Friday, August 27, 2010

Menu Berbuka: Fried Brain

Short note aje ini hari sbb agak brain-fried.

Alangkah bagusnya kalo aku terror programming, maka tidak lah lembab begini di kala development. Malas nak hurai. Sakit kepala. Yg dicari x jumpa, yg terjumpa plak bukan yg dicari (teruk betul precision and recall hari ini). Tool simple yg dicari ada tp running on Mac sahaja plak dan yg OS compatible x bole run (atas kebengapan sendiri) dan masalahnya pjg berekor x sudah2 lps satu satu kena install / adjust. On days like this, terasa mcm betapa membazir nya masa menghadap komputer berjam2, tp in the end habuk pon tarak. Tau, tau, mana ada membazir masa, semua pon part of learning, and jd valuable experience in the future blah blah blah... tp with a SV yg expects to see the result on Monday (Monday tu, punya dia excited nak tgk result cpt boleh dia lupa this Monday is a Bank Holiday di UK. See what I mean?), it's quite suffocating. Pengsan la gua...

Dah la, end of self-pity. It's Friday night, nak balik. Ni pon dah masuk waktu berbuka (hence the title today, bkn goreng otak lembu or kambing ye, that is bordering on gross). Sian Hubs entah mkn apa kat umah.

Kalo kesian, doa2 kn la utk aku agar dipermudahkan dan setel cpt benda ni ye. It's physically and mentally draining!

Me frust menonggeng me


6 comments:

mama zharfan said...

otak goreng tak per..jgn hangus ;)

Mohd Norowi said...

Salam K. Yis. Mana ada abok pun tarak. Kalau usaha tu usaha ikhlas, it will be rewarded, that is part of ibdahs. With HIS guides, the problem will be solved. Wassalam

Az Azrinudin Alidin said...

sama jer la aku noris..ni pun tgh berusaha lagi..lagi2 bila kena hard code dari mula tak pakai tools pape..ni sampai tak tau nak tengok mana dah..kena minta bantuan talian hayat dah ni

MRM said...

Betul2! Sometimes mmg terfikir, if only coding skill tu tinggi, benda yang orang power buat satu minggu, takdelah kita kena buat sampai satu bulan, kan? :(
So keep on trying ok Noris, InsyaAllah, you'll find the solution soon!

Azri: aku mmg mostly hard code. So while orang lain guna jalan pintas, I've been using the long way dr dulu. But it's worthwhile la coz boleh understand inside out how those methods really work.

sumpit said...

i can sooo relate to that.
Rasa bengap tahap gaban!

Oyis said...

mamazharfan:
that made my day, jgn hangus!

Ayah:
tenkiu2. mmg ibadah tp kdg2 terlupa jg ni, especially bila nothing tangible can be seen as an (immediate) result. doa2 kan lah utk k yis ye...

azri:
tu la, ko lg la, tmpt very the high power oneee.... amacam internship ko so far? dah pakai talian hayat ke?

mas:
a ah mas mmg drpd dulu suka start from scratch. apa pon, mmg tension kalo x leh dpt solution pada kadar yg cpt ni, sbb nya jadi demotivated and lama2 malas nak tackle masalah itu huhu...

sumpit:
huhu. we're in the same boat la looks like it. and it's sinking. berdoa lah agar cpt2 sampai ke destinasi yg dituju, amin!