Tuesday, December 1, 2009

A Bug In the House

Hari ni x masuk lab, sbb nya, Aisyah had not been feeling well. Adat seorg isteri dan Ibu la, suami sakit, dia pon x masuk lab. Anak sakit, pon dia x masuk lab jg. Skang dok tgh memaksakan diri biar buat jg keja from home, usually x reti nak wat keja kalo bkn di lab, but when life gives you lemons, ... plus mmg impressed pon tgk member2 yg bole je wat keja dari rumah, sambil jaga anak, sambil buat house chores, plak tu keja siap on time. I want to be like them too!

Ok berbalik kpd cerita asal, it started off last night, an hour before bed, Aisyah mcm tersedak2 then muntah. Habis keluar makanan dinner dia. Ingatkan sbb duk timang dia tggi2 semasa adegan gurau2 berlebihan, so we thought nothing of it. Dah salin baju semua tu, masuk la tidur.

Belum pon sampai 15 minit tido, sekali lg Aisyah muntah. Kali ni efek dia lebih dahsyat sbb atas katil. Habis cadar dan duvet kena basuh. 'Ok, this is something else', we thought. Kitaorg suspek ada kena mengena ngan Hubs yg muntah2 kelmarin la, so agaknya it wasn't food poisoning, but instead, a tummy bug which clearly dah merebak kat Aisyah.

Skali lg tukar baju tido dia, and cuba tidurkan. Alhamdulillah, x de apa2 insiden, tp aku terpaksa la tido2 kucing. Asal Aisyah tergerak2 atau batuk je, aku pon automatik la bingkas bgn, ready nak angkat dia ke toilet. Begitu la 4, 5 kali dlm tido smlm, sampai la ke pkl 6.30 pg, where dia started tersedak2 dlm tido dan as expected, muntah lg. Kali ni sbb dah alas tempat tido dia dgn baby blanket, x de la teruk sgt damage dia, tp terkena jgk tempias dkt atas cadar yg baru jek pasang smlm. Bkn apa aku mention laundry byk2 kali ni, tp it's a real chore especially di musim winter dan kena jemur indoor ni. And dlm nak angkat dia ke toilet tu, she left a trail of vomit from the bed sampai la ke muka pintu toilet. And as you might have guessed, rumah kitaorg is fully carpeted, so.... gigih la menyental afterwards... Sampai kan dah hampir x de dry spot on the carpet in the house dah, semua dah kena 'tanda' ngan Aisyah ... Huhu...

Anyway, after Subuh tu, kitaorg tido atas sofa kat luar, lapik kain batik takut ada muntah lg. Aisyah sampai tahap dah lembik nak buka mata pon x bole, melepet kepala dia kat bahu je nak dukung. Nasib temperature badan ok. Sempat muntah 3 kali lg before we decided it was time to ring our GP at 8 am. Mula2 doktor suh monitor je Aisyah kat rumah, x yah bawak dtg, just bg air masak sket2, dan bg Calpol kalo feverish, but on the mention of 'bile juice' (ye, budak tu dah muntah kuar air kuning yg pahit dah sbb perut dah kosong gile x de apa nak dimuntahkan dah), Doktor tu suruh la dtg pkl 10.40 pg.


Kain batik tu utk alas muntah



Dah start makan roti dah



Dan minum air sket2. Sila tgk roti Aisyah dia korek cokelat part shj



Aisyah recovering from a viral infection


Dah bg Aisyah mkn lebih2 kurg utk alas perut, kitaorg pon pegi la ke klinik. Gila ramai org beratur, even ada appointment pon x guna, kena tggu dkt 1/2 jam jg. Aisyah masa tu nmpk nya mcm dah sihat la plak, sibuk nak 'mengemas' buku2 dan majalah yg ada kat klinik tu. Bila time masuk jumpa Dr, eh eh, dia tunjuk dia sihat walafiat la plak, siap bukak tutup, bukak tutup laci Doktor, lari from one corner of the room to another, menggeliat dan melawan bila doktor nak check dada apa semua. Hish, buat Doktor tension aje macam ni, nanti dia mesti kata, 'kan dah kata, x de apa2, insist nak bawak dtg jgk'. Apapon, Alhamdulillah, rupanya Aisyah dah baik, dan x de apa2 yg kronik, cuma Doktor sah kan Aisyah ada swollen glands dkt leher dia, suggesting dia terkena viral infections.

Setakat ni sejak balik dia dah x muntah2 lg, and the food and breast milk that she has swallowed down stays. Harap2nya berkekalan la that way, kesian sgt tgk dia muntah2, dah la asyik kena tukar2 baju and lap2 badan dlm kesejukan malam. One good thing came out of it, dia nmpk nye sudah menceceh dgn non-stop nya sejak balik. I think dia sakit sbb nak dpt akal baru, yakni, speak! Honest to God dgr dia buat complete sentences td, 'Chah nak ayy' (Aisyah nak air) -- sambil tgn tunjuk ke dapur -- and 'I dun nooo' (I don't know). Dia dah bole bbrp patah yg simple sebelum ni yg I believe kena dgn context nya, like, 'No' (sambil geleng kepala), 'Yeah' (sambil angguk), 'Mana?', 'Nak', 'Nanak','Jangan', etc. So it's nice to see that she has advanced, tp already, suara dia fills the entire house hehe... sihat la tu agaknya!Hopefully the same incident x repeat mlm ni. God knows we all need the sleep tonight, after what we'd gone through last nite.

I also pray to Allah that I won't be getting whatever Hubs and Aisyah had, especially since nak siapkan report tu, huhu.. On the mention of report, I asked for an extension with my SV until next week. It had almost killed me to do so, siap mimpi2 SV interrogate me apa alasan x siap lg? Punya la horror. Tp last2 td emel je la dia, mintak a few more days, syukur lah dia bg, altho aku agak sedey sbb jawab nya sepatah je (My email was something like this - is it possible for me to ask for a few days of extension on the report writing deadline?).

Jawab nya: Ok.

Tu je. X de elaborate apa2 dah lps tu. X de set conditions ke, proposed date ke, apa ke.



Kan bisa meluluh kan hati. Tp Hubs tempelak balik, 'nasib la dia jawab Ok sepatah, kalo dia jawab no je sepatah, nak buat mcm mana?' hehehe betul jg :P

Oh ye, another email made me happy. It's from the Monday Mail Out (ala2 weekly newsletter) from UoP's International Office:



kira kenangan la yeh, my 5 seconds fame ahaks! :)



5 comments:

Maslina Zolkepli said...

semoga aisyah cepat sembuh. mmg kalo anak sakit ni kite rasa mcm, cepat laa baik..... kesian kat dia.. n kita jugak.. hehe.

Mummy Harith Hannah said...

Owh, get well soon Aisyah dear...

And, to Oyis, congratulations!!! Glamer you... Harus frame jugak tue! Hehehe... ;)

MRM said...

Semoga dipermudahkan segala urusan to Noris and family, Amin.

isabelle said...

gile u, oyis..terer buat lemang & rendang.
sok2 kalo i jadi buat phd abroad, i cari u utk mintak resepi ye? haha.

btw, kesian aisyah ekk.i remember masa anniversary last year. i brought adam for my conference, sekali dua2 lembik kena food poisoning ke hapa ntah.muntah2 smpi lembik.
ayahnye yg outstation kat melaka pun kena.

last2 balik shah alam awal, terus ok.

Oyis said...

maslina:
tu la.. mmg susah hati kalo anak dah sakit ni, and everything else, terpaksa la put on hold :(

arnie:
hehe tenkiu. setakat ni x de la frame, tp amik screenshot tu adalah, utk kenangan di hari muka hihi

MRM:
amin ya rabbal alamin mas. smg makbul doa2 korg semua. actually nya, Aisya termuntah lg skali last night (2nd nite), again, atas katil around 3.30 am. so ni everyone pon dah tido luar jadi nya. kita berdoa sgt biar lps ni dia sihat for good, coz unless i know for sure that she's recovered, rasa mcm berat hati je nak gi lab

isabelle:
i change of venue sounds good! mungkin sbb tu la masa kat klinik Dr dia super aktif, tp last nite ada gak muntah2 balik kat umah.

i even went as far as x masak smlm, order mknan from luar, just to see if it's my bad in the kitchen, tp aisyah tetap muntah (once) and Hubs still go in and out of the toilet more than normal.

i don't know if it's the house ke apa, sbb winter2 ni, the windows are shut, and it might be ventilation issues kot. nnt nak try open up the windows when both of them are up nanti... pray that the trick will work for us as well ye? skang i terpaksa la jadi mommy, wife, student, nurse, chef, laundry worker, carpet cleaner -- all in one!