Tuesday, August 25, 2009

Ramadhan Oh Ramadhan!

Bulan Ramadhan dah lama start tp aku x sempat2 lg nak buat entry khas utk nya. Mmg aku admit la, sgt busy. Rasa macam masa x cukup gile2 di bulan Ramadhan ni. So aku tulis bullet point aje la ye:

Bersahur
Gila tabah la kalo nak posa di musim summer di rantau org ni. Start dgn sahur la ye, secara kronologi nya. Subuh masuk pkl4 pg, so dgn nak panas kan lauk, buat air panas, makan, etc2... around 3 pg dah kena bgn *huarghh....! nguap jap* ... Dah la tido mlm pkl 12 tgh mlm, 3 jam kemudian nak kena bgn lg. Kenapa x tido awal kata anda? Ooo... ada penjelasan nya. Keep on reading ye...

Lps tu solat Subuh la, then buat la apa2 amalan lain yg patut tu. Resume tido dlm pkl 5 lebih pg cam tu. Skang dah x study pg dah, x larat...


Berpuasa di siang nya
Mencabar la jg, sbb panjaaaaang siangnya... pendek kata dari pkl 4 pg tu sampai la ke 8.30 mlm. Tp tahun depan lg pjg, so tahun ni kira training la dulu. Alhamdulillah, masih lg dpt berpuasa penuh, walaupon BFing dsb nya. Letih sket, ngantuk pon ada jg, tp kalo posa kat Msia pon sama je. But paling kena ingat ialah kena minum air kosong byk2 pada sebelah mlm nya (dah la mlm pendek kan, so asal teringat je minum air). Kalo x kulit mmg kering. Ni pon dah letak extra layer mosturizer sbb dah ada tanda2 dehydrated. Minum air byk2 sampai Hubs kutuk perut aku buncit. Sakit hati betul, tp buat x peduli. X de masa nak pakai bengkung di bulan ramadhan ni ye. Org pikir nak byk kan susu. Nak cantek lepas ramahdan nanti. Mekap2 simpan semua. Berhias lebih2 pon x guna, sia2 je kena dam nanti (ganti posa 2 bulan) kalo terbabas kang. Ingat, waktu mlm pendek sgt di sini...

Berbuka
Oh ini isu bisa mengalir air mata. Bkn apa, teringat kat juadah yg sungguh byk di Msia. Di sini, mana nak ada Pasar Ramadhan nya, hatta gerai kuih makcik2 tepi jalan pon x jumpa. So, pendek kata, WYSIWYG la (what u see is what u get). Apa aku masak, tu je la makan. Sungguh zuhud. Aku ni plak x reti nak balik cpt, so mmg pkl 8 mlm tu baru nak pum pang pum pang kat dapur (maghrib 8.30). Nasib la Hubs, kdg bukak posa on time, kdg dgn air kosong dulu. Jgn kesian lebih2 kat dia, kesian kat aku ni ha. At least dia dpt duduk umah la all day. Aku? Kena jln kaki pegi-balik Uni,serabut kepala otak pikir belajar lg, berkejar nak balik masak lg, mana nak perah susu lg... Ish... Lauk plak x de yg istimewanya. Telur kicap, ikan goreng, yg biasa2 aje. Mimpi la nak the fine spread yg ada kat PaRam tu. X melampau rasanya kalo aku ckp ni la Ramadhan yg paling mencabar buat aku, but then again, I had a very sheltered life kat Msia pon, so... ni lah dia training Tuhan bg sket... so sabar, sabar...

Teraweh
Kalo maghrib nya 8.30, Isya' nye x yah tanya la. Lg lewat. Pkl 10.30 malam. Kalo kat msia, 10.30 tu org dah selamat moreh dah. Kat sini aku n Hubs berjemaah kat umah aje. Masjid ada, tp buat teraweh nya pkl 10.30 satu round, pkl 1 pg satu round, sbb jemaah ramai. Wow!

Ni satu lg pengalaman baru teraweh tahun ini - Aisyah. Sejak dia dah pandai berjalan ni, sakan dia tawaf org solat berjemaah. Kejap2 peluk kaki ayah dia, kejap peluk Ibu. Kejap duduk atas tengkuk Ibu, kejap bermanja2 atas riba masa org duduk antara dua sujud. Boring2 nanti dia nanges la. Kesian sgt tgk Aisyah kebosanan. Smlm tidokan dia dulu, ya Allah sunyi je rumah lps tu. But kalo tido kan dia dulu, alamatnya lg lambat la bole buat teraweh, sbb takes some time la nak tunggu dia tido (ini kes kena ada nenen baru tido). Risiko nya, dgn Ibu2 skali terlentok sampai pg, kang teraweh ke mana, sahur ke mana....!

So paling cpt bole tido pon after everything is around midnite. Not bad, you say. Org Msia pon ramai tido midnite. Yes, but remember, pkl 3 pg dah nak kena bgn lg. Walaupon bole continue tido afterwards at around 5 am, tp tido yg interrupted2 ni walau cumulatively sama je jangka masa dgn tido yg one shot, tp mmg x sama la kesan / kepuasan tu.

Breastfeeding
Alhamdulillah, masih ada rezeki Aisyah. Tp kena minum air byk2, sampai terbgn2 nak g toilet dlm tido2 pon. Siap sakit2 lagi pundi kencing bila terbgn sbb x sedar tertahan2 nak g toilet dalam tido (punye ngantuk x ingat). Rasa mcm pregnant semula la plak, sket2 ke jamban.....

Ok cukup la aku tulis secara negatif hari ni. Sebenarnya it's all not that bad, cuma lain je la dgn experience di Msia. Exciting pon ye jg, sbb rasa independent and bila dpt buat sendiri everything (from lauk buka, lauk sahur, kuih2 bodoh mcm jemput2 pisang ke), ada a really high personal satisfaction yg x dpt dirasakan kalo beli lauk kat luar (as was my habit masa kat Msia la). Maaf la nak masak dulu2 kan. Siap merungut2 lg kena bgn preparekan sahur masa 1st jd bini org dulu, sbb nya masa anak dara slalu biar my mom buat sorg, aku kan Tuan Puteri hahahaha....

I kinda had a bad day today, tu yg susah nak sound cheery and light dlm entry ni tu. Siap merayau2 kat town lg sbb kebengangan. But I'm okay now. My SV is one cool person. Dia telah menceriakan hari ni bcoz dia walked in and simplified some stuff for me. Turned out aku ni terlalu 'over' dlm mencari penyelesaian masalah aku tu. Tu yg bengong2 sorg2 tu. Keep it simple, kata dia. Mujur la dia x kata KISS - Keep It Simple, Stupid. And dia dah sign progress report aku yg ke-9 bulan nya. Sedar x sedar dah 9 bulan aku kat sini, but I don't know if what I have to show is actually 9 months worth of work!

Ok la, nak letak gmbr buka posa kat umah Zali yg diadakan pada 2nd Ramadhan hari tu. Aku buat Ikan Mackerel Bakar dgn Ikan Pari Bakar, plus ada wat bubur jagung sket, tp cam cair la plak sbb pki santan serbuk tu. Kalo ada yg dlm tin atau lg best santan perah tu, pekat sket. Mcm tu la hidup di perantauan ni, you just gotta make do with what you have, I guess....

Smg Allah mengampunkan dosa2 aku dan menjadikan aku manusia yg lebih sabar dan redha dgn ketetapan Nya. Amin....


Lauk pauk jaudah berbuka - sengaja letak suruh korg drool...



Ikan pari bakar yg aku bawa. Nama ikan ni bkn Sting Ray, tp Skate Wing. Saiz mmg besar ni la, lebih besar drpd yg ada kat Msia, dan lebih lembut, sedap, and tidak hanyir langsung



Dah letak ikan Skate Wing tu, kang marah plak ikan Mackerel ni kalo aku x glamerkan dia. Bahagi2 kan kasih, kata dia....



Yang ni Umei yg masak. Roast Chicken. Marbeles....



Tunjuk sisi sini plak supaya nampak kuih muih. Yg tepi belah kanan tu roti john Eton buat. Best giler, roti john paling best aku pernah rasa ... x ralat la x merasa roti john PaRam pon.... Kuih hijau tu mcm kuah bingka, sedap ya amat, Umei yg bakar... yg paling kiri tu bubur jagung cair aku huh...



Dari kiri: Wak, Zali


Dari kiri: Hubs, Mael


Ibu2: Umei, Eton, Mal



Best pren dua org ni x leh dipisahkan... Aqil & Aisyah


Cenggini la diorg dok main masa org lain solat berjemaah ramai2.... Baik je.... geram !!!!



11 comments:

isabelle said...

kesiannya kena puasa pjg. dah le panas.

apa lg? mintak le hubby tlg masak. (harus la x tentu sanggup mkn x). haha.

gnbr yg last tu, u amik gmbr masa tgh solat ke? hehe (saja tanya soalan bodoh)

ar.nie said...

Wahhh, lama nyaaa tempoh puasa tue. Hampir 17 jam! Mmg harus lah minum air byk2 ala2 unta tue. Hihi. Di tambah dgn BFing lagi, ulang alik school lagi, mmg tabah laa Oyis. :)

Maybe kena minta tlg your hubby laa, utk prepare buka. Boleh krg penat sket. Hihi.

Kiter dpt tido 6 jam (11 - 5) pon komplen, raser badan letih. Tapi, bila baca citer Oyis nie, owh, sungguh uncomparable! Insaf jap.

BTW, tengok menu iftar kat atas meja nun, tak nampak cam kat UK pon. Nampak mcm menu biasa2 kat Mesia nie. Yummeh! :)

Az Azrinudin Alidin said...

tu la pengalaman mahal ni pose time summer ngan siang panjang malam pendek..tu belum kira haus sampai kering bibir ni

klu kat mesia tak sahur pun takpa, tapi kat sini tak sahur mmg perut tu berbunyi je laa..macam2 bunyi dia kuarkan.

aku kat sini sama je macam ko..sahur sorg2, buke sorg2, tarawih ngan org afrika, jam 12 baru abis tarawih. sib baik dulu pose kat mesia beli ala kadar je kat bazar ramadhan jadi takde la terasa cume tak seronok takde bazar ni.

ari tu time nak start ramadhan pun ikut masjid, ada kata jumaat ada kata sabtu..sampai aku pun confuse. tapi bila ramai masjid kata sabtu, aku ikut jer laaa

Az Azrinudin Alidin said...
This comment has been removed by the author.
Nabil said...

giler panjang entry yg dikatakan buat bullet je tu :P

Selamat Berpuasa :D

ilyani fauzi ( McE) said...

salam ramadhan noris...sorrylah..e x hantar lg halwa tu coz adik x contact2 pun ...dia bz ngan exam mak kata...tp kalau x terhantar..mintak maaplah bebanyak ye..e ni kira mungkir janji lak..maaf ye..mintak ampun...huhuhu..e mmg nk tlg noris..kesian..coz e paham perasaan ibu yg b/feed ni...skrg pun e mcm noris gak..minum air bebanyak masa sahur..takut kering susu..apepun..selamat ye noris..good luck!!take care..sorry 4 everythings..

Oyis said...

isabelle:
panas tu x de efek sgt, tp angin dia kering kan kat sini, so tergaruk2 la satu badan. tu yg nak kena lumur moisturizer satu badan tu.

gmbr tu amik masa tgh org wirid lps solat. hehe... 'bagus' betul makmum yg sorg nih, hehe... sempat lg snap gmbr. mujur x bgn ke depan n gi snap gmbr tok imam je, terpelanting kopiah dia dek terkejut nnt hehe...

arnie:
oo my Hubs ada tolong jg dah. mungkin dia perasan lg dia x tolong, lg lmbt dia berbuka hehe. x de la.. seriously, pg2 pon dia yg kejutkan sahur n tolong panas2 lauk kat dapur skali. kalo dia x kejutkan, rasanya dah dua hari berposa x bersahur. penat + ngantuk sgt. hrp nya jgn la ada hari x sahur. x leh imagine mcm mana otherwise.... huhu

Oyis said...

azri:
hari tu kat sini aku pon konfius mula2 tu, sbb ada kata jumaat, ada kata sabtu. last2 dlm pkl 9,30 mlm khamis tu diorg ckp, posa sabtu. ok la, kira sama ngan msia.

wah, ko lg tabah azri, gi masjid tu teraweh berjemaah. tp aku yg buat kat umah pon mmg mcm tu la, pkl 12 baru siap. pengalaman la ni kiranya kan...

Oyis said...

nabil:
haha, seperti selalu, got carried away. imagine kalo x bullet point, jenuh korg nak baca agaknya...

selamat berpuasa to you too. sarah x bgn sahur sama ke pagi2? hehe...

mcE:
x pe. no hard feelings la. org nak tolong dah kira bersyukur. tp kalo x dpt pon x pe la. Alhamdulillah susu masih ada, and dpt roughly the same amount as before posa pon. mungkin hikmah ramadhan la. pada masa sama, minum milkmaid tea yg my mom kirim dari msia hari tu. kira berserah pada Allah je la kan. 0-0 jg ye E?

Nabil said...

sara mmg time dia bangun pkl 5 :) so mmg dia bgn la sahur sekali kiranya...dia yg kejut kitorang :P

Oyis said...

nabil:
ohoho, bagus la gitu ... x yah set alarm clock dah lg... sarah yg kejutkan :)