Thursday, August 5, 2010

Barcelona Trip Part 3 (Day 4 & 5)

Now where were we? Oh yes, Day 4 of the trip.

Day 4 (Monday 19/08/2010)
Seperti smlmnya, gi kelas and both kelas Soundscape and kelas Music Infomation Processing berjalan at full speed. Nothing pretty eventful, sampai la waktu lunch, where we went out utk makan sakan lg. This time, we attacked ada satu kedai ni dkt kawasan University of Pompeu-Fabra (UPF) tu, about 15 minutes walk.

Masa aku tgh berpikir2 nak order apa tu, terkocoh2 tuan kedainya dtg kat aku, pastu terus cakap Spanish non-stop. Ingatkan ckp apa, tp bila member Spanish aku translate balik, rupa2 nya dia ckp utk paella dlm kedai ni semua daging yg dia guna halal, dan dia pon Muslim. Oh begitu. Di Spain ni susah sket nak tahu muslim ke x, or even kedai halal ke x, sbb org dia byknya pakai baju mcm org Spanish lainnya, and dlm kedai pon, siap jual ham dan arak dlm botol2 besar lg. Apapon, aku appreciate kesungguhan org tu explain kat aku, kesian dia terkocoh2 dtg bgtau after nmpk aku bertudung agaknya.

Utk lunch, org lain order light2 menu je, like sandwiches, or paninis, or omelette, or what they call 'Lomo' (sejenis makanan berasaskan roti lipat yg ada into ham, mcm sandwich gak). Apa kelas order benda2 gitu. 'That's not a lunch, that's a snack', kata aku kepada mereka semua. Haha. Dalam ramai2 tu aku sorg je order Paella Maurisco(mcm nasi goreng seafood). Besar plak tu, makan dlm kuali. Ganas sih. Sebenarnya aku ni kalo x mkn nasik kang mula la perut berkeoncong dlm kelas, bikin malu aje. Plak tu, sandwich pon lebih kurg je harganya mcm nasik, so rugi la kalo x order makan besar terus, dah la belom tentu dpt jumpa nasik lg pada sebelah malam nya (alasan nak mkn byk!)






After lunch, dah x de kelas 'Sound Recording' or aktiviti 'Sound Walk' seperti sebelumnya, tp masuk dlm lab mengikut group masing2 (aku group Augmented Soundscape, dlm 12 org, tp utk project, further divided into 2 so jadi 6 org satu kumpulan) utk kelas tutorial. Dlm kelas tutorial ni kitaorg diajar menggunakan Supercollider dan beberapa tools lain yg dirasakan essential utk menyiapkan composition kitaorg A lot of the tools I already knew of, and some yg x pernah dgr tu plak, I personally rasa I have a few alternatives yg could have done better, but still, it was good. This is us.







Class ended at almost 8 pm that day. Penat x sah cerita, otak rasa tepu ya amat. Huhu.

Day 5 (20/08/2010)
Hari ini hari terakhir perjalanan di Barcelona bersama CheFadh. Beliau present pada pkl 8 pg tu, and then pkl 2 ptg dah flight balik ke Bristol. Maka tinggal lah aku bersendirian, masih ada 2 hari lg di sini. After bidding our goodbyes and wishing her all the best dgn presentation nya, we parted. Pagi tu I went out earlier than class would have started, and checked out of the hotel and got a taxi to my next hostel - Sant Jordi Sagrada Familia.

Kalo ikutkan mmg inconvenient byk tindakan aku ni tukar hotel, tp terpaksa sbb nak cut cost :) It was further away from UFP compared to hotel sblmnya. Dah la tu, kena tukar 2 line metro baru sampai. And kena walk dlm like 20 minutes jgk la baru sampai pintu dpn hostel. Tu x termasuk berjalan di atas jalan kesesatan lg, berkali2 plak tu happened, sbb jln dia sgt confusing berbanding hotel sblm ni agak straight forward. Imagine this, one time tu, aku konfius, so I dgn konfiden nya walked 20 minutes the wrong way! Pastu patah balik, and after 20 minit sampai ke titik permulaan balik. And then berjalan lg 20 minit ke arah yg benar baru la sampai hotel. A 20 minute walk tu dah jd a 60 minute walk tahu! By that time, jgn cerita la betapa busyuk nya bau badan, so nasib malang la dlm kelas who had to sit next to me huhu.

And the hostel itself, faham2 lah, kalo dah low-cost tuh, hanya ada katil, almari dan kipas aje dlm bilik. Toilet, kitchen, TV, internet semua share, tp other than internet, x ralat sgt pon yg lain sbb mmg balik bilik semata2 nak tido pon, sbb nya on the days to come tu, mmg fokus gile2 dkt projek. But it was clean and cozy to say the least. Aku amik bilik single, so mahal sket la. On most rooms, ada katil double decker, and that would be cheaper. For my room it was 36 Euros a night, compared to Residencia was 64 Euros a night. Agak x berbaloi, but it did cut the cost by half. Ni rupe biliknya.



Hari kelima ni adalah amat memenatkan. Seperti biasa, before lunch, we had back-to-back classes. Then lps lunch, sambung wat projek berkumpulan. By this time kitaorg dah ada tajuk and a concept, which was dubbed 'The Meeting Point'. Sakan kerja oo, sampai pkl 11 mlm tu. Took a break and we all had dinner dkt tempat lunch smlm, aku spt biasa ordered Paella. Geng yg lain tu mmg tahan la, lepas abis buat projek tu, bole diorg nak gi bar pekena 2-3 pint beer. Gile ke hapo?

Maybe because of the moving out, the 'kesesatan' and ditambah plak dgn buat projek sampai pkl 11 lebih mlmnya, aku x byk masalah tido dlm bilik serba sederhana tu. Sebelum tido sempat gi beli air mineral botol besar (ingat, di Spain hotel nya x sediakan kettle). Pastu duk online sampai pkl 1 lebih baru masuk bilik and mandi. Sbnarnya it worked out for the best this way, sbb terus Solat Isya' then tggu kejap dah Subuh (2.15 pg). After dah Subuh terus bole tido sampai pkl 8 pg weee~

Ok lah, nak kluar jap buat laundry nih. I promise you guys there will only be ONE more last entry on BCN, and that would be the most colourful kot, sbb Day 6 was the only one day I got on the tour bus pusing2 kotaraya, so stay tuned eh :)



4 comments:

mama zharfan said...

orait!! me dh khatam baca entry ni ;)
nasi goreng seafood tu nampak sedap heheh

Shue said...

owh mmg ko bertuah oyis sbb tk payah share bilik which ada option utk ada bilik single. more privacy. mcm aku dulu summer school, dok bilik katil double decker share 4 org. Dh la mlm2 diorg g mabuk2. Pehtu balik bilik 2-3 pagi pong pang bising. Pehtu ada plak tiba2 satu mlm aku balik bilik awal tiba2 ada mamat n minah tu atas katil kt lam bilik itu.owh tiddaaakkkkkk!!!

yatie chomeyl said...

paella mmg sgt lazat. tp kdang2 kena careful gak even if we order seafood paella..coz kdg2 ada diorg letak ayam gak. i pernah terken ams mkn kat madrid..uhuhuuh

Oyis said...

mamazharfan:
mmg sgt sedap. esoknya dtg lg pon order benda yg sama :P

shue:
oo mmg senang byk la dpt bilik seorg, Alhamdulillah. tp at least masa ko pegi, ko x yah pikir2 psl accommodation kan? aku ni mmg naik bengong dah shue hari tu, nak pilih yg murah, dekat, dan best. dah la SV aku mmg bg kebebasan kat aku sepenuhnya nak urus booking / transport (x amik tau langsung, semua aku yg urus from A-Z, sampai la claim), asal aje x melebih GBP 350. ko byg kan mcm mana sesak nya nafas aku masa tuh huhu.

tp aku mmg kena amik bilik sorg shue, psl solat dpn org or mkn maggee berbau satu bilik aku leh pejamkan mata lg, tp bab nak express susu badan dlm, bilik camno? tiap2 mlm mesti buat kalo x bengkak br3asts. so camno kalo nak campur ngan org lain kan?

apa pon aku bersyukur slmt pergi dan balik, sbb overall mmg belajar byk :)

yatie chomeyl:
a ah, paella sgt sedap! Alhamdulillah yg kita order tu 100% hanya lah seafood dlm tu. masa order dah mmg suruh member Spanish ni translate awal2.

tp mmg ada yg campur ayam, itu hari kat plymouth ni buat food festival, dari jauh semerbak nya bau 'seafood paella' dia, Allah aje lah tahu. skali nak order, tgk2 ada ayam daaa... kansel huhu