Saturday, July 5, 2008

Jaundice Update

Hari Jumaat itu hari gi follow-up Baby nyer jaundice ngan klinik paed dia. Bab menunggu2 kat klinik ni mmg leceh,and bertambah la kelecehan tu bila ada si kecik. Kena bawak beg besar isi mcm2; pampers, kain lap, ass wipe, baju sepersalinan, rekod kesihatan Baby, etc. Ooo.. gini rupenyer kalo dah ada baby eh. Tas tangan yg kecil molek tu? Forgeddit la...

Nasib baik Baby mmg fully breastfed, kalo x kena bwk additional item la, tin susu dia, thermos, botol, dsbnya. Cuma x tahan breastfed babies ni, anytime dia bole mintak nenen, so kena berkira2 dulu la kat mana bole nyusukan. Kalo setakat gi paed klinik tu, x heran la, sbb ada bilik nyusu. Cuma kena pakai baju yg breastfeeding-friendly, i.e. butang di depan. Ini bukan la satu rungutan, tp lebih kpd observation. Sesungguhnya baru aku tahu how things are once you are a mother. Bkn bole melenggang kangkung je kuar pintu umah sesuka ati spt waktu dolu2 :D

Setelah agak berjanggut menunggu dan udah abis skali round feeding, nama Aisyah pon dipanggil. Aku part cucuk tumit Baby utk amik darah ni dah jadi agak lali dah. Awal2 dulu mmg sedih sgt siap bergenang air mata tgk Baby kena amik blood utk di test. Lps Baby masuk wad itu ari, yg mana 2 kali sehari amik darah, aku dah jd sedikit tabah hehehe... Anyway, lps tu kena tggu 1/2 jam utk collect result. Tunggu punya tunggu (lg skali feeding daaa...) Dr panggil masuk. Ingatkan nak discuss result, rupenya nak bgtau, machine yg spin darah tu ada problemo, so kena amik darah skali lg. Haiyoo... agak panas aku masa ni, dah la tunggu lama, dgn nak Maghribnya dah, plak tu sian anak aku kena cucuk skali lg x pasal2. Skali lg la si Aisyah ni meraung2. Sian anak Ibu ni...

Berkat kesabaran kami agaknya, Alhamdulillah, result darah Baby OK. 11.1 mg/dL. Masih ada kuning sket, tp di bawah paras yg kena warded la. Aku harap bilirubin dia beransur turun. Mmg Baby kena breast milk jaundice la ni, sbb aku ngan dia lain blood group. Dr kata kalo keep on breastfeeding, nanti dia akan hilang, but slowly. Sometimes it can take up to a month. So kena persevere je la. Kalo bg formula dia cpt sket baik, but kalo dihitung pro and cons dia di kemudian hari, I'm still sticking to breastmilk lah. Supply Alhamdulillah ada, and demand pon byk, so teruskan je la.

Yg x best nya, Dr nak suh dtg Ahad ni utk amik urine sample Baby plak. On a Sunday morning? Adus, malas sungguh nak kuar lg dlm pantang mcm ni. Ntah camne la dia nak amik air kencing tu, jgn sampai guna catheter cucuk dalam anu Baby dah. Kalo mcm tu mau nangis aku. Cukup la ibu dia aje yg kena masa nak operate itu hari... huhu...

Also Dr nak wat repeat test lg utk jaundice ni. Aku berdoa sgt biar la jaundice ni jd history dah... Jgn la naik balik bilirubin level Baby tu.. Moga2 dah x de apa2 yg membahayakan kesihatan Baby dah lps ni. Sbg ibu, mcm2 yg dipikirkan, n kalo layan sgt pikiran2 tu, x tido jadik nye...

Ok la.. kengkawan tolong doakan everything goes fine eh tomorrow morning. Going to bed now, to catch up on my beauty sleep.. ngehehee....

3 comments:

EyesOfNabil said...

Insya Allah, semua akan ok ^_^

Oyis said...

x jd dtg eh weekend ni? kita tggu2 gak kot awak call :D

EyesOfNabil said...

minggu ni tiba2 maksu dtg dari kampung...ahad lak birthday wife ^_^...so postpone lagila...T_T