Friday, December 25, 2009

Late Night Call

Ok nak tulis jgk sbb nya baru sgt berlaku, even aku pon terketar2 ni. Skjp satni, Aisyah main telepon, aku buat x kisah je la, duk ngadap laptop ni. Dia tekan2 nombor, pastu dia menceceh2 kat phone. Aku biarkan aje. Lately nih hobby dia berckp kat fon, dia perasan dia calling2 Nek Mi dia kat Msia la tu.

Lama la jgk dia main tepon tu, sampaikan aku dgr ada mcm org reply di hujung talian. Pastu aku pon amik la gagang tu, terdgr mcm org ckp '... get your mom...'. Baru nak dgr selanjutnya, Aisyah gi tekan tempat letak fon tu plak and the line went dead. Aku pon shrugged it off la, sbb x tahu dgr betul ke x telinga aku ni, sbbnya it was just for a split second.

Then aku pegi alih fon tu, letak tmpt tggi sket, but I must've put the phone wrong sbb still terdgr mcm 2 org berckp2 lg kat fon tu... Aku pon angkat la gagang and I heard ada 2 callers kat fon tgh berckp2. Salah seorg tu dia sebutkan alamat penuh rumah aku kpd seorg lg (kira mcm caller A bgtau caller B la ni, aku caller C overheard the whole thing). Haik, curi line ke? Risau gak sbb alamat rumah aku ni. X pasl2 kang sampai bill menggunung kang, parah... Apa hal ni?

Aku pon sebut la 'Helo'

Caller A: Oh Hello. Is anyone there? This is the police. We've got a call from your house just now. Is there an emergency?

Aku: Oh God! It's my daughter!!! *Nada panic!*

Caller A: How old is she?

Aku: She's 18 months old

Caller: How is she right now?


Masa ni baru sedar yg jawapan aku tu seolahnya Aisyah pengsan atau x bernafas etc, so terpaksa la explain n apologize...

Aku: No, no... she's fine. I mean, I apologize for all this. She's been playing with the phone just now.


Police tu gelak je la. Yg caller lg satu tu aku rasa operator, yg ckp 'get your mom' td tu, rupanya dia gi report kpd police yg ada panggilan dibuat drpd rumah aku (hence yg aku terdgr alamat aku tu on the fon). Adoi la, Aisyah pegi dail 999 rupanya. Bahaya betul! Dah la mlm2 Xmas, buat panic police yg kerja overtime je, kesian depa. Nasib baik la aku pi menyampuk, bole settle kan cpt2, kalo x, ntah 10 minit lg pintu dpn police dtg ketuk, lagi haru!

Oh well, at least I know police sini gile cekap. Any call pon diorg treated bersungguh2, sanggup follow up tu, even budak kecil je membebel2. Sbb mana la tahu betul2 emergency kan. Harap nya x jadi lg la insiden mcm ni. Syukur la diorg found it funny and x charge aku atas false call td. Adui...

Ni dia budak yg buat muka x bersalah itu... Hiiii...



Ok betul2 nak kena stop ni. Dia gi tuang air atas kerusi makan plak ni. Hamboi2 enjoy nye dia x de sapa control....


5 comments:

MRM said...

LOL! Nasib baik mak dia tak kena denda sebab Aisyah the cheeky girl buat 'prank' call :P

Mummy Harith Hannah said...

Hahahaha..... Cute!!!

Luckily police tue tak marah parents Aisyah kan? Wahhh, kalau kita pon sure dah "terketaq2" nak jwb phone police tue. :P

Oyis said...

MRM:
tu la... nasib baik police tu saw the funny side of it... tp mmg cuak la...

Mummy H&H:
Mmg terketar2 pon, tu yg jwb dgn gaya2 panic sgt tu... sampai polis siap ingt ada emergency hehe... kita ni mmg jenis kalut pon arnie!

ummiluqman said...

aiyok.. sib baik sempat ckp dgn polis kalau tidak tetiba je polis sampai rumah hehehe..kelakar pulak aisyah ni

Oyis said...

ummiluqman:
skang tepon dah alih letak tmpt lebih tggi. x sangka dia dah pandai tiru gaya org tekan2 nombor dulu, then berckp