Thursday, June 24, 2010

Pengorbanan

Apa daaa nasib aku hari. Terus kacao mood nak buat kerja. Mula2 I found out that ada satu change in our plan (bills) yg kitaorg buat baru2 ni atas dasar penjimatan, telah backfire dgn sbb ada nya hidden costs yg x kelihatan semasa menandatangani kontrak tersebut. Masa dpt bill tu rasa nak pitam pon ada, sbb increase 400% daripada pelan asal. Ya Allah! Hubs plak ada kelas masa tu so diam2 je la ku tanggung sendiri samapi beliau balik. Nak kansel dah x bole, so life must go on je la.... *pengsan*

Secondly, yg gi Barcelona utk Summer School ni mmg la ditaja oleh my Uni, tp ditaja takat GBP500 aje. Mmg bunyi nya mcm byk kalo convert, tp dgn ongkos train Plymouth ke Bristol lg, flight ke Barcelona lg, train dari airport Girona ke Barcelona town lg, accommodation lg, registration and tutorial fees lg, mmg itu aje dah berlebih dah drpd GBP500 tuh. Nak2 skang ni musim Summer, segala2nya harga at peak. Barcelona plak mmg destinasi pelancong, apa lg, mmg teruk la kena ketuk. Konfem kena tambah gak duit sendiri utk makan, miscellaneous and kecemasan (shopping is not an emergency ye Tuan Puan).

Dah la kena fwd duit sendiri dulu utk yg GBP500 yg ditaja tu, sbb nya x bole mintak pendahuluan drpd Uni mcm kat Msia bole buat (kalo tempat aku kerja dulu tu bole mintak up to 80% pendahuluan, baki claim masa dah selesai tugas). Masalahnya, kalo aku book lewat plak, mmg lagi mencanak2 harga dia naik, standard la, the closer you get to the actual date, the higher the price is, so kena booking in advance. Ni pon ada yg dah naik harga drpd awal2 bulan Jun masa aku usha dulu. And tang accommodation plak, itu hari yg ada bilik pon byk skang aku tgk dah sold out org lain booked. Haish. Bikin panas betul la. Sbb tu la aku settle kan booking mooking ni skang. Itu pon kira ok la lg, sbb SV aku ckp, as soon as dah beli tiket2 tu semua, isi borang claim with the receipts and diorg akan proses secepat mungkin. So maybe before aku fly dah dpt rolling balik ah duit GBP500 tuh.

Tup2 hari ni masa gi mintak borang claim dkt Graduate School tu, I was told that the form will only be processed kat Finance Dept bila aku dah balik drpd Barcelona. What?! Dah la event tu plak adalah hujung bulan July, makna nya mmg sebulan lg x kan nmpk la kelibat bayang duit GBP500 yg aku dah fwd kan itu. And it takes up to four weeks untuk proses borang tu, so we're talking about August baru bole dapat! *pengsan kali kedua hari ni*

Aku ni student aje tau, bkn la ada duit spare utk kes2 begini. Dgn nak gi Barcelona nya lg, dgn fixed cost yg aku sebutkan awal2 td yg lebih menyusahkan drpd menyenangkan. Dah la bulan Julai ni pjg (31 days), so in terms of nursery Aisyah kena bayar lebih drpd selalu (utk Ogos pon sama, tp tu pikir kemudian lah. Setel bulan Julai dulu). Ye, kat sini dia bukan kira monthly one lump sum berapa fees nursery dia, tp dia kira how many sessions per month budak tu is due to come in. Kalo ada bulan yg kena 5 minggu mcm Julai ni, ha, kena byr lebih la. Pastu system dia bayar dulu sebelum hantar, maknanya by 30 June dah kena bereskan yuran bulan Julai. Makna nya, bila dah dibayar in advance tuh, ko nak dtg ke, ko x nak dtg ke, ko sakit ke, ko sihat ke, apa nursery peduli sbb duit dah dpt. In fact kalo kita plan nak holiday pon kena bayar jg the usual cost. Haru betul la. Tp yg ni xpe la mmg dah anticipate. Benda2 lain yg dtg secara mengejut ni, x suke, x suke, x suke!!!!!

Lebih best lg, org Grad School tu siap ckp, kalo x nak dahulukan duit sendiri, lain kali order aje menerusi diorg, so apa2 tiket dan accommodation diorg aturkan. Now you freaking tell me! Terasa gak nak cancel plak semua2 yg aku dah booked and start from scratch suh Grad School buat (dgn harapan dpt balik duit through refund tp kena check balik cancelation policy semua2 lah), tp ni dah tinggal less than a month ni, mesti lagi tinggi ongkos dia. Tp jgn bimbang, aku x buat la, sbb tu pikiran org tgh diapi2kan setan je nih. Pikir2 balik, kalo thorugh Grad School tu pon susah gak, sbb this time aku (excitedly!) pakat ngan member gi Barcelona sesama, so susah nak tally kan our routes and room. And aku rasa mahal jgk kalo buat melalui Grad School, sbb kalo buat personally, kita bole amik airline paling murah, lg kita sendiri pon ada Railcard dsb nya, so bole diskaun and plan different route, etc. Plus kalo dah involve third party tu, leceh la, byk kena to and fro dgn depa. Mungkin la ini hikmahnya.

Apa pon, moga2 berbaloi pengorbanan wang, masa, tenaga, dan jg perhatian serta kasih sayang yg kitaorg gadaikan utk event ni. Bkn aku aje affected, tp Hubs and Aisyah jg, yg mana Aisyah kena berkorban putus susu badan, dan kasih sayang seorg Ibu. Hubs plak kena berkorban menjadi both Ibu dan Ayah pada Aisyah during those five days, dari memasak, memandikan, mengemas, dan menjaga Aisyah lebih masa, at nights especially. Dah la every morning he has to go to work as usual. Bab duit tu jgn cerita la, all three of us pon kena berbajet2 selepas ni for awhile at least.

Itu sahaja la luahan hati aku ptg ni. Baru rasa okeh sket nak start keja. Kalo terbuku je dlm hati mmg bole jd pekasam. Semak kepala kalo pikir bab duit. Bertambah2 lg berbulu bila dgr cerita org mengejarkan Summer Sales. Nmpk gayanya x de makna la sales tahun ni (as if aku ni kaki kejar sales pon before). Untuk meredakan hati yg suram, cuci mata tgk gmbr2 Barcelona.




Hati lebih terubat bila baca overview content Summer School tersebut (kira mcm teaser utk apa yg bakal dipelajari -

The creation and study of the soundscape of Barcelona will be divided into different subtopics, covering all the required aesthetic and technical aspects for soundscape analysis and creation. For that, the program of the summer school is divided into lectures and hand-on practical sessions.

The 3 main lectures cover the following topics:

* Soundscape composition
* Sound and music content processing
* Introduction to recording techniques using handheld recorders

The hands-on practical sessions cover the following topics:

* Composition of Realistic and Interactive Soundscape: Analyse, record and annotate a target soundscape of Barcelona, in order to re-compose it
* Augmented Soundscapes: Creation of augmented soundscapes, starting from recordings of real soundscapes, using realtime machine listening and signal processing techniques
* SMC Tales: Develop a mobile phone application for collaborative story telling
* Tangilble interface for graph based music representation: Building a tangible interface for the music representation used in radio freesound

Then on the final day ada concert at night, which is basically like a presentation from all participants on stage, utk mempersembahkan composition masing2, termasuk la haku (ecstatic!)

Oh, and on the last day prior to the concert, aku ada booking slot tutorial dgn ada satu mamat ni. Jikalau Tuanku Abdul Rahman adalah Bapak Kemerdekaan Malaysia, dia ni adalah Bapak Concatenative Music Synthesis (bidang aku). So aku sgt2 look fwd terhadap session beliau ni. Smg Allah merahmati pengorbanan dan kesungguhan kami ini dalam mengejar ilmu Nya dgn membantu melancarkan kajian aku hasil drpd event ini, Amin, Amin Ya Rabbal 'Alamin!





12 comments:

Liyana said...

Sabar eh. Ni lah dugaan masa tak disangka. Apa2 pun ilmu tu lebih penting. So, terpaksalah berkorban bab ni. I pulak serabut masa kena pindah rumah hari tu b4 balik Malaysia. Byk unexpected expenses. Tapi apa boleh buatkan. InsyaAllah, semuanya berbaloi kemudian hari.

WaNNi said...

kesiannye. plan apa yg ada hidden cost tu? Gas? apa yg berlaku ada hikmahnya, insyaAllah susah di sini dipermudahkan di tempat lain.

miSs inTerpReted said...

alahai...kesiannya tetiba ada hidden cost plak kat telephone bill tu. sabar ok.

i hope everything goes well in Barcelona! Have fun....

azura said...

hmmm tu la kan oyis...org nmpk kita hepi jek buat phd oversea. sebenarnya susah duka kita nobody even care, and if they care pun it's still our burden untuk settlekan sumanya... org lain hanya boleh bagi kata nasihat dan semangat jek.

hold on there tight dear. we all gonna go thru this insya-allah

hugs
-zura

Min Aina Ila Aina said...

Ya, saya cuma boleh bagi nasihat dan semangat saja, sist!

Percayalah pada janji Allah, selepas kesukaran itu akan ada kesenangan.

Banyakkan baca Al-Fatihah, selawat dan ayat seribu dinar. Rezeki Aisyah sentiasa ada untuk dikongsi oleh ibu bapanya,insyaAllah.

Nida said...

banyak2 bersabar.... adalah hikmahnya tu...

Ammi Sara said...

Betul as u put the tajuk, itulah pengorbanan kan oyis, sebagai student overseas, mmg kena pandai berjimat cermat..InsyAllah ada hikmah nya semua ni, Allah nak test, sikit je tu..bab2 duit ni InsyaAllah tak de pe, byk kan doa..look on d bright side, all of u are well, no chronic disease what so ever, u are a happy little family, by the time u got back, aishah mesti akan lebih appreciate u..(kak sara penah rasa masa tlng mama p/raya tinggalkan suami n anak2-syaik like aishah nenen lg,weekend je jumpa for abouit a month).
All d best in Barcelona-best tu visiting another country ;)

isabelle said...

isyaAllah the hard time will pass by.
nnt pi sana, kem salam kat fabregas ekk?hehe

Azizul Azri Mustaffa said...

semoga dipermudahkan segalanya oleh-Nya..

Oyis said...

Liyana:
tu la. these things are just sent to test us, it seems :)

k wanni:
pelan utk mobile phone ni ha. tertekan betul! tp silap sendiri gak, x baca contract / T&C betul2.

sabb:
terror la u teka bill telephone. i x sebut pon dlm entry tu. psychic kah anda? hehe... tu la, harapnya Barcelona will be fun and those yg ditinggalkan kat Plymouth pon will not be too sad (sedih pikir bab ni huhu)

azura:
tenkiu. mmg org kalo tgk dari luar mcm semuanya best aje bila stadi obersi. tp what goes on dlm hati and internally tu, hanya Allah and those who go through yg tahu....

Min Aina Ila Aina:
terima kasih atas ingatan dan nasihat tu, nanti saya amalkan. Mudah2an segalanya dipermudahkan.

K Nida:
benar, ada hikmah nya semua yg berlaku ni, cuma mugnkin saya je x nmpk lg

K Sara:
betul la kata K Sara/ Byk lg kelebihan yg Allah dah bg, tp lumrah lah, manusia mudah lupa. terima kasih sbb mengingatkan kita kembali, esp bab good health n happy family, mmg nikmat paling besar drpd Allah la.

oo K sara pon pernah tggal syaik yg BFing masa tu ek? susah betul nak buat keputusan ni, but then again itu lah pengorbanan jg nama nya. Semoga Allah memberkati pengorbanan kita ini. K Sara doa2 kan la Aisyah ok ye K Sara. Memang risau kan dia aje, lebih drpd risau nak travel tanpa muhram di negara org for the 1st time!

isabelle:
woh peminat fabregas ke? dia mesti kat South africa skang, but later on in July x tahu la dia kat mana hehehe...

azizul:
thanks. mudah2an makbul doa Azizul ni :)

a wife, mother and an employee said...

oyis, paham sangat hidup kat foreign land ni. even myself yg bekerja pun selalu ngeluh tengok bills. bill lektrik/gas..bill tv/phone/broadband..bill mobiles..time kita subscribe awal2, the amount rendah, macam yg they said. but few months later, macam2 la extra charges. and i hate the tax rates..tinggi.

mast@work said...

uuu.. baca pun dah penat.. masalah duit ni memang student je yang faham.. kan kan kan