Wednesday, May 5, 2010

Update Aisyah Lepas Balik Nursery 1st Session

Dah balik tu sengih2 aje, mcm x de apa2



Smlm gi sesi Settling-In utk Aisyah kat nursery. Patutnya nursery start pkl 1 pm, tp sbb jadual nursery pon 1-3 pm tu tido (Nap Time), aku pegi pkl 3 pm, sbb Aisyah sendiri pon tido kat umah masa tu. X nak la hntr dia dlm keadaan tido, nanti dia terjaga, menangis, habis la semua budak lain terjaga jg. And kalo dia x terjaga pon, x nak la bg dia bgn2 je, terus terjaga kat tempat asing, dikelilingi org2 kulit putih aje. Jgn kan Aisyah, aku pon panic bin konfius kalo tiba terjaga tgk2 mcm tu sekeliling.

Masa sampai2, budak2 lain dlm kelas dia pon dah bgn, diorg tgh colouring, so aku n Hubs duduk la lepak2 ngan Aisyah sambil teman dia kaler2. Aisyah nak mengaler, tp x nak duduk semeja dgn budak lain, asyik dtg kat aku. Kjp pergi meja tu, kjp dtg kat aku. Gitu la, sampai after setengah jam lps tu, carer tu dudukkan dia n budak2 lain nak kasi mkn snack ptg.

Masam ni Hubs ajak aku tinggalkan dia. Kitaorg x pergi mana pon, pergi duk kat opis atas je (dlm bgnan sama). Kat dlm opis tu ada CCTV player, so diorg set up kan suh nampak CCTV dlm bilik Aisyah. So kitaorg pon duduk la tgk Aisyah kat CCTV. Mcm x nangis, tp carer dia asyik kena pangku la. Rupanya boring jgk tgk CCTV nih, sbb nya dia zoom jauh kan, utk one whole class dan no. 2 nya, x de suara kan, so duk nmpk kelibat budak2 lalu lalang, kluar masuk mcm tu je la. Kitaorg duk tercongok dlm 30 minit, dan dlm masa tu manager dia (boss kpd bilik opis yg kitaorg duduk tu), called carer kelas Aisyah tu dua kali utk bertanya khabar (diorg main contact2 pki fon ala2 walkie-talkie utk staff of the entire building, utk cek OK ke x, if ada problem senang la kot dia nak notify one another, canggih jgk la). Alhamdulillah carer dia ckp Aisyah x nangis, tp very quiet dan x nak mkn snack.

Seeing that everything was OK, kitaorg kuar jap gi beli grocery. Sempat tu. Tp cpt2 je, sbb takut anytime diorg bole panggil suruh amik Aisyah ke, in case dia meraung ke hapa kan. Tp Alhamdulillah x de.

Skodeng dari luar nmpk mcm Aisyah dah settled in OK. Budak2 dah x mkn, tp duk main kat depan, and Aisyah duduk di pangku carer dia la, duk main mainan, tp x nangis. Sekali kiatorg masuk, bole dia ternampak Hubs, pastu mula la dia merengek balik, tp kitaorg terus naik ke atas je la. After 10 minutes tu, kitaorg turun balik amik dia. Masa ni ada adegan agak hiba sbb skali dia ternampak je Ayah dia, terus dia bgn, berlari, dan menjerit sepenuh hati, 'Ayah! Ayah! Ayah! Ayah!', seolahnya bgtau, Ayah, Aisyah sini la. Ayah x nmpk ke td tinggal Aisyah? Hiba betul jejak kasih ni. Aku x plak dia rindu, agaknya dah biasa tinggalkan dia hari2 kan. Heh. Apapon, masa balik nak Ibu dukung spjg jln, agaknya merajuk dgn Ayah dia :P

Kalo ikut ckp carer dia td, Aisyah kira OK la, x nangis sgt, cuma resah n x relaks la. Dah x nak mkn snack. But dia kata other than that she's been brilliant, so we'll see how it goes today plak. Aku sebenarnya risau jgk, tp Hubs kata, 'Ala, bkn dia nangis sbb sakit pon. Biar la dia belajar independent sket'. Which is true, I guess. So as parents aku pon kena tabahkan hati dan kuatkan smgt. Harap2 dia dah ok after smlm. Korg doa2 kan la dia bole adapt kpd transition ni cpt2 ye.

Ok cukup. Nak sambung tido. Td bgn solat Subuh jap, pkl 3.30 pg. Sini Subuh pkl 3.16 pg dah masuk ye. Isya' plak pkl 11 mlm baru masuk (rujuk jadual solat Plymouth di bawah). Mana x ngantuk. Ni gmbr2 taken around 6 am smlm. Ha... terang benderang ko. Kalo dah mcm ni, aku pon x leh tido (masa ni smlm tgh study). Tp hari ni bgn pkl 3 pg plak, kat luar masih gelap2 Subuh la. Kalo nak tido before matahari tinggi, kalo x rasa bersalah plak, baik study aje hehehe...








8 comments:

isabelle said...

olololo...syahdunye aisyah. syg betul kat ayah dia ye?
pandai buat2 merajuk pulak tu :P

Nida said...

sini terbalik... tengah autumn, kul 5 petang dah gelap..

Ibu Baru said...

Biasa la parent esp ibu yg akan sedih kalo htr anak ke nursery. Sbb tu kak wani tak htr masa 1st day nurin ke nursery..takut kak wani yg nangis :)

ummiluqman said...

bagusnya aisyah tak nangis masuk sekolah.. nanti pandai lah dia berkawan

Queen of Pirus said...

mesti aisyah sedih sgt tu & pikir napa la ayah & ibu tinggalkan dia sorang2...mesti norriz pun risaukan. sebab itu la yg akak rasa, everytime tinggalkan daniel kat sekolah ke, umah org ke atau nursery ke..sebab itu la naluri ibu, tak boleh berpisah walau sesaat pun kalau boleh dgn anak.

Oyis said...

isabelle:
tu la. dgn i dia dah biasa kena tinggal kot (ayat penyedap hati sendiri la ni - kenapa ek x rindu ibu? tsk.)

nida:
bole la tido lama sket nida, subuh pon lambat dah tu kan? hehe.. tp x tahan nya cuaca makin sejuk la brrr! (PS: masa paling molek utk ganti posa la utk org2 di southern hemisphere kan? wah untung la korg posa tahun ni, kami kena posa from 2.30 pg - 9.30 mlm. lg pjg drpd tahun lps).

k wani:
a ah, nasib ada hubs. kalo x mmg meruntun jgk la jiwa. tp nursery tu cam kelam kabut sket, so x sempat nak sedih2 pon. diorg prefer kitaorg tinggal, sbb lg budak nmpk kita, lg dia nangis kan. so x sempat la syahdu syahdan sgt

ummiluqman:
hrp nya la. so far mcm x de kawan lg huhu. doa2 kan la dia cpt warm up ye. kesian jgk kat dia

QoP:
mmg sedih, tp fikir2 utk kebaikan diorg jgk kan kak anim. sbnarnya ada je aktiviti2 utk mother n tots di plymouth ni yg free, tp saya la kena spend masa out of the lab. mmg x praktikal la sbb dgn masa yg ada pon dah x terasa cukup sbnarnya, so last2 mmg kena hntr nursery la jawabnya. untung ya kalo dpt jd full-time housewife, especially kalo situasi nya terbalik (ikut suami buat PhD, kita jd stay-at-home-mom), mesti byk xtvt yg bole kita ikut huhu. tp x pe, ada bahagian masing2, hrp nya this is the best buat anak2 kita

yzmahoney said...

kite pon teringin nk hantar rayyan nursery.. bukan ape, biar independent sket.. tp faizal cukup anti anta anak2 die g nursery.. kekadang kite pon pelik, wat kind of mother lar kite nih..kite keras hati compare to faizal..bukan x sayang anak tapi untuk mendidik anak sometimes kite kene sacrifice.. tapi lain org lain style kan..mungkin kite dah biasa dgn cara mak kite mmg stock anta kite school 1st day pastu balik terus..kite pon no hal jer.. so kite expect my childs will be just like me..chewah! *mode perasan.. :p

Oyis said...

yzma:
ooo.. bagus la mcm tu. biasanya Allah wat pasangan ni balance, satu cekal sket hati nya, satu lg tu lembut hatinya. kalo dua2 keras pon susah, lembik pon susah. molek dah tu :)

btw, psl nursery tu, rayyan pon belom masuk 2 tahun lg kan? maybe bila dia dah besar sket, faizal akan kata ok kot? kita pon drpd aisyah umur setahun tiga bulan lg sibuk2 nak hntr dia nursery, tp last2 dah nak masuk 2 thn ni jgk br dpt hntr. nak suh dia exposed to new experience and interact with other kids la awak, sbb nya kat sini kan dia asyik kenal ibu ayah je la. melepet je kat kiatorg, very clingy. x nak la kan mcm tu, mcm x de slef-confidence. plus dia mana ada interaksi sgt ngan org lain. rayyan untung la, ada nanny dia, ada aleeya, ada auties, uncles, dia semua. benda2 ni semua contribute pd pembesaran budak2, so kalo bole kita x nak la aisyah ketinggalan, esp tang speech la. it's proven that kalo hntr nursery cpt budak2 biasanya pandai berckp cpt, so we'll see lah how hehehe