Thursday, May 6, 2010

Just Do It

To be honest, lama gile aku rasa diri aku x berapa produktif sejak balik drpd Msia and diikuti dgn satu household yg x sihat ari tu (ada la jgk dalam 4 minggu aku x rasa sihat tau. Lama tuuuu...). Pastu dgn cuti Bank Holiday lg itu hari, then training Aisyah gi school semua kan, mmg kira buat kerja kejap2 je la kan, x se-maksimum mungkin. Dah la aku tinggalkan kerja itu hari masa tgh buat coding utk simulation, perghhh nak trace balik kat mana berenti tu mmg hazab la. Tu yg lengah2 tu, plus mmg ada je kerja lain, kena submit essay la, submit paper la, itu la, ini la. Last2 mmg pushed to the back jgk simulation aku nih, x dah mmg x selera pon x wat coding.

So in the end smlm push jgk diri utk buat, sbb terbaca artikel psl 'Getting Things Done (GTD)' and psl 'How Not to Procrastinate'. Aku x bubuh link kat sini sbb nak cpt, but if you google, ada thousands of articles on these two topics alone. Kunci dia ialah - DO. IT. NOW.

Alhamdulillah, taktik tu berjaya dan Syukur jg, smlm aku bkn sahaja dah berjaya ingat2 balik apa aku dah buat, malah dah settle dah part logic yg duk stuck selama ni. Benar lah, the longer you avoid doing a thing you don't like to do, the harder it gets, sbb perception kita yg kata susah, susah... walhal when u actually sit down and get cracking, it's not even half as bad.

My advice - Do it, and do it quick. Just yank it like you're waxing. Lg cpt tarik lg x lama sakit. Huhu...

Same goes utk situasi Aisyah. Just drop her dkt nursery. Jgn linger2 or jenguk. The quicker she knows that Ibu and Ayah dah x de kat luar tu, the quicker she'll have to understand that she is on her own (for a couple of hours la). Kalo kita yg parents pon berladung airmata, dia yg budak lg la... hehe




So there. Tazkirah of the day. Now getting back to many more of my things to do :)

4 comments:

isabelle said...

tomorrow, i should print the phrase "DO IT NOW, NOT TOMORROW."
eh...kata nak print tomorrow pulak. what a bad start!

Queen of Pirus said...

kita sama la...tapi akak baru mula last week rasa tak sihat tu & plus ngan bank holiday & hari mengundi (sekolah daniel jadi polling station)...marilah kita tidak bertangguh2 & melenggah2kan keja..& apa yg norriz tulis kat sini mmg akak sgt setuju....do it now & not later & u akan rasa lega walaupun keja tu tak habis sepenuhnya. good luck to both of us.

Nida said...

Sikap berlengah memang merugikan..(pesanan untuk diri ini juga)

keindahanalam said...

u r rite Oyis..do it now..or just do it or u get panic attack in the end..huhuhu...aku kata kt diri aku gak ni..kena lari sprint dah skang ni..huhuhu...i need fresh air..hahha..
pehtu kalo dh lama tinggai keja mmg hazab la...sbnrnya nk mula je yg payah..when u r dh tenggelam dlm khusyu' wat keje tu dh ok dah..mcm nk solat awal waktu la..it took a lot to get up and amik wudhu'..selalunya kalo dh amek wudhu' tu tarus je solat...hehehe