Monday, May 31, 2010

Beach Trip to Bigbury-On-Sea

Last Monday was a public holiday in the UK, so we took this chance to go out to Bigbury-On-Sea. Rombongan ni disertai oleh dua family, yakni family aku dan family Umei. Pada asalnya mmg x pakat2 pon,tiba2 lps berborak2 sehari sblmnya baru dpt tahu diorg pon mmg nak ke Bigbury jgk, so terus la pergi as dua keluarga. Mmg tabik spring pada Umei yg sudah 37 minggu pregnant, tp masih gagah dan nekad berholiday hehehe...




Bigbury ni adalah lebih kurg dlm 20 batu jauhnya drpd Plymouth. Cuaca adalah tidak sehebat minggu lps, tetapi Alhamdulillah x hujan. Bertolak sekitar pkl 11.30 pg, and sampai lebih kurg dlm pkl 12.30 tghari, elok2 utk terus makan tghari.

Bigbury ni pantai nya agak unik, kerana ia ada 'part-time island' yg dinamakan Burgh Island. Apa yg dimaksudkan dgn 'part-time island' itu ialah, pada masa air pasang, maka Burgh Island ni mmg adalah sebuah pulau la kalo dilihat drpd pantai Bigbury. Tp kalo time air surut, Burgh Island tu hanyalah nmpk sbg tanah tinggi aje. In the picture below, we arrived masa air surut, so mmg nmpk seakan air drpd dua laut tu terpisah oleh Burgh Island tu. Kalo masa air laut pasang, harus la dah penuh air kat tgh tu.





Kalo air surut, mmg bole berjalan straight aje ke Burgh Island tu, tp kalo air pasang, kena le meredah air 7 kaki dalam. Tp alternative yg ada ialah menaiki pengangkutan awam yg disediakan, yakni sebuah traktor air. If you squint really hard in the picture above, you can see a tractor tersadai di depan Burgh Island. Itulah tractor yg dimaksudkan.

Ok sbb aku baik hati, ni aku bg shot tractor tu upclose and personal gituh. Heh.




Pantai mmg penuh org. Jauh jgk la berjalan nak cari 'cove' yg sesuai utk picnic. Syarat kitaorg plak agak byk, x nak yg sebelah dgn org yg ada anjing la, x nak sebelah org buat BBQ la (asap). Last2 dpt yg dkt dgn gigi air hehe. Mujur la sempat mkn sekenyang2 nya sblm air psg, kalo x, kecoh lah nak ngangkut brg2 pindah hehe. Menu of the day: Nasi lemak disponsor oleh yours truly and bihun goreng tajaan Umei, plus kerepek2, muffin, popcorn, dan snack2 lainnya.








Ah, damai... (motif tunjuk selipar japang?)




Yg paling suka main pasir ni adalah budak2 la kan. Although in the pictures to follow, you might just witness that the parents yg hovverrrr. Xpe la, masa kecik x puas main pasir kan, kasi chance.
















Maaf kan lah anakanda dan Ibunya yg x sedar butang seluar Aisyah terbukak sudah dek keralitan membina istanan pasir. 'Well Hello, World!', kata si diapers. Sila la fokus kpd pencapaian beliau - 4 sandcastles!




Zoom sket dkt Burgh Island. We actally did walk there at the end. Yes, with a heavily pregnant lady in tow tau. Hebat x hebat?



Konon2 nak amik gmbr yg ada bubble effect la, sbb si Ukyle anak Umei ni ada bwk bubble maker nya yg canggih itu I want one too!. Pastu kaum lelaki pon nak tiru jgk idea ini.






I was expecting ada lifeguards ala2 Baywatch. Not quite that, tp mmg ada Beach Rescue on watch la.




Begitu la how we spent our Monday Bank Holiday. Sekian, saya Oyis Owee melaporkan dari Plymouth, Devon :)





7 comments:

Wan said...

menarik nih! tak pernah dgr pon nama burgh island.. cam teringin gak nak naik tractor air tuh.. :)

isabelle said...

bestnya..terasa2 smpi ke sini angin tepi pantai tu...(sebenarnya angin aircond kat bilik nih).hehe

pandai aisyah buat sandcastle. adam keje nak cangkul je kalo i buat sandcastle tu.duhhh

Oyis said...

wan:
it's just a small attraction, but sbb dkt dgn rumah kan, we went for a visit. if ur going, i think it is worth checking the tidal times from the met website or something, takut nnt disappointed pula bila tgk air surut

isabelle:
itu nama nya beza budak lelaki dan perempuan. my fren tu anaknya lelaki yg ikut sama ngan kitaorg tu, and all he ever did was lenyak semua sandcastles yg mak pak dia bina hehe. sampaikan mak pak diaorg duk ckp, bezanya la dgn budak pompuan mcm aisyah ni, main diam2, x de la nak cause destruction. it's in their biological make up, i suppose :)

Nida said...

tersenyum Kak Nida bila melihat diapers yang dah tersengih tu..hehe.. nampaknya mama dia memang betul2 ralit..hehe

Oyis said...

k nida:
mama dia eh yg ralit? hehehe... dah nak balik baru perasan seluar dia terbukak. fotografer pon satu (hubs), dia x plak ckp apa2. sama2 x perasan. kalo si aisyah tu pandai berckp, mesti dia dah kata, 'patut la berangin kat bawah tu' hehe

mrs adam said...

kalau gambar seluar yang terbukak tu mesti orang akan tengok diapers instead of the 4 sandcastle.hehehe

Oyis said...

mrs adam:
hehe tgk la tgk.. nnt nampak poo poo baru tahu heheheh