Saturday, June 26, 2010

Aisyah's 2 Year Review

Ni lagak Aisyah wat kelakar masa menyambut Ibu balik drpd Uni. Very cute mempenyekkan hidung ke tingkap! :)




Skang dlm usaha memberhentikan penyusuan ibu dgn Aisyah, so bila masuk2 rumah dia mintak susu, tgh mengaplikasikan teknik 'distraction'. So ajak dia kaler2. Very therapeutic, you alls. Patut try di hari2 yg mcm bad mood, coz it kinda lifts your spirits up. Mesti anak2 anda pon appreciate jg, u spending time with them. Tgk la tuh, kemain lg mengaler, Aisyah melopong je tergezut pikir kenapa la ibu dia tiba2 potong stim dia mengkaler.



Masih lg byk ideas utk membuat lawak, si Aisyah ni. Ni aksi Aisyah yg Hubs amik hari ni. She really thinks it's a hoot meletakkan kepala di dalam raga.




Aku bersyukur sbb honestly, hari ni adalah jauh lebih baik drpd smlm. In fact, aku telah mendapat satu idea psl one possible contribution utk research td, right before collecting Aisyah sementara Hubs nak gi Solat Jumaat. We start fresh la katakan, Jumaat kan penghulu segala hari.

Lps dah habis Solat tu, kitaorg bawak Aisyah gi appointment dgn Health Visitor nya utk 2-year review. Alhamdulillah, semuanya functioning fine and well for Aisyah. we discussed several other issues, such as weaning her from the breasts, psl dia kurg selera makan, psl nak register dia dgn NHS Dentist, potty training, her night coughs and her grants utk nursery bila dah 3 year old nanti. Kat sini ada subsidi drpd Govt utk budak2 masuk nursery at 3 years old, but kena queue awal2. Since Aisyah dah start gi nursery skang, we could put her name down from now if we decide to continue sending her here next year).

Ni sedikit extract of what was discovered and discussed today:



Aisyah's 2 Year Review
25/06/2010
Weight: 10.3 kg (9th percentile)
Height: 80.9 cm (9th percentile)

Syukur, semua nya ok. Height and weight jg adalah proportion. Although she is on the light side, tp sejak drpd setahun hari tu lg dia dah duduk dkt 9th percentile ni, so her growth is pretty much consistent, no worries there.

Overall comment:



Age appropriate development milestones. Nurition and fussy eating discussed and information provided. Parents feel confident to speak to landlord about damp and contact health visitor if needed for universal services.





As always, x pernah balik tgn dgn tgn kosong, dpt satu set Bookstart package consisting - 2 bijik buku, 2 number posters, 1 Bookstart sketch book, 1 box of Crayola Jumbo Crayons, several health and safety pamphlets on safety in the sun, seatbelts in car, fire safety in the house, etc. Kan bagus kalo kat Msia pon dot cenggini? Haih..




These are some guides on stuff that issues that I raised today - fussy eating, toilet training, terrible twos, etc.




Also ada vouchers utk diskaun for next time beli buku.




Yg ni paling aku suka, a snack wheel! You just insert one of the tree discs kat dlm benda alah tu, and you spin the disc around. Lps ni dah x de la blur2 nak bg Aisyah mkn apa. Ala2 random food generator sebenarnya. Apa salahnya make it fun, sbb bosan hari2 x tau nak masakkan Aisyah apa, x de idea dok ulang hok sama.




Overall, aku bersyukur sbb Aisyah is a healthy and happy child. Ni aku sertakan video dia mkn ayam goreng lps balik appointment tu. Dia mkn sorg bcoz masa org lain makan, dia tido (balik drpd appointment). Bila dah bgn, baru la bg mkn. Btw, aku ada duduk dkt dia, tp masa nak amik shot ni je gi jauh sket, otherwise dia perasan, terus x nak makan. Dia x perasan sbb dia tgh tgk TV tu sesambil. Notice how towards the end of the video, beliau mula menari to the song kat TV. Kalo amik gmbr dpn2, konfem x buat la jawabnya hehehe. As you can see, dia dah x duduk high chair, dah mkn kat kerusi adult. Maybe lepas ni kena cari booster seat plak, sbb kesian dia duduk rendah plak kat kerusi org besar.




video




That's a wrap for this entry. Pjg sgt dah ni. Have a nice weekend, all!



No comments: