Wednesday, June 2, 2010

Ten Things To Tell In Less Than Ten Minutes

Macam2 nak cerita, tp masa begitu cemburu gitu, so this entry is going to be in bullet form la yeh. No particular order of importance, just mana yg ingat akan ditulis dulu.

1. Nursery (Session)
Esok Aisyah kitaorg akan masukkan dia ke sesi pagi pulak (8 pg - 1 tghari : 5 jam). Selama ni kitaorg hntr dia gi belah ptg (1 tgh - 6 pm : juga 5 jam). Tp melihatkan akitiviti ptg tu, from 1 -3 ptg tu adalah naptime, mmg susah nak adjust sbb nya Aisyah sometimes pkl 1 ptg baru nak tido kat umah. Then bila dia dah bgn baru hntr nursery, masa tu dah pkl 3 ptg lebih. Kejap je dia duduk nursery tu, bayar dah mahal kan. Lebih parah lg kalo dia x ngantuk2, so hntr nursery pkl 2 ptg ke, x de budak2 pon, sbb semua nya napping kat bilik blkg. Mcm beat the purpose of nak suruh dia mingling with rakan sebaya je kan. So this time, kitaorg decide hntr pg plak. I heard that the activities are better than tghari. Jadual dia ialah 8 - 9 pg breakfast, then play time or apa2 aktiviti, then at 11.45 pg dah lunch. X de nap, so hopefully she'll be wiped out lps nursery and tido dgn nyenyak nya after that kat rumah.

Bkn itu sahaja, aku rasa kalo hntr pg ni, terurus sket waktu tido mlm dan bgn pg, sbb mmg kena force tido awal, bgn awal, in order for her to get to nursery and me to work on time. Insya Allah la. Aku cuma agak nervous sket sbb takut2 kitaorg dah konfiuskan si Aisyah, ye la, itu hari hntr ptg, baru je nak adjust ptg, hntr pagi plak. Dah2 kot nya x warm up lg dah kena tinggal kan, mungkin efek meraung dia tu lebih la berbanding ptg. Risau nye... dah la lps ni aku yg berkeseorgan je hntr dia pg2 (Hubs masih di tempat keja). Selalunya kalo htr ptg tu either Hubs hntr sorg or aku mengekor Hubs, never me alone. So aku berharap betul aku bole tabah esok dan Aisyah bole cooperate and adapt, jgn plak sampai kat tempat keja air mata aku yg bercucuran huhu...

2. Nursery (Class)
Masih lg psl nursery. Dlm lebih kurg dua minggu lg Aisyah akan genap 2 tahun, maka technically, she should move up a class. No longer dah dia duduk kawasan tots dgn baby2 semua, she will advance into the 2 - 3 year old group. Aku agak excited sbb dlm kelas ni aktiviti dia adalah lebih ke arah membina motor, communication and cognitive skills. Mmg gamat kelas dia berbanding kelas Aisyah skang yg senyappppp je budak2 nya. Kelas yg dia duduk skang ni lebih kpd penjagaan anak semasa ibubapa keluar bekerja je nmpknya, sbb too young kan. Again, hopefully this doesn't disoriented her too much - the noise, the lessons, the friends she'll find, the whole changes la.

3. Prescription
Buat pertama kali dpt prescription ubat kat farmasi. I am now on Ferrous Sulphate tablets utk 3 bulan, utk kasi up itu iron levels. My Hb is a borderline between anaemic and healthy (phew, lega! Ingatkan anaemic teruk, rupanya x), so will be on this for 3 months, then check darah balik see if my iron levels are back to where it should be.

4. Summer Clean
Mencuci bilik smlm. Summer is here. Should really get my summer clothes out of storage. I need the shorts and T-shirts, but what I have in my wardrobe are sweatpants and sweaters. Urgh!

5. Second Opinion
We weren't satisfied with the last two visits dkt GP (dgn org sama, nurse nama Sharon) yg ckp Aisyah's cold and cough will go away on its own tu kan, sbb tiap2 mlm dia masih lg berjaga terbatuk2 dlm tido. We called NHS Direct, and were advised to book and appointment with a different doctor. Kalo itu Dr refuse jg kasi ubat, pergi walk-in clinic dkt Mount Gould. Jawapan dia ni lebih menyakinkan drpd yg nurse tu bagi. So kitaorg dah booked another appointment but the soonest we can go is next Monday. In the meantime kena byk2 bersabar dan berdoa dan tetap memberi Aisyah ubat2 yg dibeli over the counter on time. Bersyukur lah anda yg di Msia ye, sbb nya kalo skang nak pegi klinik, skang jg bole jumpa Dr.

Dah la nurse itu hari insulted aku bila aku ckp I am still co-sleeping dgn Aisyah. Dia suruh beli baby cot, dan siap berbangga yg dia dan anak nya x pernah tido sekatil from the day he was brought back from the hospital. And dia jg terkejut bila Aisyah masih BFing. Sini jakun sket kalo BFing past 6 months tu, nama je negara developed tp benda2 ni pon x aware sgt majoritinya, sbb diaorg anggap BFing past 6 months ni mcm bad habits. Dia siap label aku ni kena manipulasi lg dgn Aisyah, sbb breastmilk skang ni dah x de nutritional value dah pada Aisyah, just for comfort. Mmg geram habis. Hey pompuan, ko x baca ke report from WHO yg kata kanak2 patut disusu kan dgn susu ibu hingga 2 years old? Yg psl co-sleeping tu plak, anak2 yg tido sekatil adalah kurg risiko nya utk kena infant cot death? And both point tu adalah related sbb I CHOOSE to breastfeed, and trying to keep my sanity la. Kalo tido cot kang asyik kena bgn brp kali satu mlm nak nurse the baby, penat la ooo....

6. Hairstylist Me
Smlm potong rambut depan Aisyah. She is now with bangs. Bkn ala2 Temenggong Jugah, or God-forbid Lady Gaga, but more like porcelain doll gitu. Aww.. bless.

7. Diet 1 (Portion)
Am trying to lose weight, tp x drastic sgt la. Just kecilkan portion mkn, and no snacking yg mengado2 like crisps or sweets. Mmg kena diet sbb I look hideous in everything. Mcm monster sungguh. Pakai apa pon buruks, rasa nak nanges melihat kegelebehan diri. Understandable la kalo baru bersalin ke hapa, ni I don't even have a recent pregnancy to blame pon. Tsk.

8. Diet 2 (Re-schedule)
Dgn bantuan Hubs aku dah devise pelan harian yg baru. This is actually because aku x puas hati yg aku asyik la balik lambat, masak lambat dan kesudahannya kami sekeluarga mkn malam lambat. Tiap2 mlm mkn pkl 9 pm ke atas mcm tu sbb tggu aku balik (tp Aisyah dah di bg mkn pkl 6-7 pm oleh ayahnya). Mana aku x gemuk? Atas kesedaran moral ni, aku akan cuba buat perubahan kpd life routine, started since this morning. Instead of waking up early in the morning utk study, aku akan wake up early utk masak. Masak utk lunch dan mlm skali, supaya when I come back home terus mkn. X de la dah la balik lewat, kena masak plak tu. So far so good.

Kena plak start regime tu this week sbb for the whole week this week, ada 'Britain's Got Talent' dkt TV showing live at 7.30 pm every evening, so senang sket la nak train aku yg workaholic suka balik lewat ni utk balik awal. Kalo balik lmbt nnt ter miss plak rancangan tu ehehhee. Teruk betul, balik sbb nak tgk TV. X pe la, asal saja jd pemangkin ye. Bila dah tahu kena balik awal ni, kerja pon lebih keras dan efisien sket berbanding kalo dlm kepala tu dok ada persepsi, 'Alah... balik pkl 8.30 pm pon x pe'. Satu je la protest aku psl mkn dinner yg lauknya dimasak pada awal pg nya, aku ckp dkt Hubs smlm yg aku sbnarnya x suka mkn dinner lauk x fresh (bkn baru masak panas2), but Hubs siap tempelak and said, 'Ha... kalo x sedap mesti lah mkn x byk. Kan diet jgk nama nya tu...' Chessss.... terkena aku.

9. Diet 3 (Pills)
Aku ada pernah dgr dan terbaca di Internet, yg kalo amik ferrous sulphate tablet yg Dr prescribe kat aku tuh (see item #3 above), bole jadi gemuk. So masa aku kat GP hati tu tanya la Dr., ada kah side efek dia tu nnt bakal menggemukkan aku? Dia kata dia x pernah dgr la plak side efek mcm ni. Biasa nya jadi sembelit, or loya2. Aku pon tanya la lg, 'So x de la selera mkn aku bertambah mencanak2 ye?'. Pastu dia bole menjawab, 'Patutnya kalo dah side efek nya loya2 tu, x lalu mkn. Kalo dah x lalu mkn tu, logiknya x gemuk, right?'. Chesssss.... dua kali aku terkena. Suke betul org mengenakan aku psl weight issues ni ek. Jaga korg, kalo aku kurus esok, huh!

10. Study
Agak slow last week. This week pon ala2 x panas sgt, sbb seronot dok bercuti. It is now Summer Term, and students undergrads dah officially bercuti, last week was their last week of exams. As for postgrads like me, time ni la nak jadi hantu raya, pulun semua facilities, bandwidth dsb nya hehehe. Tp keja kena jalan la, my SV is expecting a lot of results from me this summer. Rigtfully so, I guess sbb it's a quiet moment in the Uni. Ni dah sakan kemas rumah, td kemas workstation betul2, and now ada rutin hidup baru, rasa berkobar2 plak nak buat kerja. Feng Shui masyukkkkk kot. That's why nak sambung keja dah ni. Satni berenti break jap. Ok peeps. Pray for me ye - utk permudahkan transition Aisyah from evening session to morning, utk kesihatan aku sekeluarga pulih, utk rutin hidup yg lebih berkat dan berjaya, utk lose a few hideous kilos of weight, dan utk terus giat berusaha utk mendapatkan PhD itu. Amin...




Gmbr2 di atas tiada direct kena mengena dgn cerita. Saja nak tepek. Ni masa rambut belom kerat lg.


8 comments:

Heartilyina said...

Susahnyer nk jmpa Dr. pn nk kena appointment dlu bagai. Hopefully Aisyah cpt2 sihat. Kt sini plak Japanese sgt aware psl bf ni. Usually working mom amik cuti 1 year utk jaga anak kt rmh so leh la bf. Tp once dh 1 year diorg stop bf.

Oyis said...

ina:
sini pon ada jg pengkhususan utk ibu2 baru bersalin, ada 6 months full paid maternity leave, and optional 3 months (tp bkn full gaji). mmg dasarnya ada la, facilities semua ada, but still rakyat dia cam x de la sakan sgt sampai 2 tahun lebih menyusukan. before 1 yr old diorg dah stop rata2 nya. mungkin kah isu ni org2 asia lebih better penerimaan nya?

tp psl Dr tu, mmg hazab sket la nak jumpa. dah jumpa ckp nothing to worry plak, and no medicine. mcm hidup dkt ceruk mana ntah tsk

Ammi Sara said...

Ingat short entry tp pjg gak, hehe..
oyis, suruhlah abah aishah masak takla makan lambat, hehe..
mesti cuter kan aishah with bangs/fringe ;)

diet elok2 naa...oh i miss those crisps n coklat bars kat sana, huhu..kat sini tak sama kan ;)

hepy summer cleaning!

Oyis said...

k sara:
tu la. mmg slalu terbabash.. apa bole buat hehehe...

ayah aisyah x nak masak. dia kata dia dah duduk rumah, dah jaga aisyah, dah jemur baju, dah kemas rumah, x kan masak pon dia jg? which is right, kalo dipikir2kan. oh well, hrpnya gaya hidup yg baru ni ok la, masak awal pg. cumanya td dlm pkl 3 ptg tu dah tersenggok2 sket baca paper, ngantuks!

Min Aina Ila Aina said...

saya pun nak kurangkan pengambilan makanan,semua dah ketat. tak boleh lengah jaga badan ni nanti lemak tepu..payah.

isabelle said...

semoga berjaya mengurangkan berat. jgn ringan sgt..kang musim berangin, jadi layang2 pulak...tinggal kena ikat benang je.hehe

littlehumblelynn said...

isunya lebih ke diet programme..samalah kita,...nak diet.,.to keep on blame makan lewat malam..(sy pun selalu dpt makan 9pm ke atas) sbbnya pukul 8pm baru thegeh2 nak masak...sama2 kita bdiet!!chaiyok!!

Oyis said...

min aina ila aina:
ni dah tepu la ni segala lemak2 nya... huhu... jgn jadi mcm saya :(

isabelle:
utk diterbangkan angin Plymouth tu, rasanya turun lg 10 kilo pon belom berjaya kot Is haha!

littlehumblelynn:
before this mmg payah la nak makan before 9 pm ni, like urself, masak pon pkl 8 pm, mcm mana kan? tu la, tgh buat rutin baru ni, kita tgk ada perubahan ke x hehe...


all:
wah... suka korg ye topik menurunkan berat badan hihi.... xpe, sama2 kita kongsi tips dan jadi weight loss buddies. smg kita menjadi the biggest losers (in weight) :)