak singgah ke UK, sorry. It's kinda out of the way. However will be meeting Azrin though in Lugano, InsyaAllah.

Eleh, Oyis suruh yzma take a break konon, dia tu yg kena take a break kot, asyik dengar bekerja aje memanjang :P

MRM said...

Alamak, tertulis nama laki sendiri la plak! Nampak sangat he's always on my mind...(nak cover line ni):

Azrin = Azri

Oyis said...

mas rina:
oo middle of feb. dah x lama tu mas. next week dah tu. wahhh... mesti seronot kan. did u see azri whilst he was in msia last december? eh btw, awak bawak azrin sama x? ke jln sorg2?

kita mmg take a break sokmo. hari2 pon memblog :P

yzmahoney said...

korang!!! menyeru2 pgl namaku!!! sorry...lately mmg xbyk bace blog sgt..nk kate bz research..agak jugaklar..maklumlar keretapi baru nk berlari laju..hehehe pastuh bile free time mostly spent on my heroes.. sebab rase mcm serba salah coz lately nih byk tglkan diorg dgn bibik semate2 nk mengejar cita2... nway obviously aku xleh comment pasal trip to penang sebab aku x g kan..hehehe tapi aku ingat SGT dgn 'one nite stand' kite di hotel swiss garden utk bachelor party noris.. aku rase klu xde kenangan tue xmungkin aku blh baik dgn korang semua skrg nie!! & aku bersyukur walaopon kat opis kite tuh byk jgk bende2 yg xbest berlaku tapi aku mmg happy sgt sgt sebab ade kwn mcm korang..& seriously aku ckp aku bertahan kerja kat upm pon sbb ade nye kwn2 mcm korang... sebab aku nih jenis hidup berkawan... bg aku kalau xde kawan x bermakna hidup kite... so marilar kite berkawan sampai bile2 supaya kite akan senantiasa gembira bekerja bersama.. :D love u guys sooooo much!!! ( eh mcm ucapan yg dinanti2kan oleh korang plak!! hahaha perasan sendiri :P )

Oyis said...

yzma:
mana bole lupa itu party hehe.. fun giler! sanggup sneak out / kidnap kan mas yg masa tu ada kejohanan bola tampar dan berkampung kt UM tu kan? then pusing2 cari tmpt mkn, then port berkarok sepuas hati hehe.. i love u guys too! *group hug*

chefadh said...

hahaha..grup ug! grup hug!! aku stujus sgts2 dgn izma..aku pun rs syok keje kat UPM sbb ada geng..and bagusnya bukan setakat yg lagho but also benda yg baik2 insyaallah kita teruskan okeh..kalau nak harap aku ni sorang2 terkontang kantingla..almaklum aku rs aku ad aperangai weird and blur sket..hehe..eh yg karaoke tu bach nite noris ke izma? yg masa seludup mas tu rs mcm seludup orang kuat sport/ahli kontinjen je kan..so lepas ni insyaallah turn et pulak..mana et. et oo et...

Oyis said...

yups... my bach party la, kan kita yg 1st kawen dlm geng kita, then masa kat conference ni mung n che mas suh sharing2 experience slps kawen hehe ;)

tu la, kalo kena gayanya, bole je buat bacj party eti plak lps ni... mesti gempaqsss!

kak sara said...

Hehehe..
best kan!
kak sara ni x pernah goes as participants/presenter, tp 'menumpang'je. haha..
ape2 pun mmg hotel tu best!