Thursday, August 19, 2010

Going Back In Time At Merchants House

Lately ni mcm slow je nak hapdet. Bkn la x de idea, tp mungkin jg Ramadhan ni terasa mcm masa tu laju je berjalan. Kalo ada spare time tu, khas utk tido or beribadah aje la. Bkn la maksudnya warak sgt, tp sbb nya mmg mencabar berpuasa di musim summer yg siang hari nya pjg. Imagine aje la kalo pkl 8.30 mlm baru Maghrib, berbuka, then kemas kan Aisyah, solat Maghrib berjemaah, then tggu Isya yg skang ni pkl 10.40 mlm baru masuk. Lps Isya selalunya tido dulu, around 11 pm. Then pkl 2 pg bgn lg, solat Teraweh. Lps tu panaskan lauk2 dan nasi, bersahur plak. Pkl 3.45 pg dah Subuh. Dlm pkl 4.30 pg dpt la sambung balik tido. Pkl 7 pg dah bgn and start the day as usual. Tu x campur bgn 2,3 kali yg standard la kan kalo Aisyah terjaga2 or merengek2 dalam tido. Kerja kat opis pon berlambak, but no complaints there sbb at least it's going somewhere (hopefully), although I would have liked it so much more kalo berkesempatan buat dgn lebih byk masa lg. So where got time leh? Hmm.. tulis rant ni sbg mukaddimah je dah 5 minit, adakah aku membazir masa di sini?

Haih, mari lah masuk entry yg betul2. Ni nak cerita apa ye? Byk cerita peram, so x tau mana satu dah nak cerita dulu. Hmm... sbb hari ni letih + perut rasa x sedap + dah pkl 6.51 pm tp belom masak juadah berbuka, light2 entry ajo lah ye.

Dua hari sblm posa hari tu gi jln2 sekitar Barbican. Sbnarnya area ni byk tempat bersejarah, mmg kawasan tourist pon, tp kitaorg je x ambil peluang tu. So this time we went, and rupanya mmg byk nooks and croonies tersembunyi di kawasan tersebut. One of the places yg nak diceritakan di sini ialah Merchants House. Ini adalah rumah Mayor2 Plymouth pada tahun 1600s dulu (zaman Tudor), tp telah dibaik pulih pada tahun 1970-an utk dijadikan muzium menyimpan segala khazanah berkaitan Plymouth. Tempatnya begitu tersorok, nyaris x jumpa. Bayaran masuk 2 pound seorg.






Mcm2 ada... rumahnya x la besar mana, tp bertingkat2. Tinggi dan sempit dan spiralling plak tu tangganya. Setiap bilik menceritakan pelbagai kisah yg lain, contohnya ada bilik yg tunjuk brg2 jahitan, membasuh pakaian, menggosaok yg berkaitan dgn baju2 la pendek kata, bilik yg lain plak menunjukkan how school was like in the 1600s, ada satu lg bilik tunjuk Plymouth masa kena bombed in the World War I.

Let's see some of them.

[1] Transport system di Plymouth zaman dolu2













[2] Tailor and Laundrette







[3] School and Education





[4] World War





[5] A doll house and yoys anak2 org kaya zaman dulu2




Ok that's all for this entry. Nak tido dah, night2....!


4 comments:

Queen of Pirus said...

The best part bangunan2 kat UK ni, kat luar buruk semacam, tapi kat dlm tetap modern & cantik...sebelum tengok gambar2 ni..akak dok bygkan kat dlm bangunan pun diaorg still maintain zaman 1600 punya ID, tapi bila tengok gambar..nampak selesa & tak menyeramkan. :)

isabelle said...

beskal tayar besar kat dpn tu sungguh menarik perhatian i.

mama zharfan said...

nice pics ;) nampak best jugak...me jenis tak suka muzium thingy :p

Oyis said...

QoP:
a ah, mmg dari luar buruk, tu yg nyaris2 x jumpa cari tu. tp kt dlm ok, dia dah renovate properly. tp mmg tu bgnan asal dia la tu, kalo jalan dlm tu kena berhati2 plak rasa, sbb lantai asyik creaking kreook kreeekkk... agak kalo duk umah tu mlm2, x nyenyak tido asyik bunyi mcm2 hehehe....

isabelle:
hahaa... nak give it a go ke? ada berani? tp kan, yg menarik nya, ada undang2 kat plymouth ni dikeluarkan (awal 1900s), yg mengatakan adalah salah membawa basikal mcm ni dah, atas faktor keselamatan. concerned betul govt dia masa tu eh. sapa la yg bijak sgt reka beskal mcm tu?

mamazharfan:
oo saya plak suka, sbb educational and murah hehe. tp mungkin jg sbb kitaorg x byk berjalan ke tempat lain hehe.