Monday, September 1, 2008

Selamat Menyambut Ramadhan

Budak kena flu... Sian dier...

Selamat Menyambut Ramadhan, All..

Aisyah is feeling a little poorly today. She has the flu. Her nose is runny and she feels a bit warm. Don't worry though, we've been to the clinic and she has been prescribed with some medicine. But she still manages to smile ever so often, though.

I should count my blessings coz Aisyah's attitude towards being sick is more like, 'I'm sick, so I'll sleep', rather than, 'I'm sick, so I'll cry and make my parents' life a living hell'. And she takes her medicines well, even I was tempted to have a sip of her medicine syrup just to know what they taste like. Serious! So for that, a mighty Alhamdulillah is due...

On the breastfeeding front, Alhamdulillah, not much of a problem on the 1st day of Ramadhan. Maybe it's bcoz I have been fasting (Qadha) one week straight last week. In fact, I did some spring cleaning from a little after Zohor straight until past Asar non-stop (Aisyah was asleep the entire time!). Supply has been almost the same, but I've got to make time to pump more. With Aisyah sick, I'm not too keen on double pumping with her whilst she breastfeeds directly. I'd rather focus just on her coz she's a bit fussy and not be distracted with a pump on the other breast. And then I got too lazy to find a time to exclusively breastpump. Gotta kick this nasty habit away to prevent any decrease in my milk supply, especially during Ramadhan :)

Okay. That's it for now. Hope everyone has safely made it through the 1st Day of Ramadhan. 29 more to go. Semoga kita berlumba2 mempertingkatkan amalan kita pada bulan yg mulia ini. Btw, Aisyah who is normally on me 24/7 has sorta understood that Ramadhan is a special month that comes once a year, so she has cut me some slack and allows me to perform my religious duty besides her mattress without much problem (note that she is on her mattress, not whining to be picked up, yay!).. Alhamdulillah ...




Aisyah teman Ibu solat teraweh

Please Pray that Aisyah gets well soon, okay?

5 comments:

ilyan fauzi (e) said...

semoga baby aisyah cepat sembuh ye.ciyan dia...boleh kurus nanti.tp dia hisap susu cam biasa je kan?kalau gitu oklah.kalau anak e yg dulu tu, sampai nyusu pun x dapat.tp dia lapar.kekadang tu e sampai nangis tgk dia nangis.tp nk buat camne,dugaan....sabar jelah..insyaAllah, nanti sembuhlah..aunty e doakan aisyah get well soon!

Oyis said...

alhamdulillah dia masih nak menyusu cam biasa, cuma kesan ubat kot, dia tido lama sket, so kurg la frekuensi nyusu. tp skali dia bgn, minum sampai sendat2 perut dia.

mmg sedih sgt tengok dia terbgn2 sbb susah nak nafas (kes hingus byk sampai tersumbat lubang idung). rasa nak nangis pon ada, sbb dia ngantuk, tp bila letak kepala aje, dia nafas terbunyi2 sampai bgn. kdg2 sampai terbatuk2 (terjelik - kata otg ktan). mujur dia x nangis2, cuma minta dukung je. kalo menangis, lg la byk air hingus tu, lg la lambat baik. moga cpt la dia baik, x sampai ati tgk :(

Lia Sakinah said...

Ala ciannya aisyah... i understand how u feel noris, mmg sedih tgk anak sakit. But as long as dia masih kuat menyusu, i'Allah x lama lg sihat :-). Ada petua nk kurangkan running nose, letak vicks kat tapak kaki esp. jari kaki & pakai stokin... Moga cepat sembuh ye aisyah... muaah!

noris said...

lia:
a ah la lia... kita pernah baca petua tu, tp terlupa until awak ckp balik. ok, ok, x sabar nak gi cuba petua tuh. vicks pon dah ada kat umah, cuma itu ari rasa cam x sesuai plak nak sapu kat idung dia mcm org dewasa (takut panas / pijar), so simpan balik masuk almari. hopefully petua lia tu menjadi hendaknya, amiin...

Mummy HnH said...

baby aisyah dah sehat ker oyis? cian kat kecik2 dah demam... nak2 kalau dgr nafas dier berbunyi, sure tak lena tido.. Anak sulung saya pon tgh demam nie, panas betol.. musim hujan kan skrg nie.. pukul 2 pg td, buleh plak dier kejut saya, "Ibu, nak makan ubat demam... Hakim demam nie.." alahai, syahdu nyer rasa..

wahh, nak thanx jugak laa kat lia, for petua vicks tue.. in case baby demam, leh la try.. eh, btol tue oyis, jgn sapu direct kat hidung baby.. kat area dada pon xberapa sesuai.. rasenya kat botol vicks tue pon ader tulis...