Friday, July 18, 2008

Update Check Up Ibu

Smlm aku gi check up kat Klinik Pakar Wanita An-Nur sbb dah genap sebulan lps c-sec hari tu. Dr nak tgk kesan jahitan and camne dia sembuh lps sebulan. Klinik start pukul 9 a.m. Aku bersiap (mandi, breakfast, siapkan Aisyah, etc..) pkl 7.30 a.m. lagi tp sbb aku x biasa siapkan Baby utk kuar at a certain time, and for some stupid reason I forgot yg Baby memang nak feeding pkl 8.30, maka aku sampai klinik pkl 9.25 a.m. Huh.. apa lg, dpt nombor mega besar punyer... no. 17.... Klinik plak mmg giler pack ngan ibu2 mengandung. Aku dan sorg lg je pompuan tu yg bwk baby bersama dlm klinik. Ni kira check up post natal la nih.

Hari ni aku pakai baju kurung dulu2. It surprised me that it still fit. Sempat lg aku bermekap ala lebih kurg. Tp x sempat cun utk tempoh masa yg lama, sbb belom apa2 baju gerenti kedut kes pangku Baby dalam keta, and x lama kemudian baju mmg bau susu badan coz termeleleh2 time Baby minta breastfeed. Iyer... lama giler itu waiting period, Baby tido, bgn, breastfed once, tukar pampers, and tido again baru dpt masuk. Sabar je la...

Anyway, spt biasa, cek BP and weight. BP normal, Alhamdulillah, 112/82. Then naik atas scale. Masa ni aku budget berat mungkin 70 kilo kot, last sblm bersalin itu ari 76.6 kg. Tup2 bila aku naik scale tu, bacaan berat aku ialah... jeng jeng jeng, 63.5 kg. Hah, mcm x caya! Sungguh pun ramai org yg akan pengsan kalo dpt tahu berat mereka adalah 60 kilo lebih, tp bg aku, ini adalah cukup bagus memandangkan berat aku pre-pregnancy pon adalah 63 kg. In short, all 13 kg aku gained from this pregnancy is lost! Alhamdulillah... kudos to breastfeeding n berjaga mlm jugak kot...

Bila masuk jupe Dr plak, dia cek luka n bgtau semua OK. Dia scrubbed sket tempat luka tu, bg bersih. Then dia scanned tgk rahim. Still besar sket, belom kecut abis la. Patut la from time to time aku ada rasa cramp cam period. I thought I would be super upset tgk rahim yg kosong, cz I seriously enjoyed being pregnant. Tp rasa neutral aje. Cuma cam x caya yg Baby dulu resided kat sini. Siap ckp lg kat Aisyah, ingat x tempat ni dulu? Buat lawak la plak... But overall Dr pon impressed sbb extra weight dah hilang . I must have been super huge la dulu. Apa2 pon, bersyukur sgt everything is all good.

So here's a little pic of me for those yg rendu melihat I pakai baju kurung. Dah 7 bulan lebih dah asyik pakai baju gedobos je ..Kekekekekeh... I may not look my best for I have bags under my eyes from the lack of sleep, I may stink of sour breastmilk 24/7 and I can only squeeze two 5 minutes quickie showers a day, but I'm still over the moon for the fact that I've lost all the baby weight. Ngehehhehe...

3 comments:

Lia Sakinah said...

Alamak! Seriusnya ibu aisyah dlm gmbr tu... Tgh tension tggu giliran lmbat sgt ker? ngihihihihihihihi....

Oyis said...

hehe.. tgh adjust camera sbnarnya, sampai lupa nak senyum!

chefadh said...

wow weee..noris dah kembalii anggun n kurus semula! ada chance balik shape malam pertama ni..hahaha..perangsang tu! apa2pun, enjoy the sweet moments!