Tuesday, February 9, 2010

Apa Nak Buat Kalo Hilang Dokumen Penting Kat Luar Negara?

Aku di Trafalgar Square, London pada December lepas. Rasa cam baru je pergi. Sungguh x kuasa nak pergi lg dlm masa terdekat kalo x perlu

Hari ni setelkan masalah lama yg tertangguh2. Yakni berurusan dgn Kedutaan psl laporan kehilangan bbrp item dokumen diri. Kes dah lama, tp baru tahu kena amik tindakan di UK lg, nnt esok2 nak renew atau apply semula dokumen tersebut badan2 bertanggungjawab tu x akan luluskan masa di Msia nanti. Badan2 tu hanya akan buat application baru kalo ada surat drpd High Commission yg verifying akan kehilangan tu adalah betul dan insiden tu berlaku di UK. Ha... baru tahu nak menggelabah..

So sesiapa yg kehilangan Lesen Memandu, IC, Surat Beranak, Passport dan sebagainya semasa di UK, sila layari laman web ni: http://www.kln.gov.my/perwakilan/london

Mula2 tu, aku called, org dia suruh dtg ke sana (London). Mmg berpeluh seram sejuk dah ni, sebabnya bukan murah ye. Kalo aku gi seorg je paling murah aku leh dpt is GBP50 pergi balik naik train. Tu pon kena make sure arrived before 12 pm, in order to ensure that the letter can be collected within the same day. Kalo siap esoknya, ha.. tido B&B la aku huhu...

Lps rasa nak nanges mendgr akan berita ini, aku mengadu kat Che Fadh, who helped me think clearly and told me to call again and asked if this could be done via fax or post.

Alhamdulillah, benar lah two heads are better than one, sbb nya mmg bole. Aku je dalam kepanikan x tertanya. All I gotta do is send them (to the Consular Division) a letter stating that I am missing several items, attach a copy of my passport, a copy of the report that I have lodged to the Plymouth Police Station regarding this incident (a letter with a recorded crime number on it), and an envelope with a 1st class stamp addressed to myself. They will process it within one day and hopefully, I will get the support letter soon.

What a relief! Imagine kalo kena gi puncak London tu! Dgn mahalnya, dgn susahnya, dgn penatnya! Ohhh... Kalo gi daftar baby baru lahir made in UK (ahem ahem berangan japs!) utk wat surat beranak x pe la jg, ni kes hampeh mcm ni, wat abiskan masa dan duit je :P

Oh, and the list of things you need to attach with your letter can be found here.

Tu je la. Niat tulis ni kot2 one day ada org senasib ngan aku pastu blur2 x tau nak start kat mana.

Pesanan dari penaja: Sila jaga wallet / purse anda baik2, especially di perantauan nih. Jgn sampai kena copek / tercicir. Haru betul! Tp kalo dah terjadi jgk tu, cpt2 buat report police. Dah siap report police, report ke Kedutaan plak. Nanti balik Msia kang naya diorg reject permohonan kita. Sekian.

PS: Incident ni dah lama terjadi. Sila jgn panic on my behalf :)


9 comments:

walpolpo said...

Thanks oyis for the this...jauh jugak nak pergi ke london tuh ..kalau kami pun memang tak berbaloi...

jangan marah yer ..:P ( oops betul2 nak kene bersemangat belajar lagi nih )

isabelle said...

bagus gak ada cara2 mudah nak setelkan problem camni.
tau je la,...dah jauh tu, mesti gelabah anjing punye.

Oyis said...

walpolpo:
kalo kt north rasanya kt scotland ada satu kn? bcoz dulu ada member kat plymouth ni bersalinkan anak dia, lps dah habis pantang semua gi holiday ke scotland, buat kat sana terus rasanya.
kalo x silap la.

ps: marah tu x la, tp maluuuuu!

isabelle:
fuyyooo gelabah anjing tu camno? hehe

Alfian_Troxion said...

ko kena copek ke Noris?

noris said...

pyan:
wallet aku tercicir, dlm taxi sbb masa tu coat aku pocketnya terlalu shallow. tp bila contact cab company, diorg trace balik keter dah xde walletnya.

tp brg kitaorg dkt stroller pernah org copek. masa tu baru beli henfon, so kotaknya tergantung kat stroller. nasib baik handfon nya laki aku dah simpan. tggal charger ngan transfer kabel je dlm kotak tu. but still, trauma la jgk sbb kejadian cicir wallet n kena sebat HP ni berlaku dkt2. nama je neg maju UK nih, rakyat miskin / penagih dadah / crime dsb nya byk jgkkkkk...

tun fatimah said...

oyis, kat plymouth takde megabus/national express to london ke? sebab kalau kat cardiff ni boleh dapat tiket semurah 1pound sehala. BTW i pown nak pi register passpport icha ni.. maybe next month nak pi london.

Oyis said...

tun:
ada.. tau2, ada budak kat tempat keja ckp dia dpt tiket gi london 1 pound je, tp tiket balik harga normal la. but still jimat.... masalahnya kan, plymouth - london kalo drive 5 jam, berkematu la bontot, sedangkan kalo naik tren 3 jam pon dpt, kalo yg express la. plus i x suka la heater bus, mabuk (ngada2 tul). tu kalo travel sorg mungkin bole tahan lg, tp kalo ada aisyah, skrg rasanya better naik tren sbb at least dia bole berjalan2 from one coach to another (gi cafe ke, etc).

anyway, esok2 kalo Allah bg i rezeki lebih mcm u tun, i x kisah kena gi london utk register anak. suka lg ada kan? mesti hati berbunga ... kalo kes hilang wallet ni, buang karan ajo la.. hehe... btw, u guys drive ke nanti?

miSs inTerpReted said...

hi oyis,

when i lost my wallet ritu, i x de plak ambik surat from embassy. tapinyer, i had to make another police report in malaysia (telling i was pick pocketed in vienna) supaya x payah bayar denda 100rm ittew.

p/s: ayang...birthcert malaysia icha ko dah buat blom?

anisazuana said...

kakak! tqvm for this entry. tapi mcm mana nk proceed dgn procedure ye? anis call embassy tapi takde org jawab. :(