Friday, July 31, 2009

I Am High...

... sbb baru lps discussion ngan SV.

CAUTION:
Entry ini adalah long-winded and byk tulis psl my (two cents) psl my research. I am writing in nerd mode. Read at your own risk of boredom. Excessive yawning is expected. If you start to suffer dizziness, nausea or strong desire to vomit, please leave this site immediately and look for a sick bag.

Alhmadulillah, puas hati la. Dia puas ati, aku pon puas ati. This time mmg aku bersungguh2 sakan la buat, sbb last time masa nak tunjuk coding tu, bole ter-hang somewhere and kelam kelibut nak betulkan, tp x jumpa kat mana puncanya. Malu I... This time, mmg run berkali2 agar x de masalah, pastu tulis bullet points byk giler bahan yg nak diskas ngan dia, sbb kalo x asyik lupa jek trail of thoughts, slalu terberenti tgh2 bercakap, nampak mcm org miong.

Alhamdulillah, usaha itu membuahkan kejayaan. Selepas bertungkus lumus getting my hands dirty dlm (basic) coding, and baca thesis Gimenes from cover to cover, tiba2 nmpk cahaya. Dah berkali2 baca thesis dia nih, tp x masuk2 gak. Frust dah sampai. Dgn izin Allah, this time masuk jg dlm kepala. Suddenly all the musical terms, the computational approaches, the neuropsychobiological analogies, the sociocultural links tu, are making sense. Betul nasihat Dr Ramlan masa sesi Mentor-Tutor (ke sesi apa yek?), kdg satu2 benda tu kena baca berulang2 kali, visit, re-visit, re-visit x 100, baru la paham. Tu la namanya PhD.

Now I kinda dpt ilham on what to do next, what to improve, and vaguely how to do it. At least target utk Transfer Report nanti la. Btw, di Plymouth U, semua PhD student kena present and submit technical report after one year. Kalo x mengancam, silap2 dikurniakan MPhil sahaja lah, sodoqollahul azim ... So dari awal kena struggle, x bole la layan 1st year mcm honeymoon year (not that anyone should, pon). But not all uni kat UK mcm ni. Sesetengah je. Byk yg terus dari awal offer PhD program. So sapa2 yg bakal meng'apply', sila check dulu la ngan Graduate School university tu, terus start PhD program ke, start off with MPhil and later convert to PhD.

In short, what I presented today: coding and demo yg berjaya include reading music files, audio file conversion, trimming, segmentation, extraction, obtaining mean pitch, tabulation of style matrix and a simple concatenation. (Kudos tu Mat Sake yg continually bg suggestion and guidance in coding, kalo x, me like groping in the dark sahaja). Then I got stuck as to which way nak start concatenation? But towards the end, dah dpt jawapan dari my SV. So my target now until the next meeting are to:

1. to normalize the pitch value according to western tonal scales.

2. to assign weight to each segments

3. to code so that the weight is updated after every 'cycle'

4. to do a comparison between random concatenation and 'intelligent' concatenation that I am aiming

Also, he suggested that I start writing my technical report dah la pelan2. Hehehe.. Shue, you are right la. Aku x sempat tanya lg soalan tu, dia dah sendiri habaq. But nice to know kami pikiaq benda sama naaa.... Ada relationship SV-Student yg kuat gitu, chewah... eventho jumpa sebulan skali je... Lain2 kali yg jumpa bkn utk discussion tu, kalo terserempak, aku malu2 kambing. Sengih2 jo mcm kerang busuk, tp x berborak (sbb takut appear stupid hehe :P).

As I said, meeting nya x lebih sejam, sebulan skali je tuh, tp mcm mana plak bole rasa sgt2 berkesan and membuka pintu of endless possibilities? Pelik tul. Dah la most of the talking aku je buat. Dia hangguk2 approvingly or reject je idea kalo kureng tepat, dan bg dlm seayat dua je feedback, tp mmg kena la. Mungkin kah aku sudah mencapai tahap bole buat independent study? Kalo ye, Alhamdulillah. Berkat doa ibu bapa dan kluarga di kejauhan pon ni. Sbb nya masih lg ingt, masa buat Master tu mmg dependent habis. Sket2 konfius, sket2 hang kepala otak. Pastu kena marah berbakul2 (x kisah, sbb mmg perlu kena hampuk pon). Main2 je wat keja. Took long lunches la, extra long lunches la (ahem *bowling* ahem). Mana geng bowling aku ni yek? hehehe... all pon scattered all over the place dah Geng Black Tutor nih hehe. Malu bila dipikir2 kan balik, but ianya kenangan manis. Sejarah... mengajar kita... menjadi... lebih dewasa .. (nyanyi, jgn x nyanyi, lagu Khadijah Ibrahim tu - evergreen tu lagu nih). But indeed, kepayahan buat Master by research (lama wooo... nak siap) tu la yg sedikit sbyk membantu supaya tidak terbuat lg kesilapan2 lalu.....

Ok la.
Nerd mode end.



Sbb anda dah stay dgn saya sampai la ke hujung rancanagn ni, saya jamu anda dgn pics di bawah (random ye...)


Have a nice weekend all....




Aisyah Grocery Shopping kat Sainsbury's.


Xde anak omputih diri dlm trolley mcm ni. Smeua yg lain skema duduk diam2. Dia aje nak berdiri dlm trolley.


Aisyah dgn laptopnya




Aisyah ikat rambut gaya sepohon pokok kelapak




Aisyah buat kelakar.

Ni Hubs tgh tido yg sungguh2, sampai x sedar Aisyah senyap2 pegi letak kotak atas bantal yg menutup muka beliau. Aku pon x perasan sbnarnya, sbb aku sibuk tgk TV (membelakangkan Hubs). Pusing2, tergelak besar aku tgk 'aktiviti' Aisyah!


7 comments:

MRM said...

Congratulations on the pogress, way to go!

Setuju! Sometimes kena baca berpuluh kali benda yang sama baru faham, tak pun utk faham konsep yang sama, kena cari berpuluh2 references yang talking about the same thing, cuma the way the info being presented je lain. Hai...punya la cetek ilmu but takpe la, in the end faham gak, tu yang penting! :P

Setuju lagi! Discussion is very important, be it only for few minutes. Drp discussionlah selalunya we start to think and see things in different angles, kan! kan!

He he, sorry, I'm also a bit high. Baru lepas borak2 dgn mek Ina. Dia kan k.o k.o skit, me pun starting to get it nih :P

Good luck with the work and take care!

Oyis said...

hi mas yg tgh high... hehehe

tu la, kena byk patience membaca thesis, journal apa tah lg sbb compact kan maklumat dia. kita slalu kena pergi amik jalan jauh utk sampai ke suatu destinasi tu, sbb ilmu di dada yg kurg!

pssst... nanti kita aktifkan kembali team bowling kita eh after PhD? :D

i miss u n da geng!

keindahanalam said...

:-) glad that your discussion went well. Betul la sv ko ckp tu...tulih pelan2 tp jgn pelan sgt..kang jadik cam aku..terhegeh2 towards the deadline for transfer report. :-) insya Allah...boleh lepas transfer report tu...same thing Waque, Mael and ckp kt aku...walaupun time tu aku rasa mcm tk lepas je...hwah..hwah...doala...kita usaha..rezeqi Allah bagi.

Wei..kita leh pi bowling la jugak kalo nak..tp skang ni aku tk leh da...sbb bz bees

sumpit said...

congratulations!
ada byk progress,
aku gak still dok narrow the topic, apa kes kan? huhuhu.

dah tu bile blur, nak mintak tolong sapa pon tatau. nasib ko ada sake ek. aku mmg still lost aaa... apa nak jd pon aku tatau.

Oyis said...

eti:
xpe pelan2. aku rasa kat germany tu lg besar cabaran dia, sbb language barrier dsb nya. sake byk tolong, in terms of coding etc, sbb aku ni of 'limited knowledge'. tp aku rasa SV aku pon membantu in a sense dia byk directkan aku ke jln yg benar, so far.

SV ko byk tolong x? aku x byk bg idea pon. dia yg dah siapkan path utk aku, aku kena get off my arse and start 'crawling' down that road la. nak berlari tu x mampu lg :P

Oyis said...

shue:
bila hang free? aku x sabaq nak release tension nih... tertekan la lately ngan laptop ngok ngek aku tuh

keindahanalam said...

aiseh..aku agak bz la lately...selagi paper aku tu tk siap...mmg kene latu dek Superman aku tu...nanti bila dh abih kita gi eh...dh nk puasa dah ni..jgn2 lepaih raye..hheheeh time puasa pun ok jeh..