Tuesday, June 8, 2010

Of Cozy and Kuzi

Setelah berapa lama lemau dlm study, hari ni syukur lah doa aku makbul kot, dpt lah sumber motivasi baru. It started off last weekend, masa kena basuh sket ngan my Dad (who is a PhD holder himslef) over the phone psl kena stay focused and kalo rasa malap sgt, write, write and write. Betul la tu, coz only when you start writing, will you know what you are missing and which direction you need to take or do.

So smlm mmg dah start writing sket2, tp ala2 writer's block la plak, x bole pikir pjg. Sbnarnya tahu apa perlu ditulis, tp content nya x byk, sbb ilmu cetek. So I had a cut out plan of what must be read. A huge pile of it, if you must know. I tackled a bit yesterday, tp kena balik awal la plak smlm, ada hal.

So niatnya nak continue hari ni, tp penyakit M tu dtg lg. After a little soul searching, faham lah aku bahawasa nya aku ni lemau bkn sbb x de motivasi or stuck dgn kerja sgt, tp sbb hati ini meronta2 nak keluar bcoz cuaca adalah tersgt indah. Why sit indoors when it's gorgeous outside kan?

Dgn itu, aku nekad. Terus capai the pile that needs reading tuh, an mp3 player, pen and pencil, and my purse and walked out the door. Pastu duduk at one of the patio tables tgh2 court yard dpn Student Union tuh. Best nya, sbb Uni dah cuti x de sapa kacau. Kalo time Uni x cuti, penuh student2 undergrad melepak kat sini. Gmbr2 seterusnya menunjukkan meja aku duduk dan pandangan sisi2 nye la. And yg last skali tu muka aku masa nak start reading. Mmg khusyuk habis. Mata seakan nak pejam sbb silau.








And to my utter surprise,that tactic worked! For two hours straight, I sat out there, under the sun, no Facebook, no blogs, no emails, no snacks, just me and the journal papers. By the time I looked up it was close to 6 pm dah! I was so engrossed with my work, and so enjoying myself outdoor, terus lupa dah pkl berapa. Not only was I able to plough through several papers, and made a summary of the techniques and features that they use, but I also began to understand this thesis that I left out for awhile sbb x paham2 a little better now. I think it's pretty productive and effective for an afternoon's job, no?




Man, aku patut dah start buat begini sejak sekian lama dulu lg, tp aku asyik duk pikir aku ni easily distracted by passer bys la, nnt angin kencang menerbangkan papers aku la, or even seagulls yg besar2 tu nnt berak atas kepala or bawak lari paper aku la, but none of that happened, so mmg fobia x psl aje. The only downside is that kdg2 bila matahari terlalu bersinar memancar, agak silau utk baca paper, tp kalo matahri dilindung awan plak cpt terasa kesejukan nya.

A good advice is to bring a sweatshirt with you, just in case it gets a little chilly even with the presence of the Sun, and wear proper shoes. Also, bring some (healthy) snacks with you, lapar tau study sakan ni. And empty your bladder before you go out sbb nanti leceh nak cari toilet, it's not like you can just get up and go to the loo and leave your stuff unattended kan. Oh, and wear sun block too, else your skin might just be a shade or two darker lps habis study. Kalo buat hari2 mmg terus kulit jd the colour of mocha la. But I don't care sbb the pros far outweighs the cons! Since I am into healthy snacking now, these are what I have in my drawer dkt dlm lab. I didn't bring them with me outside, so by the time balik ke lab I was famished!




Hopefully, esok is another sunny day, and more importantly, equally as productive, Insya Allah. Now that I've got the ball rolling, rasanya agak berkobar nak kekalkan. Alhamdulillah.

On the same note, Aisyah jg has began to like (belom love lg) nursery, I think. She certainly has gotten into the habit of bgn seawal 6.45 pg, breakfast dan bersiap2 ke school, and it looks like she is eating a little more dah skang kat nursery. Ni aksi2 beliau sblm ke nursery pg ni. I am now officially her hair stylist! Dia dah suka didandan skang ni, perubahan yg sgt bagus skali sbb dulu jgn kan ikat, sikat pon x kasi. Gambar dia yg #3 tu dia tgh berjoget.










Oh and speaking of food, smlm aku masak Kuzi. First time buat, ikut resipi kat sini. Bahan yg x ada, aku memandai2 substitute secukup rasa. Haha. Hasil nya, pada aku, mmg not bad. Bole buat menu raya tahun ni. Tp bias la kan tanya chef aje, kena la tanya independent food critics. Apa kata food taster #1?

"Sedap, rasa kuzi dah ada, tp rasa mcm kari sket2 pon terasa jg" (Hubby)


Kira ok lah tu kan. Xpe, next time, cuba lg, Insya Allah perfect punya.


So what says food taster #2?
.
.
.
.
.
.

"Yek" (Aisyah Nurzahirah)

Oookay. Since dia dah pandai berckp sket2 ni, I might just hear this a lot about my cooking. Hard to please betul anak dara sorg nih :P


12 comments:

Wan said...

waaa.. bagus entry nih! sama la ngan saya, M tuh mmg menebal.. dan byk sgt distractions!! tetiba semangat berkobar2 nak try stadi kat park jugak! thanks!!! :)

isabelle said...

xtahan dgn imagination kalo seagulls dtg berak kat kepala tu.kahkahkah...

hmmm..aisyah dah pandai jadi food tester ni, bahaya gak..budak2 kan telus...

Ammi Sara said...

Kadang2 kita mmg nak kena some1 bebel2 kat kita br masuk kan , hehe..lagi2 some1 yg care for us and we admire so much!

Nampaknye oyis lg terer masak, k.sara kuzi lgsg tak reti, hehe..maklumla duk msia take for granted sume ;P lagi2 pulak abg alim bukan jenis makan canggih2 ni..sume simple2 je

anak2 mmg food tester terbaik, after all, kita masak for them kan, sedap di tekak mereka licin lah pinggan! betul tak? ;)

Ammi Sara said...

oh ye, eppy besday dear, td wish kat fb, ni wish sini pulak ;)

yzmahoney said...

noris dearie..happy bday !!!! semoga awak dibekalkan dengan semangat yg penuh untuk belajar, diberi kesihatan untuk belajar & menjaga keluarga yg terchenta dan semangat yg kuat untuk teruskan segalanya dengan baik!!! i love u so much!!! :) nway kite pon klu bab reading mmg akan keluar.. sebab nyer bile reading mate kite cepat penat, so bile kite buat reading kat new environment bukan ngadap jer computer is much more productive! cumenye kite ni having difficulties suke ke toilet..so kene cr port yg ade toilet dekat..hehehehe

miSs inTerpReted said...

oohh...i think i should follow ur lead. study kat park.perhaps that will do me good.

this week i still malas lagi, tp justified it sebab teman mak since its her last week here *matila alasan

next week, mula semula as single mom. hope i can manage!

Oyis said...

wan:
cuba lah. ntah2 berjaya jgk taktik ni hihi..

isabelle:
i biasa, overanalyze is my middle name. hehe.. psl ketelusan budak2 tu,kalo komen our own cooking x pe lg. jgn la pegi umah org dia kata uwek jgk. tebal muka noooo!

k sara:
oo sbb duk jauh la baru experimental gitu. padahal anak jati klate tp x reti gak masak kuzi hehe. thank u for the wish k sara. ingt jg k sara pada kita

yzma:
thank u kembali! ingatkan dah lupa hehehe.. mmg la study ni byk ups and downs betul. but i read ur blog and happy that u sounded very positive. sama2 la kita saling memberi dorongan, moga cpt2 siap PhD kita nih, amin!

sabb:
sila sila pergi park. mana tahu, berkesan jgk. eh i tot ur mom was going to take andi with her balik msia? x jadi eh? slmt menjadi single mom kembali, you iron lady you!

tun fatimah said...

sgt agree dgn konsep no facebook, no blogging (basically no internet trus).. just u and your work. Mmg byk kerja bleh selesai. hihi..

ps:sea gull adalah tidak boleh di under estimate sama sekali. Mereka sungguh bahaya. :p

tun fatimah said...

sgt agree dgn konsep no facebook, no blogging (basically no internet trus).. just u and your work. Mmg byk kerja bleh selesai. hihi..

ps:sea gull adalah tidak boleh di under estimate sama sekali. Mereka sungguh bahaya. :p

yzmahoney said...

oowwwhh mak suke lar gang2 project mak berkawan rapat dgn my best officemate!! xsabar smuer balik mesia and kite perbesarkan group gang project kite yek!!! kellaassss!!!

Oyis said...

tun:
betul tu. mmg bapakkk distraction betul internet nih. can't live with them, can't live without them huhu...

do u have a personal dgn seagulls? vulgar aren't they?

yzma:
tu la...! nnt bila kitaorg semua kat msia awak wat la ala2 party menghubungkan 2 groups awak ni. rumah awak terus jd hub perjumpaan hehe... it's not just me, i think dgn che fadh pon tun kenal, si mas pon follow blog tun kan? si sabb pula geng ngan eti skang ni sbb duk dkt2 kan. the rest of ur geng projek tu kita ada jg blog hop kat blog diorg (tu psl la kena tutup internet bila wat kija, laju je melagha ke tempat lain kita ni isk). byk pahala awak merapatkan ukhuwwah...

sumpit said...

hah!
ikut pon recipe online, dulu aku dok rekomen, haram anti.

hehehehe, mana ko dpt rempah kuzi ni, curious aku!

aku buat gak dulu, berejam baru siap, dah la kena start from scratch la sbb rampah tarak. Skarang dah lupa camne nak buat.