Thursday, August 27, 2009

Santapan :)

Balik smlm buat ujikasi sket. Sebenarnya nak test sama ada Aisyah betul2 paham apa yg dimaksudkan dgn Turn Around tu. So bila sebut kat dia, "Aisyah turn around, turn around..." Dia mula berpusing2... X sangka sungguh! Ingatkan coincidence je pg nya tu, tiru2 Imaginary Movers dlm TV, rupanya bila xde lagu pon sebut turn around dia dah faham...

Mcm sponge sungguh budak2 ni absorb ilmu ye? Rasa suka mmg suka, parent mana x suka tgk development anak2 dia, tp rasa takut sket2 pon ada, takut tersalah ajar, tersalah laku, tersalah sebut dpn anak dan jd contoh x baik pula.... Ya Allah, jadikan lah aku panduan yg baik utk anak-anak ku....

Btw, smlm ada video dia turn around on command tu, pastu aku ni bijak sangat, tersalah delete kat kamera, dah hilang. Aisyah plak lps tu uncooperative sbb nak kan kamera tu la, terus x nak buat lagi Turn Around manouvre dia tu... Bkn senang nak capture lg... *ketuk kepala geram kat diri sendiri*

Satu lg peristiwa yg x kurg menarik yg berlaku smlm (pada aku la sbg Ibu dia), ialah masa baca kan dia buku 'Out & About'. Dalam buku tu ada mcm2 gmbr, kalo page tu psl shopping, ada gmbr buah2, juice, roti blah blah... kalo page at the beach plak ada bola, ada sunglasses, ada hat, etc.. etc... kalo page tu psl school plak ada buku, pensil, crayon, etc etc...

So spt biasa, aku akan sebut nama perkakas2 tu sambil tunjuk kat Aisyah, e.g. "Ladybird" {tunjuk Ladybird}... "Butterfly..." {tunjuk Butterfly}. Dah habis se-round, suruh Aisyah tunjuk plak, e.g. "Aisyah, mana Ladybird?". Selalunya dia tunjuk ikut suka dia la apa2 gmbr pon dalam page tu. X kisah la kan, at least ada response.

Pastu kan, masa kat page Beach tu aku soal, "Aisyah, mana Ball?"

Terus dia bgn ambik ball dia tepi kotak mainan! La.... dia ambil ball in real life! X sangka dia paham benda tu nama nya ball...

Pastu tukar page lain, yg 'At the School' plak. Aku pon tanya, "Aisyah, mana books?"

Skali lg dia bgn pegi ke kotak buku dia and amik buku lain bawa kat aku. Hihi... Jelas la Aisyah sudah ada vocab dia sendiri. Dah paham byk benda, tinggal nak dgr dia ckp je. Tp kan, satu progress yg aku notice jg is, lately ni, mcm dah mula mengikut ujung2 perkataan kita, tp antara jelas x jelas je sebutan, i.e. kalo sebut Ladybird kadang dgr mcm dia repeat ckp, "Eh-bird" or hari tu sebut "Good Girl" kat dia dgr mcm dia repeat "Eh-Gel". X pe... slow2 dulu :)

Ok tu progress Aisyah. On my research front plak, dah bole bubuh tanda check dkt task scripting normalization. Alhamdulillah... selesai bab tu. Skang nak wat script utk bubuh weights plak kat each segments yg ada. Tgh dok pikir algorithm yg sesuai ni, tp masa cam x mengizinkan aje utk the remaining of this working day. Sbb nya ptg ni ada jemputan berbuka, so nak kena balik awal. Nak masak apa utk bawa buah tgn pon x decide lg... hmmm....

Oh well. Speaking of makanan, hari ni duk layan nasyid all day. Ala2 santapan rohani la kata kan. Hihi... Dtg angin keinsafan sket ini hari, dgr nasyid as opposed to clasical music masa buat kerja. Plus ini hari tudung x belit2, or pin tepi, tp tudung pin ke depan u ols. Mcm anak gadis lps sekolah u... Innocent sungguh rupa I wahahaha....

Macam zaman muda remaja dulu (tudung la.... rupa dah aged la, nak wat guano )


With that note, I'll leave you guys with this link la, sila la klik kalo nak dgr my fav nasyid. I am more prone to listening to old skool nyer nasyid, like group Nadamurni, SMAP Labu, SMAKL, Maahad Hamidiah, n all, zaman awal 90-an mcm tu. Era2 I skolah Tahfiz and Maahad la kata. Pergh... walau recording n mixing dia x se-mengancam skang, tp feel dia jauh lagi menusuk kalbu ooo. Yg mainstream or commercial mcm segala bagai group yg naik mcm cendawan slps hujan ni, aku kurg sket layan, kasi adik2 la dgr pulok hehe...

Orait, kpd readers di Msia yg baru balik teraweh, slmt malam la ye? Jgn lupa kunci jam utk tahajud (insaf, insaf...) and sahur... kpd yg di UK yg nak tunggu waktu berbuka tu, slamat berbuka in advance, ok? Toodles!





3 comments:

keindahanalam said...

wah aisyah dh makin membesar dgn jayanya..aku tumpang excited buleh tak? ehehe

erm mulanya hari ni aku brangan nk gi berbuka rumah ko..rindu plak ngan si aisyah itu..tp disebabkan korg ada jemputan..maka dibatalkan sahaja niat itu..maybe next time.

Oh ya aku pun layan nasyid2 yg lama2 itu..nadamurni segala..lagi munajat paling aku suka...byk lagi la..teringat zaman dok asrama dulu :-D

ilyani fauzi (McE) said...

salam noris..
boleh x nk alamat penuh noris kt plymouth?nk antar parcel..adik mintak...kalau boleh ASAP ye...

noris said...

shue:
yup, nostalgia betul nasyid2 dulu..

McE:
dah bg dah :D