Thursday, June 10, 2010

Do I Look My Age?

Weih... kenapa smlm ramai org terkezut aku masih 20-an nih? Ada kah :

(a) PhD has started taking its toll on me? I have been warned that a PhD usually knocks off a couple of years and it shows on your face and hair

(b) Kamera digital skang berteknologi tinggi sgt. Apa2 flaws pon jelas kelihatan

(c) Aku x fotogenik. Sbnarnya kat luar I nmpk muda sgt tau! Like, 17. Honest! *barf!*

(d) Aku mmg manusia cpt matang

(e) I make friends with a lot of senior and wiser friends yg sgt jeles I masih 20-an you!

(e) My frumpy appearance telah menyebabkan aku nmpk tua dari umur sebenarnya?

Wah bahaya nih. In an effort to 'fix' this, aku dress up sket lah ke lab hari ni. What do you think? Btw, I am very much a true believer in natural beauty, just pakai moisturizer je everyday, but maybe dah kena make up sakan if people started saying I look mid-thirties! But you gotta agree, at this angle, itu cheekbones masih nmpk lg kan despite all the chubbiness and bolat-ness?



Tp sebenarnya aku rasa ada jg kaitan dgn sbb dah jd mak org. Walaupon aku teringin nak jadi Hot Mama or Yummy Mummy, sometimes rasanya mcm kena terima hakikat kot, I am just not that. I am very laid-back, and I always choose comfort over fashion (read: Granny's panties).

Plus, mcm mana la nak nmpk makin muda, sah2 anak dara sunti aku tu pon dah nmpk makin besar. Defying logic la plak kan kalo aku makin muda. Tgk aje lah foto2 di bawah. She looks quite tall and well over two years old!








Apa pon, aku bersyukur sbb aku masih sihat dan semangat bertenaga. Cuma kena terus kan usaha mengurangkan berat badan je la kot huhu...

Oh to those yg selama ni aku refer with first name, maaf byk2. Maklumlah, di alam virtual ni info yg kita ada ni limited, so pada yg nmpk muda belia tu aku x refer as kakak. Bak kata Halim Yazid dlm lagu Dikir Barat 'Untuk Semua Peminat' nya:

Kalo adik muda, panggil Abg Halim
Bole2 jg, nak panggil Cik Halim
Kalo lebih tua, saya adik Halim,
Jgn bertukar rupa dgn org lain...


Di olah semula:

Kalo adik muda, saya Akak Oyis
Bole2 jg, nak panggil Puan Oyis
Kalo lebih tua, saya Adik Oyis
Jgn salah sangka, saya masih dlm twenties! ;P


PS: Aku adalah sgt dikir barat (and all things traditional) junkie okeh? :)

PSS: Sbnarnya nak buat keja lain, tp terbabas buat blog entry sbb I am very nervous and jittery at the moment psl nak gi Barcelona tu. A close Msian friend of mine kat UK ni is also going to Barcelona during that same time, but at a different conference. Wouldn't it be exciting kalo bole pergi together2? Tgh tggu confirmation drpd beliau sampai x leh pikir hehehe


8 comments:

Heartilyina said...

sama la kiter kak simple2 je. tringin gak nk jd hot mama la apa la tp rasa mcm not me. apa mende tu ala... tabarruj? my in law kinda jaga benda2 ni. segan la. so sederhana je dh la. tak jaga pn xleh gak kan. asalkan sedap mata memandang. kang nmpk 'hot' sgt susah plak org ngorat kan? so 'hot' kt rmh je dh la hihi. btw aah lawa je pic kt atas tu ;)

isabelle said...

u jenis yg kecik, so maybe x berapa nmpk tua tu nanti.best la..
haihh..nek kena buat muka energetic la lps ni, biar my students akan tetap percaya i am 18.

yzmahoney said...

oyis!!! kite pon da start can see tiny tiny wrinkle tue kat mate kite!!!! arrgghh stress mak!!! but to be hot yummy mummy..of course u can.. wait till u get back here, kite berlawan2 glam pegi opis kay... hehehe lg pon now tgh study maa... duit gaji still xckp utk kite look gorgeous.. :P by the time habis study, anak pon da besar baru lar blh melaram pki high heel, designer handbag plus baju bling2.. amacam?? ade berannnn? nway miss gossiping with u.. take care!!

tun fatimah said...

oyis, firstly happy birthday! sorry lambat wish. secondly, i really thought that you are my age. i pon masih 20-an you (nak jugak claim walaupun tinggal few weeks lagi je). haha. Thirdly, Make up? yes, mestilah uols.. i agree that dah umur mcm ni kena start pakai make up. I have been wearing them since 24 kot. kalau tanpa make up, iols nampak lebih tua. hihi.. Forthly, I pon mcm u tak panggil orang akak2. Even I know that they are older than me. Reason: saya pon tak mahu dipanggil akak! (in denial ni) huhu

Ammi Sara said...

lawak2..kelakar la oyis, maybe u look mature for ur age kut, hehe..
as for me, i've known u since sekola menengah kan, i've always known u're younger than me. maybe for those yg xtau ur real age. ;) but never to worry, moisturisers yg dok tepek hari2 tu nanti will InsyAllah do it wonders when ur in ur forties n fifties ;) like my mama, org tak sangka dia dah bercucu..berkat kerajinan tepek moisturisers in her twenties, hehehe...

MRM said...

Salam Noris, Happy Belated birthday! I did remember your birthday and in fact I've sent you birthday wish @ your mobile number (****5979) but dunno you dpt ke tidak coz tak dapat reply. I was away so tak dapat nak send through FB or email, sorry. Anyway, hope you had a great celebration with your love ones on that day! :)

Oh btw, you still look gorgeous babe, mana ada nampak tua langsung! You are a hot mummy in your own way.

Take care, *hugs*

MRM said...
This comment has been removed by the author.
MRM said...
This comment has been removed by the author.