Tuesday, July 22, 2008

My 1st EBM

Like any kid and their new toy, I am still elated by my spanking new Spectra3. So yes, people, I am blogging whilst pumping at the same time since Aisyah is asleep. Gross? Maybe. Disturbing? Probably. Multi-tasking? Definitely. That's one skill all new mothers will learn to acquire over time.

Anyway, as though the grossiness factor isn't enough. I'm posting a pic of my very 1st expressed breast milk(EBM). 3 oz. Not bad for a 1st timer. So those of you who are grossed out, scroll this page no more, for here it is ...

.
.
.
.
.
.
.

9 comments:

EyesOfNabil said...

erk...no komen..(tp taip gak komen..wahahah)

Oyis said...

at least now i know u have the guts... coz u scroled down gak.. wahahaha

Anonymous said...

noris,banyaknye susu...brp lama nk perah banyak tuh??noris ada mkn ubat ape2 ke untuk banyakkan susu?kalau e ngurut je.ada petua lain x?ke pam tu mmg effective..sedutannya mmg power??

Oyis said...

e.. tu kira sket tu.. ada org lain skali pam dpt 8 oz, fuh jeles dgr. tp alhamdulillah, org kata guna pump ni kena istiqamah. so far, makin lama makin byk la, tp slow2.

as for petua, noris byk kan mkn lobak putih. masak apa pon bubuh lobak putih (parsnip). baik masak sup, masak sambal bilis, sayur goreng etc.

x pasti la kalo model pump memainkan faktor. cumanya sblm noris ada beli pump manual murah giler, hmm.. x jln la... penat je ngepam, sakit plak tuh. spectra3 ni bole adjust suction power dia, but as i now realized, x semestinya suction kuat kuar susu byk. wat rasa sakit lebih ada la. suction sederhana paling ok la buat noris.

utk 3 oz, dlm 10 - 15minit gak. tp pernah je dpt 1-2 oz shj, masa tu mmg stress, tp my mom suruh relax, sbb baru2 lg. so kena jgn cpt putus asa. hrp2 nya makin lama makin byk, especially skang tgh nak wat stok masa start keja balik. jgn la bila dah keja n posa ramadhan nnt jejas supply..

kesimpulannya, mmg kena byk sabar ek.. e anak2 sblm ni exclusively breastfeed ke campur2 ngan formula?

ilyani said...

masa anak2 yg lepas, bg jugak susu formula for the first week coz susu badan masa tu takde.kenalah ngurut dulu.2 kali ngurut barulah ada banyak skit susu.tapi bengkak giler lah breast masa tu.bila anak2 dah start hisap susu bdn, diorang tak nak plak susu botol.mmglah ok kan bg susu bdn, but bila nk shopping ke, susah skitlah..nanti dia melalak tgh2 org ramai, malu kita.nk berkejar cari nursing room plak..tp anak2 e yg 2 org tu mmg b/feed sampailah e pregnant lg.yg sulung 1 thn 11 bln.seminggu lps adik dia kuar pun dia still hisap lg.tp lps tu oklah.yg no 2 tu 3 bln sblm baby nk kuar e dh stop dh bg dia hisap.lgpun bukannya ada susu.dia nk nyonyot je.coz, once kita pregnant, automatically susu bdn jd kurang dan kering.kesian jugak kat dia.tp nk buat camne kan..nanti susah plak nk lepas susu.skrg ni dia just peluk2 je lah...rindu agaknya..skrg ni dia dh 2 thn sebln..oklah tu kan...noris tak bercadang nk campur ke ngan susu formula??

Oyis said...

kalo diizinkan Allah, plan nya nk breast feed tanpa campur formula la selagi larat, at least sampai setahun. tp tu la, byk cabaran nk breastfeed ni, mcm e ckp la, bila shopping/kuar kena budget siap2 kt mana la nk nyusu nih. noris walau dlm pntg ada dah gi shopping, so dah rasa dah benda tu. nasib malls skang dah ada awareness, dah byk yg ada nursing room. t kalo tgh jln, siap bg dlm keta kt tgh2 UPM masa student lalu lalang pon ada. emergency hehe.

n also bf ni kena byk jg mlm, sbb baby akan bgn byk kali kan, berbanding susu formula, sbb susu bdn kan mudah hadam, dia cpt lapar. risau time keja nnt la, takut x larat nk gi keja.

plus kalo keja, susu nk kena pump awal2 wat stock. bole thn gak la letih/leceh nk squueze masa pumping tu, sbb kita pon dlm pntg, x kuat lg. tp kena wat juga la. nnt dah keja penjaga dia bg dlm botol. kan best kalo x keja, bole bg on demand je. jeles!

EyesOfNabil said...

dlm citer Desp Housewives (kisah yg prpn nyusukan anak sampai umo 5 taun tu) kate bf ni byk pakai tenaga kan? bole maintain badan ^_^

Oyis said...

a ah.. itu antara benefit dia la. cumanya kan, kalo dah sampai 5 tahun tu, hmm... no komen la. kita pernah tgk kat youtube dokumentri org nyusukan anak dia sampai skang, 8 thn. mcm sgt pelik la. mujurla islam tu agama yg sempurna, dah ada had iaitu 2 thn :)

ilyani said...

kalau duk umah mcm e mmglah blh bg bila2 masa je.tulah antara sbb musabab e tak kerja.bkn taknak kerja, ada jg minta kerja masa xde baby dulu, tp x berkaitan ngan bidang e.pastu bila dh ada baby plak, dia xnk botol susu.jd hubby kata x payahlah kerja.setakat ni dia mampu lg nk sara kami.sampailah skrg..hubby kata tunggu anak2 besar skitlah baru kerja.hmm...bilalah agaknya tuh..tp mmg betul, kalau kita BF, blh maintainkan bdn..silap2 blh kurus lg..berjaga mlm tu biasalah.e masa ank pertama, dia hanya akan tido bila nk azan subuh.anak ke-2 oklah skit, kul 12 dh tido,tp bgn mlm 2-3 kali.mmg byk dugaan..tp sabar jelah.ni anak ke-3 tak tahulah lg.kalau nk kurus cepat, kenalah BF juga.berat naik sampai 24kg ni..tp alhamdulillah, setakat ni berat e turunlah dlm 22kg after 8 month..( plus exercise!!! and..DIET!!!kena jaga!!) GOOD LUCK!!