Thursday, September 18, 2008

Applying Visa on Aisyah's 3rd Months Birthday

Pagi2 lg smlm kitaorg kuar ke Visa Application Centre utk submit visa application kitaorg. Sebelum tu dah beberapa mlm tido x cukup sbb nak siapkan ALL the documents yg perlu utk wat visa tuh. Bole wat masa Aisyah tido aje, me n Hubs sama2 wat. Dah lama dah collect sket2, tp semlm mmg all out la, sbb x mo tangguh2 dahGiler leceh la, malas nak tulis. Imagine je la yeh kesengsaraan kitaorg tu yeh?

Visa Application Centre ni terletak kat Wisma MCA, kat Jalan Ampang. Tingkat 19, pening kepala aku naik lif. Whoosh! Dia punya security, pergh, ketat giler. Nak masuk dia scan, pas tu ada beberapa pintu security yg hanya guard bole buka utk kita masuk. CCTV jgn citer la. Dtg kena wat appointment, but walk in pon bole gak kalo x ramai sgt. Kena beratur utk scan bag and badan. Pas tu guard yg bg no giliran. Plak tu, bkn bole masuk beramai2. Lps beberapa org keluar, baru la beberapa org dibenarkan masuk at any one time. Tempat wat visa UK ni bersebelahan ngan tempat wat visa US. Masa aku jengok opis sebelah ut, Ya Allah lengang... yg kat UK ni berlambak org. Says anything? ;P

Byk yg dtg ni bakal undergrad aku tgk, sbb parents pon ikut serta. Kalo korg dtg ngan parents, baik dtg sendiri je la, sbb guard akan suruh parents turun tunggu kat lobi. Nasib aku mmg apply utk tiga beranak, so all three bole masuk. Actually, lebih senang, sbb ada baby, so diaper bag tu dia x check sgt. Guard pon bg masuk cpt, sbb takut baby nangis tunggu lama2 kat luar. Hehe... rahmat2...

Efficient gak diorg wat keja. Kitaorg x yah tggu lama2 pon. Tp mmg diaorg scrutinize abis kita nyer dokumen2 tu sblm diorg amik. Pas tu amik biometric data setiap sorg tu, dgn sepuluh2 jari and muka masuk dlm rekod dia. Mesti gile besar dia punya database nak simpan each and every applicants nyer info. Btw, diaorg hanya terima bank draft. Kalo x silap aku, ari tu baca kata bole kasi cash, alih2 x bleh plak. Ke aku konfius ngan buat passport? Ntah la, tp nasib baik kat bawah tu ada Alliance Bank. Kalo x nak Alliance Bank pon, gi Maybank seberang jln kat Ampang Park pon ok. Habis RM 2000 lebih okeh nak wat visa utk 3 beranak nih? Haiyo... harap2 approved tanpa byk songeh la application kitaorg. Visa akan siap dlm 10 working days, Insya Allah...

On the way balik tu, kitaorg singgah Great Eastern Mall, beli baju panas utk baby. Nasib baik ada, susah betul nak cari saiz under 1 year old nih. Dpt la beli gloves and wool hat utk Aisyah. Also beli Long Johns utk dia (bodywarmer). Aku beli gak sepasang Long Johns utk aku sendiri.

Sbnarnya, utk bulan Oktober, masih x perlu topi and gloves tuh, tp aku ingat sgt masa aku first gi UK dulu, sbb pertukaran cuaca tu, mmg angin sepoi2 bahasa pon rasa cam dah nak beku. So biar la aku wrap Aisyah lebih sket, even kalo org sana nak ketawa sbb masih autumn and bukannya winter pon aku x kisah. Janji Aisyah warm and comfy, mintak jauh la demam or selsema sbb sejuk. Cuba diaorg yg kat UK plak gi Msia, hah... mcm cacing kepanasan la gamaknya, so jgn mandai2 nak ketawakan org :D

Menyentuh bab beli2 baju nih, ada la sket2 dah wat. Itu hari gi cari jeans utk aku, sbb aku x decent pair pon. Aku ni kan wanita melayu terakhir, asyik pakai baju kurng je. Kat sana mmg x dpt la nak pakai kalo bkn ari raya, sejuk beb! Anywya, dpt la rembat sepasang (nak kena cari lg :P). Sungguh aku x sangka saiz seluar aku sudah melepasi angka umur aku. Wah! sungguh x percaya ngan saiz aku skang. Mmg la aku tahu aku dah besar berbanding dulu, tp x perasan la plak bila masa dah naik saiz nih, tahap malu gaban nak citer nih. Rahsia wokeh saiz aku? Mmg I have lost all the baby weight, tp aku lupa yg body dah x se'tone' dulu. Aiseh, nak kena cari bengkung nih. Ni la bahana pregnancy and the c-section made it even worst. X pe, demi Aisyah, aku redha :)

Oh ya, dekat Great Eastern Mall tu dia punya Nursing / Changing Room sgt2 selesa, roomy n wangi. Ada 2 tempat nappy change, 2 bilik nursing (dlm nursing room ada sofa, end table, mirror), ada sofas di lounge utk bottle fed babies n moms hang out, ada sinki and ada in-room toilet. Also ada aircond, best2. Nmpk mcm x ramai sgt yg guna, so ok la x berebut ngan org lain mcm kat Alamanda ke. Itu je nak ckp, in case ada org nak gi, so jgn takut2 psl x de tempat tukar nappy. (Kalo nak gi wat visa kat Wisma MCA ye, perlu takut, sbb x baby-friendly tempat tu. Mmg x expect pon, sbb very corporate punya tempat kan. Aku terpaksa fed Aisyah kat surau, which had no aircond. Kepanasan tau! huhu).

Ok la, itu aje citer jenjalan semalam. BTW, Aisyah turned 3 months semlm. Ni dia Aisyah yg tgh test pakai wool hat dia.

5 comments:

Anggerik Hutan said...

ish ketat betul kan UK punyer..yang embassy korea nasib tak seketat tu, msk kn tinggal kan IC jer kat pakguard n sume leh mask dalam embassy tu..mayb sebab tak ramai kot..hehe..mahal gak yerk visa nak g UK..huhuhu..

Mummy HnH said...

Yg nie also another great info! Pasnih biler memerlukannya, dah tau nak korek info kat ner... hihih...

ramainyaa yg pi UK yer... visa pon quite mahal ekk.. mcm case oyis nie, nnt boleh claim balek ker kos buat visa tuh?

Oyis said...

zai:
a ah, sgt ketat security dia, biasa la, negara2 western semua cas kita ni terrorist, nak2 dekat sep 11 la kan, apa bule buat. semuga lepas aje la application visa kitaorg tuh... btw, mmg mahal giler visa dia huhu...zai, zai pegi korea pakai scholarship apa yeh?

mummy h&h:
ha..bile memerlukan nnt dipersilakan korek lg hehe.. mmg ramaiyg gi UK, but rasanya sbb september/oct ni musim kemasukan undergrad diorg, tu yg penuh tu...kitaorg lak saja aim nak gi oct lepas raya, so sama2 menyemak kan lg la tempat tu hihi..

visa kita konfem leh claim... yg family not so sure, kena check ngan pendaftar esok :D xsempat2 lg nak check, sbb cuti rehat hari keesokannya lps buat visa tu ...kalo bole, alhamdulillah....

Anggerik Hutan said...

zai pakai scholar dari uni nie..tapi tak byk la kak..elok2 cukup jer..akk plak dpt scholar dari mane??

lia said...

salam perkenalan...

very good info...
kot nk travel luar negara, boley la nak aplikasi jugak ya..