Saturday, May 1, 2010

Prepping Aisyah for School

Pagi tadi gi jumpa GP. As expected, x dibaginya ubat. Dia kata, tunggu baik sendiri. Dia syak kena jangkitan virus, which I was told can take up to 6 weeks to go away. SIX WEEKS! Ingat Oyis, sakit penghapus dosa. Deep breaths now.

Lps balik klinik, gi register Aisyah ke nursery. We have agreed that starting next week, beliau akan pergi nursery 2 kali seminggu, half day belah ptg. Setinggi2 syukur pada Allah ada jg rezeki Aisyah ke nursery, sbb nya mmg belanjanya agak tinggi di sini.

Before anything, kitaoeg dibawa utk tour the entire nursery. Aisyah will stay in the 1-2 year old group. Kat nursery ni dia pecah2 ikut umur, (1) Babies, (2) 1-2 yr (3) 2-3 yr, and lastly (4) 3-5 yrs old. And I am glad Aisyah dimasukkan ke group 1-2 yr tu, coz budak x ramai, sopan2, and they must take off their shoes, carpeted floor (bersih and soft flooring), plus budak2 nya byk yg baru2 bole jalan, x de la kena buli aje si Aisyah ni karang haha, sbb fizikal dia mmg kecil molek je. Asalnya ingatkan nak masukkan terus ke group 2-3 yr old, coz she will be two in June kan, x lama dah gila kiasu mak Aisyah ni, nak suh anak dia advance cpt2, but after weighing on the pros ang cons, xpe la, biar dia duduk ngan kids her age aje la, biar dpt gentle introduction dulu, x la terkujat nnt.

Antara aspek yg aku suka psl nursery ni (n I believe semua kt UK pon mcm ni):

1. Security from the external elements - Pintu mmg lock baikkk punya, nak masuk kena tekan loceng, identify who you are, what you want, etc, baru bole masuk. Bila u kluar pon one of the carers (cikgu) will immediately lock after you. X kan dpt la suka2 je masuk. I still shudder dkt kes taska kt Msia (Muar ke?) itu hari yg ada kes org kurg siuman mengamuk n tetak budak2. How?

2. Security from internal elements - Setiap penjuru ada CCTV. Klo anak kita cedera semasa di nursery (terjatuh, terhantuk, kawan tolak), not only will the carers explain how it happened, but they will show a CCTV extract of the moment kejadian itu berlaku. Baru la x de kes dera drpd cikgu mcm ni.

3. Log book - semua perkembangan anak kita masa kat nursery dia tulis dlm log. Brp byk kali salin nappy, mkn apa, minum apa, main apa, brp jam tido, achievements that day, etc..

4. Child-to-carer ratio - utk umur Aisyah (1-2 yr), satu carer hanya bole jaga 3 kanak2. Makanya tidak la cikgu2 tu swamped and dpt la diorg jaga budak2 tu betul2. Children are never left unattended, even when they sleep, the carer akn duk sebelah je tggu mereka bgn.

5. Aisyah is not assigned to a particular carer just yet, bcoz they will let Aisyah CHOOSE who she wants her carer to be (the one she bonds best with). Aku rasa terharu dgr statement tu.

6. They have no problem ikut cara n gaya hidup kita dan agama or culture kita. Like I told them Aisyah is strictly vegetarian (nk mudah, sini x phm Halal, sbb x byk muslim population), and they have that option on the menu. Pastu Aisyah is bilingual, and surprisingly the nursery encourages kids to speak their mother tongue as well as English. Cikgu dia even suruh aku list kan perkataan2 yg Aisyah tahu in Malay, supaya sambil2 dia ajar words in English, dia akan selitkan jg in BM. Psl toilet traning kalo kita dah ready utk introduce dia akan tolong dan beri kerjasama, and x kisah la kalo terkencing x terkincit apa semua, dah nama nya budak. Psl EBM pon diorg dah biasa handle. I feel quite confident with them.

7. Having just ahd a close fire encounter not long ago, kitaorg tanya psl fire procedure at the nursery, and berpuas hati la. Drills are done monthly at random times, altho we pray that it never comes to that. Diaorg bg Aisyah 2 hours introductory session yg mana kitaorg as parents , nauzubillahi min zalik.

8. Gile la tempat ni ada mcm ala2 indoor play area tau, ada ball pool, ada tempat ala2 bouncy castle apa semua, in this one room at the back (tp utk budak 3 thn ke atas la, too adventurous utk Aisyah lg). Masa kitaorg jenguk bilik tu, ada budak2 duk 'terbang' ke sana ke sini tau, sungguh x tipu. Henjoy x ingat dunia!

9. We are given a 2-hour settling-in session dgn Aisyah, free of charge. What we'll do is lps dah duduk kjp ngan Aisyah dlm bilik playroom nya, we parents go up to the office and leave Aisyah to her carers (read: expect meraung). But from ofis tu kita tgk la dia melalui CCTV. Hopefully Aisyah settles in well. X sampai hati plak nak tgk dia nangis lama2 carik Ibu. Oh Tuhan, tabahkan hati ini!

Tu je la dulu. Nanti Aisyah dah masuk kang list lg. Tpnya x bole la nak tunjuk gmbr, coz sini undang2 dia x kasi bawak masuk kamera dlm nursery, takut kita mis-use and amik gmbr child pronography gi letak kat internet plak. Teruk betul la sicko2 tersebut, menyusahkan org lain yg genuinely nak amik kenangan milestone anak sendiri *merengus x puas hati*

Oh and after that byr yuran apa semua tu (we were waived of the GBP40 reg fee, Alhamdulillah), Hubs pon gi solat Jumaat whilst I had lunch with Aisyah at the Rolle Cafe. telah menjadi kebiasaan kami berdua tiap2 Jumaat aku akan makan kat cafe ni sementara menuggu Hubs sudah solat Jumaat, before going back to the lab. Tiba2 tgh mkn dtg satu thought yg sayu, 'This will be our last mkn2 hari Jumaat together'. Sbb nya lps ni one of the days yg nak hntr Aisyah tu adalah Friday evening, and since she starts at one o' clock, dah x payah aku gi jump Hubs kat simpang masjid la utk 'pass baton'. We wouldn't get anymore smiles and stares from the cafe people and those dining at it, sbb Aisyah sorg je budak yg mkn kat situ, org lain semua staff or students. Dgn itu, I felt a pang of sadness. Maka telah amik bbrp gmbr sempena lepas ni dah x mkn kat sini lg every Fridays.







But when I told Hubs, beliau gelak je. Beliau berkata, 'Eleh mcm x leh buat mother-daughter outing lg. Kalo nak sgt buat, kita hntr je la dia lambat tiap2 hari Jumaat, like at 3 pm ke'. Hehe... Betul jg... emo je lebih aku nih ;P

Apa pon, Hubs has also shown his tender side as well, when he keeps saying, 'Dah besar dah anak Ayah, dah nak masuk nursery dah. Ingat lagi merah2, tembam2 masa baru lahir, dah nak tinggalkan Ayah sorg2 ptg2. Sunyi la Ayah'.

Sapa lebih emo skang?

Budak nak masuk sekolah dah




10 comments:

Lia Sakinah said...

Wah...aisyah dh nk masuk school yer... mudah2an aisyah happy & cepat adapt dgn life kt nursery yer sayang... untung dpt rasa cara sistematik yg UK apply kt nursery. Klu nursery kt msia ni, byk yg main belasah & hentam aje...janji dpt duit. huhu...
mmg sayu kan rasa bile tgk anak2 makin membesar ni... pejam celik pejam celik, the next thing u know, dh nk htr dia masuk universiti plak... Hope we live long enough to see all that happen to our kids kan noris... (hehe...ter emo plak kejaps)

miSs inTerpReted said...

alahaii..i can still remember Andi's first day at the nursery. tula...kat negara2 sini, aspek keselamatan mmg a priority kan?

tabahkan hati yek for the drama meraung bagai tu...

p/s: bestnya nursery dia ala-ala playland!

azura said...

salam oyis. actually yesterday i dah 'silently' browsed ur blog :), tp tak sempat (or shud i say shy? hehe) nak leave a comment. salam perkenalan dari saya juga. nanti i'll add u at my blogroll and be ur follower too :).

u have a gud blog, rajin u update. as for me..selalu kene tunggu mood and ilham baru nak update blog :)

3yearshousewife said...

Oyis, anak nih tak kira lah masuk sekolah 2-3 jam sehari ke atau seharian, emotional masa mula hantar tu tetap ada.

Seblm balik ari tu 1 bln K.As sakit, 2 round antibiotics tak jln, paracetamol tak yah cakap le. Last2 GP prescribe steroid, baru baik. Tu lah plg lama sakit, stress betul.

azzamoro said...

jelesnyer dgn sekolah aisyah... kalau la kat mesia ade mcm tu, sure mahal giler..

letakla pic sekolah dia...

ummiluqman said...

salam oyis.. amboi dah besar dah aisyah ni. dah masuk sekolah..good for her boleh belajar berkawan2..

Nida said...

Anak Kak Nida bulan depan baru nak masuk kindy.. tak dapat bayangkan raungannya nanti :)

isabelle said...

she's a big girl now.mcm x caya je.
aritu jumpa kecik jer.

Oyis said...

lia:
aduhai mmg emo betul statement tu. hopefully we will get to to see the day one day, insya Allah.

sabb:
tu la, i remeber ur entry psl bole surf internet kan whilst tunggu andi's first few days kat nursery. tu lg canggih, sini x de internet room la, kena masuk n tggu kat opis atas je. wish they had one, best jgk surf, blogging ke kat situ hehe..

azura:
good blog ke? haha... just update perkembangan life and mostly psl aisyah untuk tatapan family n frens tujuan asalnya. but along the way i made a lot of good frens thru here, hopefully we'll be one too :)

Oyis said...

K As:
saya dah x sihat ni sejak balik drpd Msia hari tu, so dah masuk 4 weeks ni. Tp Alhamdulillah dah baik snediri la, biasa la, sakit ni mcm psycho jg, nak kena jumpa Dr baru la baik. the 1st 3 weeks was hazab, asyik runny nose-blocked nose-cough-fever-runny nose-blocked nose-cough combination aje

azza:
nak amik gmbr rasanya no cameras are allowed, but i will try to get a few from their web and paste here.

ummiluqman:
aah nak suh dia berkwn and burn some energy la ptg2. dia kalo x buat mcm tu, ptg2 meragam n nangis2 je...

k nida:
oo good luck. doa kan kitaorg esok ye. x tau la mcm mana receptionnya nanti huhu~

isabelle:
physically she has put on a bit more weight, tp still very slender la kalo banding ngan kanak2 lain especially anak2 mat salleh ni kan, but masa u jumpa kat msia tu dia betul2 skinny sbb she lost 2 kg from all the vomitting and sickness itu hari. mmg rasa mcm kecik lg nak hntr dia ke school tp it's for the better. u dah decide ke nak hantar adam to nursery or maintain dgn sitter?