Friday, December 11, 2009

Aisyah's 1st Theatrical Experience

Smlm adalah event yg dinanti-nanti kan, yakni our family outing. Tgh2 buat report pon bole outing ka? Nak buat macam mana, salah budget. Masa booked everything, I had honestly thought bisa siapkan report before Thursday, before last week even, if I hadn't asked for the one-week extension tu mmg cun la. But as I would have it, x siap lg, tp pergi je la coz everything had been planned. Anggap aje a little breather hehe.

Event yg dimaksudkan itu adalah pergi menonton Teater Kanak2 berjudul, 'Three Little Pigs'. Alaaa... ramai yg familiar pon kan cerita ni, yg Big Bad Wolf tu goes around to scare them piggies and blows away their houses tu kan? "I'll huff,and I'll puff and I'll blow you away! Hahaha" *evil maniac laughter*

We had gotten the tickets as complimentary, so adalah sgt2 mengujakan. Even better, this was Aisyah's 1st theatrical experience, and it's specially tailored for kids age 2-7. Penuh dgn kanak2 dlm auditorium tu. Wah, kecik2 lg dah exposed to performing arts ye. Kat UK (or is it just Plymouth?), dkt2 Xmas mmg byk show kat theatre. Org beratur nak beli tiket pjg giler, sampai kan kalah org beli tiket wayang, tahu? Mmg best lah! ---> notice x Ibu nye yg over? hehe...

Aisyah actually enjoy mula2 tu, joget2 dkt lagu riang ria dia. Skali bila Wolf kluar, dia ada nangis2 manja sbb takut. Tp bila kita tutup mata dia, dia tepis. Takut, tp nak tgk. Hehe... pastu bila Wolf roared again, dia nangis lg (sbb kuat sgt kot sound dia). Tp kejap2 la. Mata dia still nak tgk la tp nya. I guess convincing la kot actor dia tuh, sbb nya bkn Aisyah sorg nanges, ada beberapa lg la, so idak la teman malu sgt. Alahai... pada hal Wolf tu x pakai costume betul pon, pakai baju fur coat and spek mata hitam je. Suara je la kuat, dan mungkin jg sbb auditorium tu gelap kot. I guess dia x pakai full wolf costumes takut nnt lg la budak2 kecut. Bijak jgk la idea dia nih sbnarnya.

Apa pon, I enjoyed it. Aisyah I think enjoyed it too. Mulanya ingat masa dia nangis sket2 tu nak bawak dia kluar la, tp Hubs ckp, x pe, stay je, she needs to learn these things and it's a good exposure for her. Plus mmg theatre tu bising pon, budak gelak2 dkt lawak Wolf, or budak2 lain nangis etc, so x la kena sound dgn org sebelah menyebelah. Kalo tgk ballet ke concerto, harus kena halau. Performances mcm ni x lama pon, dalam 50 minits siap. Ok la tu, seswai dgn attention span kanak2. Insya Allah, ada cerita yg kiddies lain ingat nak bawak dia lg..

Btw, kamera x leh bawak masuk dlm auditorium, so dpt bergambar kat luar2 je la. Gmbr last tu dia nanges kat luar theatre, bkn kerana takut kat Wolf dah, tp adalah sbb dia lapar + ngantuk (show started at 1.30 pm, abes 2.20 pm -- waktu tido).

Mula2, siapkan Aisyah dulu



Nak letak gak gmbr ni sbb daripada angle ni nmpk muka dia iras2 ngan anak buah Hubs - Mira, anak Along. Suraya, Dila, ada iras x?



Jangan lupa tiket



Ni la dia Theatre Royal Plymouth



Aisyah ni berkenan beno dgn snowman nih. Mungkin sbb dia rasa sama height dia je kot



Ni pon sama dia ingat friend la tuh, sanggup x tgk kamera



Bermain2 depan cermin sementara nak tunggu call in









XMas deco kat mana2 pon dah naik terpacak skang nih



Aisyah & Ayah




4 comments:

isabelle said...

ahaha...how cute!siap nangis gatal2 (manja) lagi :P
eh, u ajak le dia pi main snow & buat snowman. mesti dia suka.

ummiluqman said...

misti best kan Aisyah..selalu ke ada show utk kids kat sana?

Oyis said...

isabelle:
sadly, kat plymouth la tempat paling least likely ada snow kat UK, tp x pe, better mcm ni than what's going on kat USA tu skang. hi... can't imagine how cold it is, with jalan tertutup etc, mcm perintah berkurung dah jadinya.

ummiluqman:
x selalu, tp once in awhile ada. cuma nak dkt2 xmas ni byk :)

chefadh said...

syoknya tgk aisyah..cute je!