Tuesday, June 8, 2010

When Aisyah Talks

Aisyah skang adalah sgt talkative. Suka jg dgr celoteh dia, riuh satu rumah. She can say complete sentences now, dah bkn sepatah2 lg, e.g. 'Meow sleep', 'I don't know', 'Hewwooo' (hello), 'Nana abisss' (banana habis), etc. Tp kdg2 you can't really make out what she's saying, maybe dia just prektis gunakan vocal tract dia. But when she does talk, it's beyond cuteness. Tp kdg2 menguji kesabaran jg... Hehe.. Mari kita lihat contoh2 di bawah.

(1) I want it, and I want it now
Masa tgh masak td, bole dia demand 'Stobi! Stobi! Stobi! Stobi!'. Guess what she wants? Strawberry. Maka dlm duk amik, basuh, buang daun pada strawberry tu, tau2 dah hangit tumisan ku. Oh!

(2) Nobody knows my sense of style more than myself
Hubs tgh nak pakaikan Aisyah baju tido malam. Aku yg tgh mengemas lps mkn di dapur dgr Aisyah merengek2 x puas hati. 'Shuar! Shuar! Shuar!'. Rupanya ayah dia nak pakaikan baju dgn tights, but no... Aisyah nak pakai 'shuar' (seluar) pilihan dia sendiri, which was a pair of flowery shorts. Nasib baik x sejuk sgt mlm ni, maka layan kan aje la. Bersiap sedia la, lps ni ada yg pakai baju sama ulang2. She's not yet two, but she certainly has her own taste dah.

(3) I see, I do
Masa tgh kemas2 dapur td jg, Aisyah dtg main kat koridor menuju ke dapur. Dia bawak bersama 2 ekor teddy bear dia. Mula2 dia duduk kan teddies dia tu, dan dia berdiri dpn teddies tu, sambil mulut cong ceng cong ceng bersyarah, dlm gaya cikgu mengajar di depan. Pastu tiba2 aku dgr dia mcm ala2 marah dkt bear dia, 'Shleep, shleep, sleep'. Then dia hug seekor2 bear dia tu, pastu dibaring kan bears dia tu kat lantai, dgn dia2 skali baring. Last skali she said, 'Night!'. Ooo.. naughty teddies dia tu agaknya, x nak tido nih. Rupanya dia ulang senario yg slalu berlaku mlm2 di antara aku dan dia la. Selalu payah betul nak tido kan si Aisyah, kena sound, 'Sleep, sleep, sleep'. Then rutin nya kitaorg get into bed, hug, kiss, then after good nite, bg nenen and she drifts off to sleep. Kelakar plak bila tgk dia ulang buat mcm tu dkt 'anak2' dia. Well, at least I know I've imparted some good things onto her dah :)

PS: Tp skang Alhamdulillah sejak Aisyah gi nursery pg, masuk je pkl 10 mlm dia dah tido dah. Dia yg mintak nak tido 'Mi Shleep' (mummy, sleep) skang ni. Mmg patut pon dia ngantuk, pkl 6.45 pg dah bgn dah. So far so good la rutin kitaorg yg start bgn awal, aku masak pg, then gi school awal, balik umah awal, mkn awal, tido awal nih. Dah x de la adegan, 'Aisyah, sleep!!!!'


(4) What you hear is NOT what you think you heard
Ada beberapa perkataan yg innocent, tp kitaorg kena careful jgk la correct kan Aisyah. Kalo dulu masalah nak sebut Baby dia sebut 'Pabi' (mcm makhluk mughalazah tu), skang dah Alhamdulillah ok. Tp sebab ada pelat sket2, kalo suruh Ibu sit mcm 'Shit', 'Shit', dan jg kalo dia sebut 'Stop It' (kes kena told off by Ibu byk2 kali sbb buat mcm2 aksi yg x di approve), pastu dia ulang kat diri dia sendiri jd mcm 'Stupid' plak bunyi nya. Hehe...


(5) It's a guessing game
Perkataan2 yg disebut kan Aisyah tu kdg2 bukan suka2 aje or meaningless, but she actually wants something. Tp yg tukang decipher tu kdg2 dah pening kepala pikir baru bole crack her code. Contoh:

Suaweh - Flower
Spaiyeh - Spider
Shuwa - Seluar
Pick - Pen

Tp konsisten sebutan dia, so it's not like sebutan ikut kluar di mulut. Nanti slow2 harapnya dpt la dia sebut dgn betul.


(6) Saya Sayang Allah
Paling best bila td ajar konsep Ketuhanan sket dkt Aisyah. Dia dah bole sebut Allah, tp pelat sket la. X pe, pelan2 ajar. Excerpt perbualan:

Ibu: Siapa Tuhan kita?
Aisyah: Allah!

Ibu: Kita solat sembah siapa?
Aisyah: Allah!

Ibu: Siapa bagi kita rezeki?
Aisyah: Allah!

Ibu: Kita sayang siapa?
Aisyah: AYAH!!!

Ok la, Ayah jugakkkkkk pilihan hati dia. X pe la, kasi chance bulan June bulan Fathers' Day :)


Itu je la kali ni. Btw, Aisyah Alhamdulillah sudah beransur sihat. Gi nursery pon ada la cembeng sket2 lg masa nak hntr, tp Hubs melaporkan masa dia gi amik Aisyah, skodeng dari tingkap nmpk Aisyah dah pandai main toys masak2, dan x nangis pon. Skali dtg dkt, jam2 tu jgk start drama air mata. Hehe... This morning dia bg plak aku tocang kan rambut dia into two pigtails, selalunya susah nak bg ikat rambut dia tu. Mengikut laporan carers dia, dia dah mula nak mkn sket2, dan minum fresh milk sket2. Hopefully soon after this she'll start to feel comfortable and at ease dgn rutin nursery. Doa2 kan lah ye! Gmbr di bawah taken this morning, just before heading out for her nursery.




8 comments:

isabelle said...

alololo..kiutnya dgn pelat tu.
tapi bila tanya sayang sapa..tetap ayah jugak pilihan hati ye?
mmg daddy's lil girl la.

Min Aina Ila Aina said...

Seronoknya anak dah boleh ckp. Sofiy skrg tau sebut tu! tu! tu! je sambil tunjuk.

Cikgu said...

hehe..so cuteeee la aisyah ni....jgn risau la noris...budak2 memula tu akan pelat...yg penting waktu bercakap dengan anak,kita jgn plak tiru cakap pelat dia ..ni hasil kak anis belajar dulu la,pengalaman sendiri lum ada hihi..eleh..macam la ibu aisyah dulu tak pelat kan aisyah kan kan kan....entah2 lagi teruk dari aisyah..hehe...bebudak nangis kena tinggal kat nursery tu pun normal la yis....memula je...lama2 nanti ok la...take time gak dia nak biasakan diri...bab meniru gaya orang dewasa pun hobi budak2 kecik...so kena hati2 la dengan setiap tindakan kita...cewahhh cakap mengalahkan orang ada anak..actually pengalaman jadi cikgu tu lebih kurang la cam jadi ibu yer tak...hehehe..ada satu berita gumbira..may be noris dah tau kot..kak anis bakal dapat anak sedara hehe..kak cik dah peknen 2 bln stengah...yahuuu

Ammi Sara said...

time2 gini memang best! tunggu another year or two, pening ibu nak jwb pelbagai soklan yg akan terpacul dr mulut mungil tu, hehe..
salah jawab akan dibawa sampai besar...
ammi sara skrg tgh laluinya dgn syaik, mcm2 soklan..tak larat nak jawab..huhu

WaNNi said...

aiyooo kagum la. camne bz dgn study boleh post entry hari2 n taip panjang2. kak wani yg bz dgn anak je pun nak taip seayat makan masa seminggu. Suka baca post2 oyis, rasa mcm bercerita je. btw Aisyah is totally cute!

Oyis said...

isabelle:
mmg sgt! nasib baik la breastfeed, rasa la special sket kita ni as ibu *sigh*

min aina ila aina:
kalo dah bole sket2 mcm tu, dah x lama la tu. aisyah pon start dgn perkataan simple mcm 'ni'. hehe. x sabar kan nak berbual ngan diorg?

k anis:
terimas cikgu anis. nasihat itu akan diprektikkan. mmg kerjaya guru esp yg di pra sekolah atau sekolah rendah, lebih2 lg kelas pendidikan khas mcm k anis byk pengalaman direct dgn anak2. psl k chik tu, yup, dah tahu. mabruk! mabruk! *sukeee*

k sara:
skang pon dah start sket2 dah, sbb dia pandai soal, 'WHYYYY?'. slalu kalo time dia over dramatic tu, dia akan soal why sambil tgn angkat ke langit, kepala mendongak ke atas (atau ke muka kita) dan tarik perkataan tu pjg2... Whyyyyyyyyyyyyyy???!

mcm la org patah harapan sgt dah hehe. drama queen sungguh!

k wanni:
alamak, malu nya. nmpk benor byk mengular instead of study ye kita ni ek, k wanni? x de la, sbnarnya kita enjoy sgt update blog ni, rasa mcm release tension plak. biasanya buat dlm pkl 5 atau 6 pm kat opis, just before log off. kalo x sempat, tp ada cerita nak share, mungkin tulis mlm lps mkn and aisyah dah tido. If not, skang ni kan subuh awal, so kdg2 lps solat isya pkl 2.15 pg tu, mmg getik tggu subuh pon squeeze skjp masa nak update. gitu la biasa nya. saya jrg tulis byk2 pada satu masa then schedule kan posting, sbb takut entry basi. so apa yg ditulis tu biasa nya fresh from the oven hehehe. tp kalo x sempat, x tulis la jawab nya :P

Queen of Pirus said...

Ni baru nak belajar bercakap..tunggu sikit lagi...mesti byk soalan keluar.penat nak menjawabnya & nak pikir kan jawapannya....Kat sini, akak skrg ni pening ngan si Daniel, sebab mcm Aisyah la...pakai baju sgt2 la memilih, even underwear pun...so skrg ni, satu baju byk kali pakai & lepas pakai, cepat2 suruh basuh & dry..pening2. Part yg paling pening sekali...baju & seluar sekolah, walaupun coraknya sama...dia tahu mana yg dia suka & tidak....huhuhuhhuu....good luck to U Norriz.:)

Oyis said...

QoP:
hehe.. buat masa ni belom perlu kreatif lg memberikan jawapan, tp rasanya masa nya akan tiba x lama lg tu. tp bab fesyen tu dah mula menunjukkan minat dah, kalo x kena dgn selera, menangis la dia.

btw, tajam betul mata si daniel ye. uniform sekolah yg sama pon still ada preferences tuh