Tuesday, May 11, 2010

I'm Trying Not to Sound Whiny With This Entry

... But who am I kidding, especially considering that I have a meeting with my SV tomorrow, and my tests aren't half done yet. Tp Alhamdulillah, dgn kuasa Allah the installation part yg buat aku nak nangis tu telah settle. But still kena analyze all the data that has been auto-generated tuh. Quite a giant task utk aku actually, sbb nya Aisyah demam selsema batuk. Siap Aisyah x gi nursery lg smlm. There goes GBP18 out the window la kan. Nursery kat sini byr in advance tau, before 1 hb each month kena setel kan yuran, bkn hujung bulan bayar mcm kat Msia. So kalo x dtg ke, demam ke, holiday ke, byr tetap byr. Burn la kiranya.

Oh well, apa nak buat dah x sihat kan. Tp tension jg sbb nya Aisyah tu sihat walafiat sblm masuk nursery tuh. She had had a bout of cold sblm masuk, then recovered full and well, skali htnr nursery terjangkit2 plak. Tp kesian mengatasi geram, sbb nya hidung dia skang dah kluar hingus hijau pekat. Paham2 je la, budak ni kalo sakit, yg suka independent pon jadi super clingy, menetek x abis2. Yg selama ni bila nak kan sesuatu bole berckp elok2 bgtau kita pon jd malas nak berckp, asyik terus2an menangis, so pandai2 la figure out apa yg dia nak. Yg bole mkn mcm2 pon, jd fussy x nak mkn semua benda including coklat. Ye, aku bribed dia coklat for breakfast pon dia x mo mkn. Apa nak bg dia mkn nih?

Pastu mlm tido merengek. Asal dia nak terlelap, dia terbatuk2 mcm gaya nak termuntah. Pastu bernafas ala2 org lelah pon ada gak. Cpt2 sapu Vicks kat blkg and dada dia, pastu bg mkn glycerol utk sooth the tickly coughs tu. Bila dah batuk tu, tido kena kasi kepala tinggi kan, so guess who yg kena pangku dia dlm tido sambil tido tegak atas sofa? Ha... manusia bernama Oyis la kalo nak tahu. Selangs etengah jam or sejam dia akan kena ala2 cough attacks, so terjaga2 dlm tido. Kena la dukung dia mundar mandir dlm umah sambil dodoi2 tepuk blkg kasi assurance. Kalo kat Msia dah wajib kasi jumpa Dr dah. Dah kat UK ni, terpaksa la kita la Dr, kita la nurse, kita la pharmacist. Mmg angan2 nak bgn mlm siapkn testing tu sila throw out the window skang eh. Dah dua mlm mcm ni. Yg herannya, pkl7 pg lebih dah bgn, x mo tido dah. Lapar kot, sbb smlm tu shearian dia mkn sket je, walhal masak favourite dia - noodles. So ngantuk x ngantuk, ku gagahkan jua teman dia breakfast. Time2 mcm ni bertambah sedar betapa besarnya pengorbanan ibu membesarkan anak2. Bkn senang tau...

Apapon, aku still bersyukur sbb in the end Allah provide jgk jalan utk setel kan problem aku yg stuck bbrp hari lps tu. Aku doakan Hubs n Aisyah cpt2 sihat. Diorg ni kalo sakit, selalu at the same time together2. And usually, by the time diorg sihat, aku plak sakit (either berjangkit or exhausted jaga diorg - cheh exhausted la sgt). Korg doa2 kan supaya ini tak berlaku kali ni. Apa nk jd ngan research aku nih, asyik terbantut je. Dugaan betul la.




Can you see her snot? Masa ni x kronik lg, leh senyum2, tp dah siap pakai sweater dlm umah even tho it's already May, demam punya psl... huhu



11 comments:

yzmahoney said...

awak..kite br blajar dr kwn kite buat steam bath klu budak batuk..awak tutup pintu toilet rapat2..then pasang hitter plg panas, halakan pada baldi. dalam baldi tuh awk isi honey..so awk dgn aisyah duduk dlm toilet tue..kite x try lg tp member kite kate mengurangkan batuk die ketika tdo & die tdo selesa sket... aisyah mengade2?? esok bile die ade adik DOUBLE mengade..mcm rayyan..adoi penat den nk melayan..jatuh sket tp sakit die mcm cedera parah..hehehe layan kan jer lar... nway congrats dpt setllekan pasal installation tuh!!!

Alfian_Troxion said...

wah... cabaran ko sungguh hebat. i respek you for still staying in 1 piece :) anywayz....
sebelum terkena penyakit... baik ikhtiar utk prevention :D Kot2 ko leh bedal bitamin C tablets ka... atau bayakkan makan yg beralkali mcm sayor2 etc... and of course, jgn dekat2 sangat ngan dia orang la... :D

MRM said...

Hmmm, kita baca cerita2 macam ni, rasa macam takut plak nak have kids in future. Hmmm, nampaknya teruskan 'honeymoon' je lar dulu, ha ha ha :P

Anyway, hope Aisyah will get well soon so that mummy can focus on her work again, amin!

Oyis said...

yzma:
will try. pernah dpt jg tips ni, tp malas nak implementasikan sbb kena masuk bilik air n duduk berlama2an dlm tu haha. teruk betul. tp nurse mmg suh buat gitu, so betul la kawan awak ckp apa tu.

haha abg rayyan nak attention ye? aisyah pon suak jg kalo sakit sket2 (masa sihat la), kalo jatuh ke, tgn terlanggar something ke, cpt2 dtg, ckp aw.. aw... (tanda sakit), suruh gosok and tiup. hehe.. kelakar pon ada, comel pon ada... (tp kalo ulang 20 kali dah x brp comel sgt la, psl keja nya asyik nak meniup tgn kecik molek dia je kan)

pyan:
tu la, tp udah namanya tido sekatil, mcm mana nak jauh kan diri. that's why bila diorg baik aku plak yg kena. nak buat mcm mana. kalo kena tiga2 sekaligus haru jg. molek jg la Allah dah buat tu. tp lg bagus kalo dpt elak terus la kan, like u said :)

m2rs:
oo sorry la kalo dah indriectly menakutkan2 awak or readers lain. sbnarnya utk meluahkan perasaan je, kita kan x de member sgt kat sini. Mr Bloggy je la kawan baik tempat luahan rasa ehehe. rasanya x perlu takut, cuma mmg mencabar sket la. mungkin after phd dah kurg sket stress tu, even kalo kerja byk pon x de la sampai kena berjaga nak siapkan coding or testing or report like right now kan, so should be okay. thanks for wishing us well, and hopefully esok I have something substantial to present to my SV!

MRM said...

Hehe, no lah, takde la menakutkan sgt, after all, that's part of the baby-package kan, ada part yang bestnya, and ada juga part yang kurang bestnya :D

But what doesn't kill you, will only makes you stronger, kan. So with all the obstacles you are facing at the moment, dgn Aisyah gitu, dgn rasa mcm tak cukup masanya, that will only makes you even more determine to complete your work. I have faith that you'll have good stuff to show your SV by tomorrow :)

Oyis said...

m2rs:
thanks mas. u always know the nicest things to say utk sahabat2, especial psl perjuangan phd ni :)

tu la, tgh berpegang dgn kata2 'what doesn't kill u makes u stronger' la ni. harus la jd iron woman dah rasanya hehe, tp strong x strong pon, skali Allah nak uji, dia kasi sakit sket, lama jg x buat apa hehe.. so bertahan lah selagi mampu. like che fadh punya motto, 'go with the flow...' heheh...

Ammi Sara said...

Bila kita byk sabar Allah will help us kan, kesian aishah n ibu, byk2 sabar n doa ek..

waidi ni pun tgh tak sihat...mmg clingy, dah kuar little spots pun, maybe its measles besok nk bw jumpa peads, clingy gler! pun kak sara rasa tension, dono lah if i am in ur shoes, dgn nk submit benda lg, duk serabut otak, jaga anak tgh mlm lg..

Sebab tu i always say k sara tabik2 supermoms futher studies overseas lak tu, u go supermom!

Oyis said...

ammisara:
betul kata2 kak sara, tp ntah la kdg2 dlm keserabutan belajar ni, kesabaran menjadi tipis! astaghfirullahal azim...

ololo sian waidi. get well soon ye syg... hrp nya bkn measles la, maybe just post-viral infection je ke, mcm aiyah hari tu. tp untung k sara di msia, anak2 demam cpt leh gi jumpa Dr. Kat UK ni payah. masa aisyah naik bintik2 after demam tu, kita call nak wat appointment, diaorg ckp x payah dtg, siap diagnose over the phone aje. dah la kalo bintik2 tu adalah simptom yg sama utk meningitis kan. diorg suh buat glass test sendiri, yakni kalo bintik2 hilang after ditekan dgn gelas clear spt tumbler, then it's not meningitis and x yah worry. most likely post-viral je la, lps demam kuar bintik2 mcm tu. kalo tekan2 ngan gelas x hilang2 bintiknya, then bawak ke hospital cpt2. alhamdulillah x de apa2, tp mmg la risau sbb siapa la nak verify betul ke x test kita buat tu. mmg byk tawakkal je la duk oversea ni kak sara huhu....

Lia Sakinah said...

Noris, how's aisyah? Dah sihat ke?
I know & understand just how u feel & go through... hrp2 noris sekeluarga diberi kekuatan untuk menempuh segala dugaan. I can't afford to lend my hand to help u now...hanya mampu berdoa utk noris sekeluarga:
Ya Allah, Kau sembuhkanlah Aisyah Nurzahirah daripada sakitnye... berilah ketabahan kepada kedua2 ibu bapanya... sesungguhnya, Engkau mengetahui yang terbaik buat hambaMu...

Leeds Al-Malique said...

Dugaan macam-macam kan :) Jangan jadikan dugaan sebagai penghalang phd kita (ceyy i belum ada anak bolehla cakap.. hehe) but atleast ur husband& anak duk dekat, i plak kena dok jauh dr husband, yang penting kalau berjaya manis untuk kita kenang balik betapa kita dah lalu semua dugaan tu.

Tak buat phd, tak dok oversea pun tetap ada dugaan jugak betul tak? Life memang camtu kot, boring giler if mendatar and semua perfect jer :)

Stay strong, Oyis and semoga ur daughter sihat & ceria selalu.

Oyis said...

lia:
thank you lia. rasanya mcm dah makbul doa lia tu. aisyah dah beransur sihat, Alhamdulillah. first time smlm dpt tido straight x jaga2 mlm! cuma masa tulis tu mmg x de teman mengadu, so coret2 la kat sini wat release tension :)

leed:
betul tu. dugaan dtg dlm mcm2 bentuk, dan x semestinya kena duduk oversea or ada anak berderet2 je baru ada dugaan. i read ur blog and know that it's quite a journey too, especially like u said being berjauhan from husband and the recent loss in family kan? semua tu pengorbanan kita dlm mengejar cita2. semoga kita sema berjaya beroleh kejayaan di penghujung perjlnan PhD ini nanti, insya Allah!