Sunday, August 30, 2009

Budding Artiste At Work


This is Aisyah with her brand new toy. Bole lukis2. But frankly, she likes 'erasing' more than drawing. X pe lah... it's a start...

Di kesempatan ni nak ucapkan Selamat menyambut Hari Kemerdekaan buat semua rakyat Malaysia. Di UK pon 31 Ogos (esok) ni cuti jg, tp atas sbb yg berlainan la. Sbb nya ialah esok is a Bank Holiday. So dpt la aku berehat2 n membuto (just kidding) di rumah spt rakyat Msia lain nya hahaha...

Seriously tho', Happy Independence Day!



Thursday, August 27, 2009

Santapan :)

Balik smlm buat ujikasi sket. Sebenarnya nak test sama ada Aisyah betul2 paham apa yg dimaksudkan dgn Turn Around tu. So bila sebut kat dia, "Aisyah turn around, turn around..." Dia mula berpusing2... X sangka sungguh! Ingatkan coincidence je pg nya tu, tiru2 Imaginary Movers dlm TV, rupanya bila xde lagu pon sebut turn around dia dah faham...

Mcm sponge sungguh budak2 ni absorb ilmu ye? Rasa suka mmg suka, parent mana x suka tgk development anak2 dia, tp rasa takut sket2 pon ada, takut tersalah ajar, tersalah laku, tersalah sebut dpn anak dan jd contoh x baik pula.... Ya Allah, jadikan lah aku panduan yg baik utk anak-anak ku....

Btw, smlm ada video dia turn around on command tu, pastu aku ni bijak sangat, tersalah delete kat kamera, dah hilang. Aisyah plak lps tu uncooperative sbb nak kan kamera tu la, terus x nak buat lagi Turn Around manouvre dia tu... Bkn senang nak capture lg... *ketuk kepala geram kat diri sendiri*

Satu lg peristiwa yg x kurg menarik yg berlaku smlm (pada aku la sbg Ibu dia), ialah masa baca kan dia buku 'Out & About'. Dalam buku tu ada mcm2 gmbr, kalo page tu psl shopping, ada gmbr buah2, juice, roti blah blah... kalo page at the beach plak ada bola, ada sunglasses, ada hat, etc.. etc... kalo page tu psl school plak ada buku, pensil, crayon, etc etc...

So spt biasa, aku akan sebut nama perkakas2 tu sambil tunjuk kat Aisyah, e.g. "Ladybird" {tunjuk Ladybird}... "Butterfly..." {tunjuk Butterfly}. Dah habis se-round, suruh Aisyah tunjuk plak, e.g. "Aisyah, mana Ladybird?". Selalunya dia tunjuk ikut suka dia la apa2 gmbr pon dalam page tu. X kisah la kan, at least ada response.

Pastu kan, masa kat page Beach tu aku soal, "Aisyah, mana Ball?"

Terus dia bgn ambik ball dia tepi kotak mainan! La.... dia ambil ball in real life! X sangka dia paham benda tu nama nya ball...

Pastu tukar page lain, yg 'At the School' plak. Aku pon tanya, "Aisyah, mana books?"

Skali lg dia bgn pegi ke kotak buku dia and amik buku lain bawa kat aku. Hihi... Jelas la Aisyah sudah ada vocab dia sendiri. Dah paham byk benda, tinggal nak dgr dia ckp je. Tp kan, satu progress yg aku notice jg is, lately ni, mcm dah mula mengikut ujung2 perkataan kita, tp antara jelas x jelas je sebutan, i.e. kalo sebut Ladybird kadang dgr mcm dia repeat ckp, "Eh-bird" or hari tu sebut "Good Girl" kat dia dgr mcm dia repeat "Eh-Gel". X pe... slow2 dulu :)

Ok tu progress Aisyah. On my research front plak, dah bole bubuh tanda check dkt task scripting normalization. Alhamdulillah... selesai bab tu. Skang nak wat script utk bubuh weights plak kat each segments yg ada. Tgh dok pikir algorithm yg sesuai ni, tp masa cam x mengizinkan aje utk the remaining of this working day. Sbb nya ptg ni ada jemputan berbuka, so nak kena balik awal. Nak masak apa utk bawa buah tgn pon x decide lg... hmmm....

Oh well. Speaking of makanan, hari ni duk layan nasyid all day. Ala2 santapan rohani la kata kan. Hihi... Dtg angin keinsafan sket ini hari, dgr nasyid as opposed to clasical music masa buat kerja. Plus ini hari tudung x belit2, or pin tepi, tp tudung pin ke depan u ols. Mcm anak gadis lps sekolah u... Innocent sungguh rupa I wahahaha....

Macam zaman muda remaja dulu (tudung la.... rupa dah aged la, nak wat guano )


With that note, I'll leave you guys with this link la, sila la klik kalo nak dgr my fav nasyid. I am more prone to listening to old skool nyer nasyid, like group Nadamurni, SMAP Labu, SMAKL, Maahad Hamidiah, n all, zaman awal 90-an mcm tu. Era2 I skolah Tahfiz and Maahad la kata. Pergh... walau recording n mixing dia x se-mengancam skang, tp feel dia jauh lagi menusuk kalbu ooo. Yg mainstream or commercial mcm segala bagai group yg naik mcm cendawan slps hujan ni, aku kurg sket layan, kasi adik2 la dgr pulok hehe...

Orait, kpd readers di Msia yg baru balik teraweh, slmt malam la ye? Jgn lupa kunci jam utk tahajud (insaf, insaf...) and sahur... kpd yg di UK yg nak tunggu waktu berbuka tu, slamat berbuka in advance, ok? Toodles!





Wednesday, August 26, 2009

Turn Around! Turn Around!

Aisyah kan, suka sgt tgk citer ni pagi2. X tahu kat Msia ada ke x, tp kat sini kat channel Playhouse Disney. Nama citer ni "Imagination Movers". Citer ni byk lagu2 and joget, so dia pon turut sama goyang hehehe...





Ni plak dicapture pg td. Tgk tu dia shake her thang. Dah x peduli Ibu ada kamera. Selalu nya menerpa nak kamera, pantang la buka kamera dpn dia. Pastu paling mengejutkan aku ialah dia actually dia turn around spt yg di dalam TV tu suruh. Aku capture ni masa song tu dah nak habis, and the lyrics of the song masa at the exact moment goes,



video

Jump Up!
Get Down!
Stand Up!
Turn Around!

Turn Around, Turn Around, Turn Around, Turn Around!!!!



(kalo dpt video YouTube tu bole scroll ke minit 1:09 utk dgr part yg Aisyah menari ni, coz yg aku capture dlm kamera x kuat la plak mic dia)


So x tau dia sebenarnya paham arahan turn around tu, or just ikut2 je org dlm TV buat apa. This girl never cease to amaze me! Yg penting, dia sgt gumbira sekali!!! Hooray!!!





Tuesday, August 25, 2009

Ramadhan Oh Ramadhan!

Bulan Ramadhan dah lama start tp aku x sempat2 lg nak buat entry khas utk nya. Mmg aku admit la, sgt busy. Rasa macam masa x cukup gile2 di bulan Ramadhan ni. So aku tulis bullet point aje la ye:

Bersahur
Gila tabah la kalo nak posa di musim summer di rantau org ni. Start dgn sahur la ye, secara kronologi nya. Subuh masuk pkl4 pg, so dgn nak panas kan lauk, buat air panas, makan, etc2... around 3 pg dah kena bgn *huarghh....! nguap jap* ... Dah la tido mlm pkl 12 tgh mlm, 3 jam kemudian nak kena bgn lg. Kenapa x tido awal kata anda? Ooo... ada penjelasan nya. Keep on reading ye...

Lps tu solat Subuh la, then buat la apa2 amalan lain yg patut tu. Resume tido dlm pkl 5 lebih pg cam tu. Skang dah x study pg dah, x larat...


Berpuasa di siang nya
Mencabar la jg, sbb panjaaaaang siangnya... pendek kata dari pkl 4 pg tu sampai la ke 8.30 mlm. Tp tahun depan lg pjg, so tahun ni kira training la dulu. Alhamdulillah, masih lg dpt berpuasa penuh, walaupon BFing dsb nya. Letih sket, ngantuk pon ada jg, tp kalo posa kat Msia pon sama je. But paling kena ingat ialah kena minum air kosong byk2 pada sebelah mlm nya (dah la mlm pendek kan, so asal teringat je minum air). Kalo x kulit mmg kering. Ni pon dah letak extra layer mosturizer sbb dah ada tanda2 dehydrated. Minum air byk2 sampai Hubs kutuk perut aku buncit. Sakit hati betul, tp buat x peduli. X de masa nak pakai bengkung di bulan ramadhan ni ye. Org pikir nak byk kan susu. Nak cantek lepas ramahdan nanti. Mekap2 simpan semua. Berhias lebih2 pon x guna, sia2 je kena dam nanti (ganti posa 2 bulan) kalo terbabas kang. Ingat, waktu mlm pendek sgt di sini...

Berbuka
Oh ini isu bisa mengalir air mata. Bkn apa, teringat kat juadah yg sungguh byk di Msia. Di sini, mana nak ada Pasar Ramadhan nya, hatta gerai kuih makcik2 tepi jalan pon x jumpa. So, pendek kata, WYSIWYG la (what u see is what u get). Apa aku masak, tu je la makan. Sungguh zuhud. Aku ni plak x reti nak balik cpt, so mmg pkl 8 mlm tu baru nak pum pang pum pang kat dapur (maghrib 8.30). Nasib la Hubs, kdg bukak posa on time, kdg dgn air kosong dulu. Jgn kesian lebih2 kat dia, kesian kat aku ni ha. At least dia dpt duduk umah la all day. Aku? Kena jln kaki pegi-balik Uni,serabut kepala otak pikir belajar lg, berkejar nak balik masak lg, mana nak perah susu lg... Ish... Lauk plak x de yg istimewanya. Telur kicap, ikan goreng, yg biasa2 aje. Mimpi la nak the fine spread yg ada kat PaRam tu. X melampau rasanya kalo aku ckp ni la Ramadhan yg paling mencabar buat aku, but then again, I had a very sheltered life kat Msia pon, so... ni lah dia training Tuhan bg sket... so sabar, sabar...

Teraweh
Kalo maghrib nya 8.30, Isya' nye x yah tanya la. Lg lewat. Pkl 10.30 malam. Kalo kat msia, 10.30 tu org dah selamat moreh dah. Kat sini aku n Hubs berjemaah kat umah aje. Masjid ada, tp buat teraweh nya pkl 10.30 satu round, pkl 1 pg satu round, sbb jemaah ramai. Wow!

Ni satu lg pengalaman baru teraweh tahun ini - Aisyah. Sejak dia dah pandai berjalan ni, sakan dia tawaf org solat berjemaah. Kejap2 peluk kaki ayah dia, kejap peluk Ibu. Kejap duduk atas tengkuk Ibu, kejap bermanja2 atas riba masa org duduk antara dua sujud. Boring2 nanti dia nanges la. Kesian sgt tgk Aisyah kebosanan. Smlm tidokan dia dulu, ya Allah sunyi je rumah lps tu. But kalo tido kan dia dulu, alamatnya lg lambat la bole buat teraweh, sbb takes some time la nak tunggu dia tido (ini kes kena ada nenen baru tido). Risiko nya, dgn Ibu2 skali terlentok sampai pg, kang teraweh ke mana, sahur ke mana....!

So paling cpt bole tido pon after everything is around midnite. Not bad, you say. Org Msia pon ramai tido midnite. Yes, but remember, pkl 3 pg dah nak kena bgn lg. Walaupon bole continue tido afterwards at around 5 am, tp tido yg interrupted2 ni walau cumulatively sama je jangka masa dgn tido yg one shot, tp mmg x sama la kesan / kepuasan tu.

Breastfeeding
Alhamdulillah, masih ada rezeki Aisyah. Tp kena minum air byk2, sampai terbgn2 nak g toilet dlm tido2 pon. Siap sakit2 lagi pundi kencing bila terbgn sbb x sedar tertahan2 nak g toilet dalam tido (punye ngantuk x ingat). Rasa mcm pregnant semula la plak, sket2 ke jamban.....

Ok cukup la aku tulis secara negatif hari ni. Sebenarnya it's all not that bad, cuma lain je la dgn experience di Msia. Exciting pon ye jg, sbb rasa independent and bila dpt buat sendiri everything (from lauk buka, lauk sahur, kuih2 bodoh mcm jemput2 pisang ke), ada a really high personal satisfaction yg x dpt dirasakan kalo beli lauk kat luar (as was my habit masa kat Msia la). Maaf la nak masak dulu2 kan. Siap merungut2 lg kena bgn preparekan sahur masa 1st jd bini org dulu, sbb nya masa anak dara slalu biar my mom buat sorg, aku kan Tuan Puteri hahahaha....

I kinda had a bad day today, tu yg susah nak sound cheery and light dlm entry ni tu. Siap merayau2 kat town lg sbb kebengangan. But I'm okay now. My SV is one cool person. Dia telah menceriakan hari ni bcoz dia walked in and simplified some stuff for me. Turned out aku ni terlalu 'over' dlm mencari penyelesaian masalah aku tu. Tu yg bengong2 sorg2 tu. Keep it simple, kata dia. Mujur la dia x kata KISS - Keep It Simple, Stupid. And dia dah sign progress report aku yg ke-9 bulan nya. Sedar x sedar dah 9 bulan aku kat sini, but I don't know if what I have to show is actually 9 months worth of work!

Ok la, nak letak gmbr buka posa kat umah Zali yg diadakan pada 2nd Ramadhan hari tu. Aku buat Ikan Mackerel Bakar dgn Ikan Pari Bakar, plus ada wat bubur jagung sket, tp cam cair la plak sbb pki santan serbuk tu. Kalo ada yg dlm tin atau lg best santan perah tu, pekat sket. Mcm tu la hidup di perantauan ni, you just gotta make do with what you have, I guess....

Smg Allah mengampunkan dosa2 aku dan menjadikan aku manusia yg lebih sabar dan redha dgn ketetapan Nya. Amin....


Lauk pauk jaudah berbuka - sengaja letak suruh korg drool...



Ikan pari bakar yg aku bawa. Nama ikan ni bkn Sting Ray, tp Skate Wing. Saiz mmg besar ni la, lebih besar drpd yg ada kat Msia, dan lebih lembut, sedap, and tidak hanyir langsung



Dah letak ikan Skate Wing tu, kang marah plak ikan Mackerel ni kalo aku x glamerkan dia. Bahagi2 kan kasih, kata dia....



Yang ni Umei yg masak. Roast Chicken. Marbeles....



Tunjuk sisi sini plak supaya nampak kuih muih. Yg tepi belah kanan tu roti john Eton buat. Best giler, roti john paling best aku pernah rasa ... x ralat la x merasa roti john PaRam pon.... Kuih hijau tu mcm kuah bingka, sedap ya amat, Umei yg bakar... yg paling kiri tu bubur jagung cair aku huh...



Dari kiri: Wak, Zali


Dari kiri: Hubs, Mael


Ibu2: Umei, Eton, Mal



Best pren dua org ni x leh dipisahkan... Aqil & Aisyah


Cenggini la diorg dok main masa org lain solat berjemaah ramai2.... Baik je.... geram !!!!



Thursday, August 20, 2009

My Thursday

Oh byk nak cerita, tp sedikit masa. Nak kena masak dinner nih. Ok summary je la yeh? First off, letak gmbr Aisyah dulu.



Tadi gi gym dgn Umei. Asalnya nak gi kelas Body Blast, tp kelasnya kansel, sbb x cukup participant. Bosan betul. Kerek betul instructor dia. Siap sound2, kalo dtg 2 minit lg awal, dia x kansel kan kelas sbb buat head count x cukup org. Aku dah chop dia, minah ni mmg slalu mcm tu. Dulu masuk kelas Fit Ball dia mmg masam mencuka mcm tu la, siap dlm changing room lps tu ada org bisik kat aku (minah salleh gak - tgk, kaum dia pon x suka dia), 'Next time pegi waktu lain, instructornya lg live and happening'. Ala.. mcm kita2 pilih lecturer mana yg best dulu la kan kalo ada 2,3 kumpulan subjek sama tu.

Pastu baru aku ingat balik, pompuan ni la, kalo ko nak tahu Umei, yg jaki geng Msia kita main badminton hari tu, yg dia sanggup naik atas gi kutip bayaran extra drpd mereka yg main badminton double, tp booking court utk main single aje. Ingat x? Aku x paham la org busuk ati n senggugut memanjang nih. Hiii... geram tau...

Apa pon, aku n umei gi gym la lps tu, alang2 dah salin baju kan. Seronot jg, n time flew fast bcoz bila ada kawan n sembang2, x terasa chore sgt exercize ni. Ni nak tunjuk gmbr2 dlm changing room. Haha, bkn gmbr censored la, dah nak posa ni, insaf sket.









Then aku gi lunch. Slalunya aku mkn sorg2 kat sini, d bridge antara Link building and Smeaton. Seronot gak, angin sepoi2 bahasa gitu. Selalunya lunch di sini sbb malas nak jln g Portland Sq tempat budak2 PhD lain mkn. Diorg ok la, based in Portland, aku? Jauh ooo... So time2 masa suntuk n terlebih motivasi tu, malas nak break momentum, maka makan di sini sahaja... Not bad pon, sbb pemandangan dia ok la... Ni gmbr view looking south and north respectively....







Ni plak view dari dalam toilet wanita. Masih fikir akan nampak benda2 lucah? Think again. motif letak gmbr ni ialah aku baru perasan dari toilet ni bole nmpk laut, and jg the Smeaton Tower di the Hoe. Cantek rupanya pemandangan dalam jamban bangunan aku nih. Sea view gitu....



Hari ni puas ati sbb dpt buat bbrp perkara yg ingin dibuat, especially tang smlm tu Sake dah helped out, so settle. Skang tergendala jap scripting sbb nak pilih method utk normalization. Kena hit the books semula la utk decide which is best. Thanks to Mas Rina di atas diskusi ilmiah itu. Sgt bermanfaat...

Ptg ni asyik kepoh2 tanya semua org di UK/Europe, esok posa (Jumaat) ke? Msia konfem la Sabtu, but sini duk tggu Central Mosque London nyer pengumuman. Sempat Sake tanya, posa ke tahun ni despite breastfeeding? Jawapan aku, go with the flow. Tiba2 rasa cam jawapan aku tu bijak sgt. Ye lah, kalo flow susu byk, posa la. Kalo flow susu sket, off la sehari utk up kan balik supply. Heh.

Oh, lps tu kjp sat ni Hubs called nak minta balik awal. Dia nak main golf last kopek sblm Ramadhan. Yo lah tu. Macam la kalo posa x leh main golf. X caya aku. Tp x pe, kasi chance. Kot2 esok posa, tgk la bekalan makanan kat dapur. Makanan asasi, telur, sudah x de, serta sayur2 pon dh x de. Telur wajib ada, especially nak sahur kan, kot2 la x sempat masak apa, bole bantai telur mata kerbau busuk2 pon. X pon teluar dadar or telur kicap pon simple gak. Or sup telur n suhun. Pendek kata, mcm2 ah leh wat dgn cpt kalo ada telur.

So aku n Aisyah pon ke Somerfield kedai dpn utk beli telur. On the way balik, nmpk rainbow ni. Cantek sgt. Sungguh damai n hening bening la masa tgk rainbow tu, Subhanallah.... Mungkin esok Ramadhan la kot. Ahlan, Ahlan ya Ramadhan!



Ahlan x Ahlan, kalo ye posa esok, teraweh dah start mlm ni, jgn buat2 lupa. Heh.

Selamat berpuasa semua. Maaf zahir batin!

Edited:
Puasa jatuh pada hari Sabtu. Dalam pkl 9.30 mlm mcm tu dpt tahu dari Umei. Keputusan ni dari Central Mosque London.





Wednesday, August 19, 2009

Aisyah Gi Park Semalam

Dah pkl 7.50 mlm ni. Kat luar pon dah nak gelap. Tp still dpn lappy, kat opis, wat keja sambil2 ngepam. Lps ngepam ni nak balik lah mcm x dpt solution je utk habiskan this scripting that I want to do solve hari ni :( *tumbuk dinding*

Haish... spent 2 hours baca Chapter 8 on the iMe, an ontomemetical musical evolution system, tp serius slow pembacaan aku. Mcm mana nak kasi speed reading? Speed bole, tp x paham gak.. wahaha... sbb byk kena refer2, n byk kena lakar2 so that bole visualize on paper all processes involved.

Oh well, all that aside, everything else is good. Smlm balik awal sket coz cuaca sgt elok. Awal2, pon, still pkl 7 lebih tau. That was my level of awal, so jgn chop pergi monteng ye hehe... I took Aisyah to Freedom Field, so that she can run around and enjoy the park. Best je sbb it was still warm, plus ada breeze2 gituh dari beach. I want her to get all the fun under the sun as she can get whilst summer is here. It doesn't look like it's gonna stay here too long now, as the days get darker sooner (but still maghrib pkl 8.30 mlm ok, so paham2 sendiri la Ramadhan kat UK nnt camne), but weather-wise, it is still warm.

Actually from Freedom Field ni bole nmpk air laut and bukit bakau yg hijau, cantek n tenang sgt that mmg sgt la a shame my camera is a cheapo version so mmg x do the place a justice at all.

OK la, dah abis ngepam, terpaksa berhenti dgn abruptnya. Kasi letak gmbr sahaja la ye for today. Tata!














Aisyah At 14 Months

Aisyah turned 14 months yesterday. Byk dah progress dia, hingga terlupa2 kalo nak catat semua, but yg mana ingat la kan:

1. Dah pandai mintak pampers disalinkan kalo poo poo. Dia akan dtg dkt kita, pastu tunjuk2 kat box tempat simpan pampers and baby wipes dia.

2. Dah pandai salam cium tgn dgn sepenuh hati, siap kemek2 lg hidung ditekupkan tgn kita ke muka dia. Good girl!

3. Bila nak makan, Hubs biasa baca doa mkn kuat2, kemudian bila dah habis doa dia ikut raub muka dia. Kdg doa dia lg pjg drpd doa Hubs, sbb berkali2 lps tu dia raub muka sampai kena ckp, "Dah, dah. Aisyah makan."

4.Aisyah ada kena very mild selsema skang ni, but she is a star, sbb dia makan ubat dgn happy nya. X main buwek2 ludah mcm dulu2. In fact, dia nak suap sendiri ubat Calpol ke mulut dia sbb dia excited guna sudu.

5. As I said, dia tgh excited guna sudu. Skang at mealtime, dia dah pandai cedok makanan dlm sudu n bawa ke mulut. Dulu sudu tu eksyen je, x masuk sgt pon makanan dlm sudu pon.

6. Semalam mkn pasta satu pon x tumpah ke lantai. Sgt2 impressive.

7.Pantang org duduk mencangkung (nak kemas2 brg lps mandi dia dan sebagainya), dia akan 'tangkap' kita dari belakang n rangkul kuat2, mintak nak Piggy Back Ride. Ye dah pandai minta dukung belakang tu, ntah di mana belajar.

8. Jg pantang kalo org duduk terlentang tgk TV, dia akan panjat atas perut n enjut2 mcm naik kuda, kdg sampai senak perut kita.

9. Speaking of berenjut, sudah pandai goyang dah Aisyah ni bila dgr muzik, x kira la dari TV, laptop mainan dia dsb nya. Enjut2 lutut adalah biasa, goyang2 kepala ke kiri n kanan, angkat tgn mcm mencucuk langit dan pelbagai gaya lg. Lg best kalo kita ikut enjut sama, wah!

10.Sudah paham konsep gosok gigi. Hari2 mesti gosok gigi. Kalo bg berus gigi x de ubat gigi dia tgk saja. Tau kena ada ubat gigi tuh.

11. Kalo kita letak lampin (baru) siap2 utk mandikan dia, dia akan amik lampin tu n bawa ke nappy bin dia, ketuk2 nappy bin (cuma x leh bukak je penutup bin tu, sbb childproof). Dia ingat lampin kotor la tu, biasa tgk org buang lampin ke nappy bin.

12. Pandai tgk cerita kartun. Pg2 senang nak wat breakfast sbb ada time dia leka sgt dia x perasan kita gi dapur. X de la melekat je kat kaki kita masa kita nak masak tu.

13. Pandai nak sikat rambut sendiri (tp x jadi la). Cuma tahu sikat tu utk rambut.

14. Paham byk perkataan mudah spt, "No", "Put it back", "Ambik Duvet", "Ambik buku" dsb nya.

15. Kalo nak nenen pandai cari. Pandai menyelak2 skang ni.

16. Sgt pantang tgk org On kamera, mesti dia nak. Tu yg xde bukti benda2 ni semua. Hajat di hati mmg nak rakam dia buat benda2 ni, tp mesti dia akan stop apa dia buat, and berlari meluru ke kamera. Camano?

Ni la gambar budak yg dah 14 bulan ni. Semoga membesar dgn sihat dan sempurna dan menjadi anak yg solehah ye Aisyah!



Belum mandi tgk kartun. Hope this 'amalan' doesn't come back and bite me in the ass bila dia besar2 sket.



Kantoi!
Ibu: Aisyah! Aisyah buat apa tu?!


Aisyah: Xde la, Ibu. Aisyah bukan buat apa pon Ibu. Aisyah tgk aje
Ibu: Tu kat tgn tu apa?


Aisyah: Ooo... ni Aisyah ambilkan baju untuk Ibu. Ibu pakai yg ni la hari ni yeh?
Ibu: X nak la. Ibu dah pakai baju lain dah la...


Aisyah: Ibu x nak, xpe. Tp Aisyah nak jgk kamera Ibu. NAK JUGAKKKK!



Aku saja sakat Aisyah dgn berlari ke depan bawak kamera. Sungguh2 dia mengejar! Nak kan kamera punye pasal....




Monday, August 17, 2009

Visit From Iz and Rizal (Bristol)

Puas hati dpt mengabihkan jg Chapter 5 yg bertajuk 'Interactive Musical Systems' itu yg sungguh la berjela2 dan mengasyikkan (NOT!), hingga x sedar dah seminggu lebih dah di chapter yg sama. Punya liat nak ngabihkan chapter ni. Mungkin berkat bgn sahur dan tidak tidur semula la ni. Tp agak lesu sket la body hari ni, mana x nya, kat sini sahur habis pkl 4 pg ok. Tp x pe, killing two birds with a stone.

Ok, hari Sabtu lepas my cousin Iz dari Bristol dtg dgn suaminya, Rizal. Diorg ada attended English wedding kawan diorg kat Devon, then alang2 terus ke Plymouth la sbb dekat sgt, plus diorg x pernah singgah lg rumah kami nih. Makanya tido la semalaman.

The next day, Ahad tu, diorg nak terus balik pg2 lg, sbb ada jemputan kenduri ptg nya plak di Bristol, so x sempat nak bawak diorg ke mana2 sgt la. Diorg actually dah pusing2 Cornwall and Plymouth ni last summer, but masa tu we all x sampai lg sini, so tu yg diorg x de la beriya nak tgk Smeaton Tower ke, the Hoe ke, sbb dah puas diorg jelajah dah. Last2 kitaorg gi carboot dekat Stonehouse Creek Leisure Centre di Kings Road. Haha, of all the places la kan, carboot sale jg menjadi pilihan hati...

Okeh, layan la gmbr2 di bawah ini. Ini la pemandangan tapak carboot nya. Medium size je rasanya. Kalo tgk member2 di Glasgow nye gmbr, or even compared Stonehenge or Redbourne carboot sale di zaman duduk Luton dulu2 la pon, rasanya besar lg yg lain2 tu. Biasa la, Plymouth ni kan sedikit ulu. Apa bole buat... But cuaca memang best. Dekat ujung2 tu siap rasa terik2 sgt dah kulit, sbb panas sgt, penangan matahari dekat laut nih... pergh....!





Tapak Carboot nya




Aisyah yg baru bgn tido tgh pikir kat mana la dia ni, ramai2 org di tgh panas nih...





Hubs posing berlatar belakangkan background carboot yg konon2 happening la hehe





Aku plak suka gerai kat blkg tu, siap jual katil2 and furniture kayu cantek2 bagai....




Bergambar dgn tatamu dari Bristol, Iz & Rizal





Depan teratak kediaman kami...




Aisyah yg layan TV sorg2 kerana Aunty Iz sudah bertolak balik dan rumah jd sunyi...




Kerana x sampai hati tgk Aisyah duduk main sorg2 maka angkat dia n ajak main posing2 utk kamera hehe... ni adalah shot yg ke berapa ntah, jgn x tahu wokeh? Tp letak satu aje dah le, karang korg muntah plak, overdose tgk muka aku ni :P