Friday, August 14, 2009

Out And About

Smlm gi bawak Aisyah utk cucuk MMR and booster for Hib/MenC. Bila baca kat blog Azzamoro how much it'd have costed kalo duk Msia n pegi private, rasa bersyukur la jg di UK ni depa bg free healthcare, despite ketidakpuasan hati terhadap system diorg tuh. Tp free pon, dia x bg semua, yg diberi hanya DTaP, Pneumococcal, Hib/Meningitis C, MMR rasanya. Yg x diberi di sini tp wajib di Msia ialah BCG, Hepatitis B, sbb kononnya kat sini TB (BCG) tu dah x perlu and Hep B tu x kronik tersebar di negara maju (benar kah?). Nasib baik Aisyah dah sempat buat ni masa kat Msia. Yg di Msia optional, tp sini dia x buat langsung adalah Rotavirus, Chicken Pox. So smlm adalah episod injek meng-injek yg terakhir la buat Aisyah, sehingga lah umur dia 3 tahun.

Ok, pictures time. Ni gmbr unsuspecting Aisyah di dalam klinik.




Siap pegi main2 dkt kiddie corner tuh.





Ni slps dah kena cucuk dgn Nurse Karen. Saja amik gmbr sbb x tau la by the time next cucuk (another 2 years), nurse ni ada lg ke x dah kat sini. Ke kitaorg dah balik Msia ke, (wah budget siap kurg 3 tahun tu, kah kah berangan). Nurse ni la yg tiap2 kali handle Aisyah, saja maintain nurse yg sama sbb x larat nak explain berkali2 situasi kami (Aisyah nyer immunization history dari Msia and discrepancies yg ada dgn immunization scheme di UK). Plus Nurse Karen ni gile quick with needles. Smlm kena dua das la kan, satu utk Hib/MenC, satu utk MMR. Aisyah x sempat nanges pon. Dah besar2 ni, siap bole x perasan lg apa yg berlaku. That, or maybe she was that good la this nurse.





Kat sini diaorg explain betul2 apa yg akan dicucuk, side efek, dsb nya. Pastu kena sign consent form utk sah kan kita setuju. Pastu siap tanya, nak baringkan budak atas katil ke, nak pegangkan ke... also tanya apa tindakan kita utk tenangkan baby, kalo kena cucuk dua kali atau lebih. Sama ada nak cucuk sekali, baby nanges, kita pujuk2 dulu, or cucuk dua2 sekali sepantas kilat, then baru pujuk. Aku tiap2 kali pon amik style #2. hehehe... cepat, ringkas, padat... :P

Alhamdulillah semuanya dah settle. Alang2 dah ter'tuang' lab tu, pergi merendek kat Mutley, masuk kedai2 kat situ haha. X rembat apa pun utk diri sendiri, just cuci mata je. Sempat beli buku ni je utk Aisyah, titled, 'Out and Abaout', makanya jadi la ilham utk entry kalo ni.




Balik rumah tu ingat nak study la sket sementara anak dara I keletihan tu. Tp... ada org tu mengidam nak mkn kari kepala ikan, so kena la masakkan. Siapa agaknya ye?





6 comments:

a wife, mother and an employee said...

Yup, betui..sini xbagi Hep B but BCG bagi 2 weeks after birth. Nanti bila dah nak balik Msia, I'm thinking to request for Hep B jab (if available). If not, buat kat Msia la.
-asrar's mommy-

Oyis said...

sini bole buat Hep B jab, but harga dia mahal. i think it's GBP 40 per shot, and the entire course tu kan 3 kali cucuk in a span of 6 months, (so GBP120 la kot?) baru complete. blood test utk check whether immunization had worked pon GBP40. this one dpt info dari MASTA travel clinic kat sini. Hep B dia x bg free :(

yzmahoney said...

rambut aisyah da nampak "berindil" dah...cute jer..hehehhe

noris said...

hehe... tu la. ntah bila masa jd ikal mayang ntah. azri pon komen camtu, masa dia dtg bln april dulu, straight lg rambut si aisyah ni.

ni mesti gen bapak dia nih. kalo ikut gen kita, konfem bungkus tikar salon re-bonding, straight ajo :P

bila dah berindil nih, rambut mcm lambat pjg jadiknya. bila mandi je br perasan dah seinci lps paras bahu dah sebenarnya rambut dia...

Mohd Norowi said...

Hummmmmm! sedapnya kari kepala ikan!!! kalah maulana! meleleh air liur tok ayah. Cucunda kube lah sikit untuk tok ayah ya! Don't wory, your mum will not get angry! heheheh.

Oyis said...

haha... ada org tu teringat2 kari kepala ikan umi la, ayah. terbayang2 hok umi masak masa mari sini hari tu. org tu siap suruh telepon msia mintak resepi. hehe... mujur la sedap, kata dia la :)