Sunday, August 2, 2009

Random Weekend Post

I have bad news. My pink Dell laptop tu sakit. Kena rasuk jin ke ape tah (virus), refuse to connect to network. Mcm2 ikhtiar dah buat. Tgk lah esok nak bawak berubat kat pawang laptop yg mana2. Cuma nya kalo pegi pawang UK ni, x sama ngan pawang Msia. Org kata, baik beli baru terus, sama je mahal dia.. huhu... Mcm kena re-format semula je. Tp Alhamdulillah kerja2 x affected, but x leh go online je la for the time being. That sadly means, x leh video conferencing with my family di Msia la this weekend, sbb that's the only lappy with built-in web cam.... *very sad*. This is using Hubs nyer laptop yg uber slow, tp very loyal. Actually this was my laptop from my MSc years. Sampai skang Alhamdulillah x pernah meragam. My new Dell one ni, baru nak jejak setahun je umurnya, tp dah berkali2 wat hal, dunno if it's got to do Vista. Sakit hati. Might be the right time to move to Linux altogether, bak kata Mat Sake, but ntah la... lom 100% konfiden... walaupon kerja2 skang mmg wat dlm Linux (dual OS), but having Windows is also like a comfy blanket. X pakai pon x pe, asal tau ada, x cuak nak guna... ntah apa2 la...

OK, memandang godek punya godek ngakk jadi, maka kitaorg pon kluar la smlm, gi town, shopping grocery sket2. Tp main agenda ialah nak carikan baju2 tido baru utk Aisyah. Kesian dia, baju2 tidonya semua dah sendat, dah mmg patut bertukar dah pon. Cptnya la budak2 membesar. So beli la baju tido dlm 6 psg utk dia dan stokin2 6 psg gak. Kalo baju tido la, dia pki size 6-12 months (74 cm) or 10 kg hihi... besar betul saiz anak mat salleh ni. Aisyah dah nak masuk 14 bulan pon, tp still x tau dah 8 kg or belum, tp tinggi konfem 73 cm lebih. Nasib la x beli ikut umur dia (12-18 months), kalo x , harus la meleret baju tido tu huhu... Ni hasil rembatan semalam...




Oh, sgt suka hati sbb dpt rembat buku2 Fisher Price yg baru itu dgn harga yg teramat murah. Kdg2 buku2 Aisyah ni beli kat charity shop je, sbb dia suka koyak2 kan, but skang dia dah pandai handle buku so bole bg yg baru la. Bgn pg je mesti cari buku2 dia, sampaikan dah kurg main toys. Ni koleksi2 buku Aisyah yg ada. Aku panggil ni 'Aisyah's Corner', hehe... bunyik cam restoran kedai makan je... Tp ni mmg tempat Aisyah melepak and berkubang la. Buku2 dia n toys semua stashed kat sini. Actually, mainan dia ada byk lg, tp aku dah asingkan toys yg lama2 yg bkn peringkat umur dia lg ke dalam satu kotak n sorok dah, sbb terlalu byk sampai semak rumah. Yg kat rak atas tu stash buku2 aku, hehe.




Arnie and Che Fadh, sila zoom besar sket dkt rak belah atas tu. Ye, disebabkan kamu berdua, saya giler Sophie Kinsella, sampai follow habis karya beliau. Well, actually ada lg 2,3 bijik kot lom cukup collection dia nih, nnt la gi cari lg. Mmg light reading je, sampaikan Hubs tanya, 'aik, x kan beli buku bacaan ringan je? Buku2 ilmiah x beli ke...?' Wah wah wah wah wah... terasa tau. But that's what libraries are for la kan? Buku2 ilmiah tu kan? Bkn apa, dah 5 hari seminggu baca journal, thesis, journal, thesis, weekend nak la jg baca novel. Tu pon pada kadar pembacaan yg amat slow, sbb kdg2 at one time bole baca 2,3 m/s je, pastu ada je benda lain nak wat atau kena entertain Aisyah. X seperti muda2 dulu, skali pegang buku, zap, sampai habis la x letak2. One shot je baca...

Ok nak buku ilmiah, ada, tp simpan kat tempat lain aaa... mana bole campur2 kan? (haha x sebanyak buku fiksyen pon, kantoi! :P)



Ok dah tayang gambar family Serdang, kena la tayang gambar family Muar pula, baru adil saksama, ye dok?




Smlm, balik shopping tu, aku n Hubs giler mengemas rumah. (Tu motif tunjuk gmbr tu hehe... to my parents, look, look, rajin kan Kak Yis? hehe). Looks like angin mengemas aku masih mengganazzzz... Mcm org mengandung nak 'nesting' je hehehe... Atas bawah, luar, dalam bilik, bawah katil, dalam toilet, semua kena kemas. Seronot la Aisyah, tolong punggah and kutip mcm2 yg dijumpai heheh. Mungkin sbb nak hilangkan duka lara over my laptop kot. But sungguh liberating rasa buang benda2 yg dah x guna tu, tp sblm ni asyik sayang atau malas nak buang. Ontah la, angin rajin setahun skali ni, layan kan je la. Rasa cam mlm raya plak mengemas sakan (sampai ke malam you, mengemas).




Ok lah, diakhir cerita, ni nak tayang model baju tido. Hehe.. Pakai baju one size larger, terus nampak dia jd bigger. Paling x tahan bila dia berjalan, atau bila dia main puzzle cube2 dia tu. Mcm dah budak besar. Or is it just me yg nmpk dia begitu?









12 comments:

ilyani fauzi ( McE) said...

hehehe...ganbate ye!e ngan anak2 sihat je.skrg ni tgh bz jual produk yg i sendiri produce..kek lapis sarawak!!!heheh..doakan bisnes e berjaya ye.thanx coz ingat gak kt khadijah.e pun susah nk kurus kalau lps b'salin sampai hubby janji nk bg rm500 kalau boleh turun sampai 55kg!kalau bwh dr 53kg nk bg rm1000!!!hahah...nk nye isteri dia kurus.but i manage sampai 55.5kg je..huhuhu..dpt gak rm500..yahoooo!!tgklah camne ye.benda tu murah je..rm14 je kat sini.tp alhamdulillah,e mkn benda tu sblm tido..pg2 susu keluar banyak.minum kanan, kiri keluar..insyaAllah..nnt kalau e dh beli and nk pos, e bagitau..tp nk tanya.boleh ke pos mknn ke UK?coz dgr citer ada negara xleh pos mknn.better noris check dulu ye..nanti kang dh hantar, xleh nk pos ke noris lak

Oyis said...

salam e.. bagusnya cik abe bg motivasi suh kurus .. kalo bg dlm pound sterling lg best hehe..

rasanya nak post bole, tp jgn declare 'food' atau herbs dkt borg kastam pos tu. declare la book ke, gifts ke, mcm tu. kena tawakkal je la huhu...

MRM said...

I used to wonder, hmmm, am I too 'old' to read S.K's series, sebab buku dia kan ala2 mcm teenager's level but now that I know many people my age are reading it, I feel GOOD, he he he :P

Dalam ter-wonder2 tu, I managed to collect A-L-L her books (minus yang dia tulis as another writer tu, hmm, can't remember, kena google balik). Infact, I just bought her latest book last month (Twenties Girl) tapi tak sempat baca lagi. Have to find some time to read it soon! :)

Oyis said...

mas:
hehe.. tu la. mula2 kita pon x amik port sgt psl buku2 dia. pastu bila tgk ramai je our age yg baca, i gave it a try. pastu terus ter'hook'ed. apatah lg, rebecca bloomwood tu kan mid twenties, bole la relate2 lg, so it's not like we're reading sweet valley high lg heheh..

i am also trying to complete her collections, walaupon ada je bbrp biji yg lom baca lg hehe. X pe, kumpul dulu ;P

ilyani fauzi (McE) said...

hehehe..korang pun minat SV ke?e dulu pun baca gak siri tu..tp coz dulukan student..ongkos kureng skit..sempat brp siri je...

Oyis said...

McE:
bacaaaaa.... follow dari sweet valley middle school, ke sweet valley high, ke sweet valley university (masa ni ka tgh2 remaja kat UK - lps tggalkan MMP tu). pastu bila dah besar ni br tahu kluar sweet valley junior high(kononnya transition antara middle school n high school), tp dah x feel ah... sbb dh terlps zaman itu huhu...

sumpit said...

aku pon dell selalu buat hal
tp HP dulu pon dah out
aku mmg ditkdirkan tak sesuai pakai laptop kot

noris said...

dude
aku sympathize ngan masalah ko. im facing the same thing :(

ar.nie said...

Oyis,
Nampak! Nampak! Ekekek.
Now, kiter tgh usha buku dier yg latest, 'Twenties Girl'. Tapi, still mahal lagi kat sini, sbb baru kuar kot. RM 79. Murah2 pon RM60++ gitu, sbb size besar. Kiter akan bersabar sampai harganya jadi 30++. Ntah biler tue? Ekeke.

Oyis said...

ohoho... tu la, tgk what u have done to me. smlm sampai sket lg rasa nak klik kat amazon utk order buku2 dia yg missing itu (x termasuk twenties girl sbb masih sgt baru, mahal, even kat sni pon), tp last minit kansel, sbb kalo cari sendiri kat kedai buku terpakai lebih murah (xde kos postage). tp kena rajin mencari la. so kena sabar.. sabar... dan sabar lg... ni la penangan arnie ke atas kita, walaupon so far berkenalan di alam maya sahaja, merentasi sempadan benua sungguh! nnt balik harus kita wat gathering2 utk geng S.K book fan wokeh ramai dah ni.... kat blog ni aje semua dah terlibat!

Anonymous said...

I found this site using [url=http://google.com]google.com[/url] And i want to thank you for your work. You have done really very good site. Great work, great site! Thank you!

Sorry for offtopic

Anonymous said...

Hello !.
You may , probably curious to know how one can manage to receive high yields .
There is no need to invest much at first. You may start earning with as small sum of money as 20-100 dollars.

AimTrust is what you haven`t ever dreamt of such a chance to become rich
AimTrust represents an offshore structure with advanced asset management technologies in production and delivery of pipes for oil and gas.

Its head office is in Panama with affiliates everywhere: In USA, Canada, Cyprus.
Do you want to become an affluent person?
That`s your choice That`s what you desire!

I`m happy and lucky, I began to get income with the help of this company,
and I invite you to do the same. If it gets down to choose a correct companion who uses your funds in a right way - that`s the AimTrust!.
I take now up to 2G every day, and my first deposit was 1 grand only!
It`s easy to join , just click this link http://dumumuro.dreamstation.com/tekywid.html
and go! Let`s take our chance together to get rid of nastiness of the life